25 år med DF: - Det ser skidt ud på alle fronter

På Dansk Folkepartis 25-års fødselsdag vurderer ekspert, at de er i så dyb krise, at de bør overveje et blokskifte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kasper Møller Hansen, der er valgforsker ved Københavns Universitet, er ikke bleg for at sige, at DF er i krise, og at der skal røres godt rundt i gryden, hvis partiet igen skal have parlamentarisk indflydelse.

I dag er det DF’s fødselsdag Hurra… Hurra… Hurraaa…

Dansk Folkeparti blev dannet den 6. oktober 1995, altså for præcis 25 år siden. Der er dog ikke megen grund til lykønskninger, for partiet står i de seneste meningsmålinger kun til 6,7 procent af stemmerne.

Endnu en lussing til partiet, der i forvejen er gået fra at få 21,1 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2015 til 8,7 procent af stemmerne ved det seneste valg i 2019.

Kasper Møller Hansen, der er valgforsker ved Københavns Universitet, er ikke bleg for at sige, at DF er i krise, og at der skal røres godt rundt i gryden, hvis partiet igen skal have parlamentarisk indflydelse. Selv foreslår han et blokskifte.

- De har både mistet vælgertilslutningen, parlamentarisk indflydelse, og så er der uro på bagsmækken, så det er næsten på alle fronter, at det ser skidt ud for DF, siger Kasper Møller Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

DF fanget i krydspres mellem Socialdemokratiet og Nye Borgerlige

Kasper Møller Hansen vurderer, at hovedårsagen til vælgerflugten fra DF skal findes hos to øvrige partier i folketinget, nemlig Nye Borgerlige og Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet har ifølge ham rykket sig markant på udlændingeområdet henover de seneste fem år. De går nu ind for en noget strammere indvandrerpolitik end tidligere, og det koster vælgere hos DF.

Samtidig er der kommet et nyt parti til, der også slår sig stort op på udlændinge- og indvandrerpolitik. Nye Borgerlige har dermed med deres indtog i folketinget ved valget i 2019 yderligere presset DF, vurderer Kasper Møller Hansen.

- Hvis de forsøger at komme med nye stramninger på udlændingeområdet, så rykker de sig væk fra socialdemokratiet og mister stemmer på den fløj. Og hvis de siger sig mere pragmatiske, så mister de vælgere på den anden side, forklarer Kasper Møller Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Blokskifte er en mulighed for at hente vælgere

Vil Dansk Folkeparti vinde vælgere tilbage, så vurdere Kasper Møller Hansen, at chancerne er bedst på venstrefløjen.

Det skyldes, at der på højrefløjen med partier som både Nye Borgerlige og Stram Kurs er for hård konkurrence om den stramme indvandrerpolitik.

- De har mistet rigtig mange af de klassiske arbejdervælgere, der gerne vil have fokus på de materialistiske goder og som også gerne stadig vil have fokus på en stram indvandrerpolitik, og det er jo det DF stadig kan levere på, siger Kasper Møller Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det vil derfor være hans bedste bud på en redningsplan for partiet, hvis ellers de tør, at skifte over til rød blok og dermed pege på en Socialdemokratisk styret regering ved næste valg.

- Det vil røre rundt i gryden, og jeg ser, at man virkelig for brug for at få rørt rundt i gryden, hvis DF igen skal se sig selv som et parti med stor indflydelse, som de havde op gennem nullerne, siger Kasper Møller Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her