Biografer må åbne nu - men det praktiske er ikke på plads

Der mangler retningslinjer og skal laves aftaler med filmdistributører, før biografer kan åbne igen. I Bio Silkeborg glæder de sig til at kunne slå dørene op for gæster igen.

Biograferne afventer de præcise retningslinjer fra Kulturministeriet, og samtidig skal der laves aftaler med filmdistributørerne, så der er premierefilm på lærredet. Foto: Andreas Beck - Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Biograferne har fået lov at genåbne allerede torsdag, men der er en hel del praktiske ting, som skal på plads, inden man igen kan gå ind og se en film, spise popcorn og drikke cola.

Først og fremmest afventer landets biografer de præcise retningslinjer fra Kulturministeriet, og samtidig skal der laves aftaler med filmdistributørerne, så der er premierefilm på lærredet.

Det fortæller Lars Werge, der er direktør for brancheforeningen Danske Biografer, som har 165 biografer rundt i landet som medlemmer.

- Vi skal have retningslinjerne på plads med myndighederne om, hvordan vi indretterne biograferne, og det skal de enkelte biografer implementere, så det er trygt at komme ind og se en film, siger Lars Werge.

Rigtig rart snart at kunne åbne

I Bio Silkeborg glæder direktøren sig til at kunne slå dørene op for filmglade biografgæster igen:

- Jeg er så lykkelig for det. Det er jo klart, at når man normalt har en biograf, der er lukket den 24. og 31. december, så er det rigtig rart, at vi kan åbne op snart, siger Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg.

Jeg er så lykkelig for det. Det er jo klart, at når man normalt har en biograf, der er lukket den 24. og 31. december, så er det rigtig rart, at vi kan åbne op snart.
Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg

De præcise retningslinjer for, hvordan det skal foregå er ved at blive udarbejdet, og de er ifølge Kulturministeriet på trapperne.

Lars Werge har været til møder med Kulturministeriet om retningslinjerne, og han fortæller, at en del af dem vil læne sig op ad, hvad man har set andre steder i samfundet med afstandsmarkeringer og håndsprit.

Det mangler dog at blive afklaret, om biograferne må fylde salene, eller om der skal være afstand mellem sæderne.

Inden corona-krisen gik det faktisk ganske godt for de små foreningsdrevne biografer i Østjylland. Fra 2018 til 2019 solgte de flere billetter. Se indslaget fra den 19. januar 2020 her. 

Forsamlingsforbuddet skal hæves

I Bio Silkeborg er sikkerhedsforanstaltningerne på plads. Der er indkøbt håndsprit, rengøringsmiddel til sæderne og afskærmning. Derudover vil al betaling og håndtering af billetter foregå med dankort og online.

Det afgørende bliver, hvor mange biografen kan invitere indenfor af gangen:

Hvis der kun må sidde 10 i hver sal, så har vi ikke råd til at holde åbent.
Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg

- Hvis der kun må sidde 10 i hver sal, så har vi ikke råd til at holde åbent. Vi skal i hvert fald op og have ændret det forsamlingsforbud, for ellers kan vi ikke få det til at løbe rundt, siger Lars Nielsen, direktør i Bio Silkeborg.

Lars Werge håber, at biograferne kan få lov at indrette sig på linje med retningslinjerne i busser og tog.

- I den kollektive trafik kan du sidde ved siden af fremmede, så længe man kigger i samme retning, og det er jo det samme i en biograf.

- Omvendt er der i kirkerne, hvor man også kigger i samme retning, andre krav til afstand, så det skal vi have nogle diskussioner omkring.

- Men det allervigtigste er, at det er forsvarligt og trygt at gå i biografen, siger Lars Werge.

Nye film på lærredet

En anden udfordring biograferne kan løbe på, er at der skal nye film på lærredet. Der skal derfor laves aftaler med filmdistributørerne.

- Vi kan ramle ind i, at der ikke er så mange film at vælge imellem. De store filmlande som USA skal op i gear, før der bliver sat store film op igen. Vi har nok for nu, men det er lidt som en supertanker, der skal op i omdrejninger igen, siger Lars Nielsen.

Det er en del af puslespillet for at kunne åbne igen. Distributørerne af filmene har en klar interesse i, at så mange som muligt kan komme til at se de film, som de har satset på.
Lars Werge, direktør for brancheforeningen Danske Biografer

- Det er en del af puslespillet for at kunne åbne igen. Distributørerne af filmene har en klar interesse i, at så mange som muligt kan komme til at se de film, som de har satset på, lyder det fra Lars Werge.

Samtidig skal der i mange af de mindre biografer købes cola, popcorn og slik, inden man kan slå dørene op.

Lars Werge vil ikke på nuværende tidspunkt give et bud på, hvornår biograferne igen kan åbne.

Fase 2 bliver udvidet med:

* Inden 29. maj vil regeringen fremlægge en plan for en "kontrolleret og gradvis genåbning" af sommerturismen. Tidligere skulle svaret om grænsen falde senest 1. juni.

* hen over sommeren vil partierne lempe forsamlingsforbuddet. Som hele tiden planlagt hæves forsamlingsforbud 8. juni til 30-50 personer. Her skal også udkomme klarere retningslinjer for bryllupper, konfirmationer og lignende.

* Fra mandag 25. maj udvider regeringen listen over anerkendelsesværdige formål. Udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, må indrejse fra mandag. Desuden må kærester, bedsteforældre og forretningsfolk krydse grænsen.

 

Disse ting må åbne straks:

* Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)

* Zoologiske haver og botaniske anlæg (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)

 

Disse ting må åbne 27. maj:

* Udendørs forlystelsesparker

* Sommeraktiviteter for børn og unge

* Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige og sprogcentre

* Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse

* Højskoler

* Fuld åbning af DR og TV2

* Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser

* Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde

* Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner i forhold til blandt andet korsang) og spejdere

* På grund af store regionale forskelle på udbredelsen af coronavirus kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland

* Partierne er enige om at afvikle eller tilrettelægge retningslinjer for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på eksempelvis plejehjem, hospice og bosteder

 

Disse ting må ikke åbne:

* Natteliv, diskoter og spillesteder (kan åbne i fase 4)

* Fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller 

* Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet (åbner i fase 4)

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her