Citychef om mundbind: - Vi må jo tage en for holdet
I både Horsens og Silkeborg ser citymanagere mundbind som det mindste onde, når nu smittespredningen skal stoppes. Hellere mundbind end nedlukning, lyder det samstemmende.
Senere i dag bliver det afgjort, hvor vidt mundbindet skal på, når der skal købes julegaver i den kommende tid.
Det sker, efter Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i går på anbefaling fra epidemikommissionen ønsker at indføre krav om at bære mundbind eller visir i detailhandlen.
Sidst på eftermiddagen skal Folketingets Epidemiudvalg træffe den endelige beslutning, men allerede nu tegner der sig et politisk flertal for at følge ministerens ønske.
Hellere mundbind end det værre
Dermed kan julehandlen se ud til at blive en maskeret affære, og det må de så gøre, lyder det fra Michael Kongsmark, citychef i Horsens.
- Jeg håber ikke på, at det får den store indvirkning, men vi må jo tage en for holdet. Det er konsekvensen af, at nogen ikke vil lade sig stikke. Vi er jo nødt til at få styr på smitten, siger Michael Kongsmark.
Mundbindet er træls, men det er alligevel det mindste onde, og langt bedre end ultimativt en nedlukning af julehandlen.
- Hellere gå med mundbind nu end det der er værre. Jeg har en tro på, at kunderne tager det her mundbind på og går ned i butikkerne og køber gaver, og så kan vi forhåbentlig tage dem af igen, når vi når til januar eller måske i slutningen af december, når smitten falder igen, siger citychefen fra Horsens.
Kunderne har erfaring
Også i Silkeborg tager chef for den lokale cityforening udsigten til mundbind med ro.
- Jeg håber og tror jo ikke, det betyder så meget. Det er jo ikke så længe siden, vi lagde mundbindene fra os, så jeg tror ikke, det bliver så slemt som sidst, siger Pernille Varde Perigaard, city manager i Silkeborg.
Hun peger på, at kunderne før har prøvet at handle iført mundbind, og det kan de nok igen.
- Generelt tror jeg, at kunderne har erfaringen og deraf forståelsen for, at det er det, det skal til. Og så tror jeg, at kunderne tænker, at det nok skal gå. Jeg håber og tror på, at det er den indstilling, folk har, siger Pernille Varde Perigaard, der som kollegaen i Horsens ser mundbindet som det mindste onde.
- I forhold til, hvad der kunne være sket, er det her ret billigt sluppet, lyder vurderingen fra Silkeborgchefen.
Nej til mundbind bag disken
I Horsens har Michael Kongsmark dog en håb om, at mundbindet forbliver på den ene side af disken.
- Jeg talte med flere butiksejere i går aftes, som er trætte af, hvis deres ansatte skal til at have mundbind på, siger Michael Kongsmark.
Holdningen deler han med HK Handel, der argumenterer for, at de ansatte i butikkerne skal fritages fra at bære mundbind.
- Jeg er rigtig glad for udsigten til, at kunderne nu skal have mundbind på i butikkerne, men jeg håber virkelig ikke, at vores medlemmer i butikkerne skal være omfattede af kravet. Det er meget indgribende i deres arbejdsdag at skulle have mundbind på en hel dag. Jeg tror, at folk ofte glemmer, at det kan være et fysisk hårdt job at være butiksansat. Der er altså mange varer, der skal flyttes i løbet en dag, siger Cliff Præstegaard, formand for HK Handel Østjylland.