Daniels mor fik et år at leve i - nu venter han også på et nyt hjerte

Tina Bach Christensens søn, Daniel Baddour, har arvet den samme hjertesygdom, som gav hende ét år tilbage at leve i. Nu står han på venteliste til et nyt hjerte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
22-årige Daniel Baddour har - ligesom sin mor - en hjertesygdom, som betyder, at der er mange ting, han ikke kan. Han går i øjeblikket og venter på at få et nyt hjerte.

Tina Bach Christensen har haft syv hjertestop i sit liv og tilbage i 2020 fik hun af lægerne at vide, at hun kun havde ét år tilbage at leve i. 

Heldigvis gik det ikke sådan, for hun fik nemlig tildelt et nyt hjerte

Men nu er det hendes 22-årige søn, Daniel Baddour, der venter på et nyt hjerte. For han har nemlig arvet sin mors hjertesygdom. En sygdom, der gør at han har et for stort hjerte, der ikke pumper nok blod ud i kroppen.

I øjeblikket står han på venteliste til et nyt hjerte. En venteposition, han har været i de seneste fire måneder. 

- Det er selvfølgelig hårdt, fordi der er en masse tanker, når man er så syg. Der er en risiko for, at jeg ikke er her længere, før jeg får mit nye hjerte, siger han.

Det er hårdt, når man sidder det meste af tiden herhjemme. Det har været en omvæltning for mig
Daniel Baddour, hjertepatient

Store konsekvenser

Hjertesygdommen fik han erklæret, da han var bare 14 år gammel, hvor han fik en pacemaker. Men inden for det seneste år er sygdommen blevet forværret. 

- Det har konsekvenser for min hverdag, hvor jeg har symptomer som åndenød, ondt i brystet, og så bliver jeg hurtigt træt, siger Daniel Baddour fra Randers. 

Daniel Baddours sygdom og symptomerne har ændret hans liv. 

- Jeg var nødt til at stoppe som salgsleder på min nuværende arbejdsplads, og gå ned på 10 timer om ugen, fordi jeg kan ikke holde til at arbejde så meget, siger han. 

Sygdommens begrænsninger har gjort, at han ikke længere kan spille fodbold, tage en løbetur og må holde øje med, hvor mange skridt han går. Og så har han måtte lægge sin drøm om at blive politibetjent på hylden. 

 - Det har været meget hårdt, for jeg har været vant til at kunne gøre alle de her ting. Det er hårdt, når man sidder det meste af tiden herhjemme. Det har været en omvæltning for mig, siger han. 

Daniel Baddour understreger dog, at han ikke lader sig slå ud af det og har masser af mod på livet.

Vil se sønnen vokse op

Daniel Baddour bor til dagligt sammen med sin kone og deres søn. De har været en stor årsag til at han kæmper videre. 

-  Jeg prøver at bruge tiden fornuftigt og blive klogere på mig selv, være der for min familie og fortælle at jeg elsker dem, for der er en sandsynlighed, for at jeg ikke er der. Det betyder meget for mig, at de ved jeg elsker dem, uanset hvad der sker.

Tanken om ikke at se sin søn vokse op, er en stor frygt for Daniel Baddour. 

- Jeg er bange for ikke at være en del af det. Jeg vil gerne vokse op sammen med og være der i hele hans unge liv og se ham blive voksen og få børnebørn en dag og sørge for, han bliver den bedste udgave af sig selv. 

Kilde: Dansk Center for Organdonation

Flere skal tage stilling 

Siden 2014 har antallet af organtransplantationer været nogenlunde uændret. Også antallet på venteliste har ligget stabilt på omkring 400 patienter. Det er altså ikke lykkedes at nedbringe ventelisterne.

- Der har været mange tiltag, der har været oppe at vende. Vigtigst at få folk stimuleret og motiveret til at tage stilling til det, siger Hans Eiskjær, Professor og overlæge, Hjerteafdelingen, Aarhus Universitetshospital.

Han har et forslag til, hvordan man kan få flere til at tage stilling.

- I forbindelse med, at man får nyt kørekort, nyt pas eller nyt sygesikringskort, forestille sig at man får sendt en folder med ud om donation og tilmelding til donationsregisteret, så man får folk til at tage stilling til det.

Hans Eiskjær har en idé til, hvordan flere kan motiveres til at tage stilling til organdonation.

Han håber, at flere vil tage stilling til organdonation. 

- Vi er mange der står og mangler et organ, og det hjælper rigtig mange mennesker i deres liv. Det kan også være man hjælper nogle, man selv elsker. Det kan være ens mor eller faster, der kan stå og mangle, siger Daniel Baddour.

- Det vil gøre en stor forskel, hvis man tog stilling til organdonation. Det er ligemeget om man er for eller imod, bare at man tager teten og tager stilling til det.

Håb for fremtiden

Daniels mor fik et nyt hjerte, og det har givet ham håb for fremtiden. 

Jeg glæder mig rigtig meget til at blive rask igen
Daniel Baddour, hjertepatient

- Det er selvfølgelig motiverende, fordi hun har fået det bedre i dag. Så jeg har egentlig kun noget at se frem til, og jeg glæder mig til at blive rask igen og få muligheden for at erobre verden igen. Og lave alle de ting som jeg har lyst til, siger han. 

Han håber at blive rask en dag, og igen kunne spille fodbold og tage ud at rejse som før han blev syg. 

Tror du at du når dertil en dag?

- 100 procent. Det er hårdt, men jeg ser frem til det. Jeg glæder mig rigtig meget til at blive rask igen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her