Der er ingen lovgivning for online-auktioner: - Det er en kæmpe fejl
Trods flere årtier med online-auktioner er der fortsat ingen lovgivning, der direkte regulerer, hvordan det skal foregå. Søndagens historie om Campen Auktioner får flere politikere til at reagere.
Når vi handler på nettet, og penge skifter hænder, er tillid og tiltro afgørende.
Det ved Michael Bank Christoffersen alt om. Han er kunstrådgiver og deltager jævnligt i online-auktioner i ind- og udland, hvor der bliver handlet for millioner.
- Det skal være retfærdige vilkår. Der skal være gennemsigtighed, man skal vide, hvad det er, man har at gøre med. Man skal især have tiltro til auktionshuset. Tiltro er alfa og omega, siger han.
For at opretholde tillid og tiltro er det afgørende, at det har konsekvenser, hvis der er mistanke om, at nogen snyder eller på anden måde omgår praksis. Derfor mener Michael Bank Christoffersen også, at det er på høje tid, at politikerne herhjemme får indført lovgivning på området.
- Det, at der ikke er ordentlige rammer og lovgivning omkring online-auktioner, er en kæmpe fejl, siger han.
Byder på egne auktioner
Reaktionen kommer, efter at TV2 Østjylland søndag afslørede, hvordan ejeren og medarbejderne hos Campen Auktioner i Randers deltager og byder på egne auktioner.
Det sker dog, ifølge auktionshuset selv, kun, fordi de opererer med en såkaldt ’hjemkøbsret’, hvor sælger kan byde på egne varer eller lade andre gøre det.
I et skriftligt svar til TV2 Østjylland skriver Campen Auktioner, at:
- Begreberne mindstepriser og hjemkøbsret er almindelig praksis blandt de førende danske auktionshuse. Mindstepriser og hjemkøbsret skaber tryghed for sælgerne, så deres effekter ikke sælges langt under den forventede værdi.
Dog har Campen Auktioner ikke fortalt de potentielle købere, at der kan være ansatte, som selv sidder og byder. Og derfor kan det, ifølge juraprofessor på Copenhagen Business School Jan Trzaskowski, være i strid med markedsføringsloven.
- Forbrugerne skal have den information, der er nødvendig, for at de kan træffe en informeret beslutning. Her mangler der noget information, der gør, at det i udgangspunktet er i strid med markedsføringsloven, siger han.
Ifølge Justitsministeriet er der ingen lovgivning, der direkte regulerer, hvordan online-auktioner skal forløbe. Forbrugerombudsmanden har heller aldrig behandlet sager om problemstillingen eller modtaget klager om, at medarbejdere, ejere eller sælgere selv byder på varerne i en online-auktion.
Ved du noget?
Hvis du har oplysninger om, at andre auktionshuse bruger samme metode, eller hvis der er andet, du mener, vi skal vide, så vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte journalist Henrik Birkbak på hebi@tv2oj.dk.
Intet er sket i 24 år
Men auktionshusets praksis vækker altså alligevel kritik. Michael Bank Christoffersen frygter, at det åbner en dør for snyd.
- Hvis de ansatte hos Campen også kan byde på et værk, så er der intet, der siger, at de ikke bare sidder og byder ud i luften og puster værdien, stemningen og passionen op uden intention om at købe. Så er det – undskyld jeg siger det – bondefangeri, siger Michael Bank Christoffersen.
Hos Forbrugerrådet Tænk bryder de sig heller ikke om fremgangsmåden.
- Vi skal jo have et trygt og ordentligt auktionsmarked i Danmark, og det synes jeg ikke, den praksis er udtryk for, siger politisk chef hos Forbrugerrådet Tænk Uffe Rabe Krag.
Helt tilbage i år 2000 opfordrede Forbrugerrådet Tænk således til, at der blev lavet regler for online-auktioner, men i dag - 24 år senere - er der stadig intet sket.
I 2017 nedsatte daværende Justitsminister Søren Pape Poulsen (C) et udvalg, der skulle granske auktions-området. Målet med udvalgets arbejde var blandt andet at sikre kontrollen med handel med brugte genstande og opdatere auktionslederloven fra 1935.
Justitsministeriet oplyser, at udvalget i 2022 udkom med en betænkning på baggrund af arbejdet.
Udvalget overvejede om auktionslederloven, der gælder fysiske auktioner, også skulle omfatte online-auktioner. Men det anbefalede udvalget ikke, fordi de vurderede, at den gældende forbrugerlovgivning yder forbrugerne relevant og hensigtsmæssig beskyttelse - også når de handler på online auktioner.
Udvalget tog dog ikke stilling til, om der så skulle laves anden regulering af området.
Politikere på banen
På Christiansborg vil politikerne nu have problemstillingen set efter i sømmene.
- Jeg går klart ind for, at man skal finde ud af, hvordan man kan forebygge det. Det kan være, at der skal være skærpede krav til auktionshusene, når de sætter varer til salg, siger Moderaternes retsordfører Tobias Grotkjær Elmstrøm.
Også Danmarksdemokraternes retsordfører, Betina Kastbjerg, vil se på sagen.
- Jeg tror, der mangler lovgivning på området omkring online auktionshuse, og det vil jeg spørge ind til. I sidste ende skal vi måske have kigget på, om der skal noget lovgivning på plads, siger hun.
Det samme vil Torsten Gejl fra Alternativet, der - ligesom Betina Kastbjerg - vil stille spørgsmål til Justitsminister Peter Hummelgaard (S) om sagen.
- Hvis det her er ulovligt, så må vi finde ud af, hvordan det kan reguleres, sådan at det her ikke er muligt. Jeg vil prøve at finde ud af, hvordan det her kan forhindres.
- Det duer ikke. Og hvis vi ikke har lovgivning, så må vi lave det, siger Torsten Gejl.
TV2 Østjylland har forsøgt at få et interview med justitsminister Peter Hummelgaard (S), men han har ikke ønsket at stille op. Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har ansvar for blandt andet markedsføringsloven, men heller ikke han vil stille op til interview.
Hvis det står til Michael Bank Christoffersen, bør der laves ny lovgivning hurtigst muligt.
- Jeg synes, at Justitsministeriet meget hurtigt skal ind og kigge på det her og sørge for, at der er nogle rammer, for som køber og sælger vil vi gerne have retfærdige og lige vilkår for alle, siger han.
Forelæggelse
TV2 Østjylland har løbende forelagt kritikken for Campen Auktioner og bedt om interviews, der kan forklare mere om, hvad det er, der foregår ved firmaets online-auktioner, og hvorfor køberne ikke bliver oplyst, at medarbejdere selv har mulighed for at deltage i auktioner.
Efter ugers dialog melder Campen Auktioner tilbage, at de sender et skriftligt svar på kritikken.
Du kan læse det fulde svar herunder.
TV2 Østjylland har også henvendt sig til auktionshusets ejer, Finn Campen, specifikt i forhold til hans deltagelse i auktioner. Han er ikke vendt tilbage i forhold til den del.
Her kan du læse hele det skriftlige svar fra Campen Auktioner:
Denne sag er kompleks. Vi havde gerne stillet op til et direkte interview i studiet efter indslaget, så vi kunne forklare vores praksis i den rette sammenhæng.
Begreberne mindstepriser og hjemkøbsret er almindelig praksis blandt de førende danske auktionshuse. Mindstepriser og hjemkøbsret skaber tryghed for sælgerne, så deres effekter ikke sælges langt under den forventede værdi.
Vi har for ca. fire år siden lagt en video på vores hjemmeside, der forklarer begreberne hjemkøbsret og mindstepriser. Her forklarer vi, hvorfor fleksibiliteten ved hjemkøbsretten er en fordel for både køber og sælger i forhold til en fast mindstepris.
I videoen forklarer vi også, at sælgeren kan give en tredjepart fuldmagt til at byde varen med op til hjemkøbsprisen. Denne fuldmagt kan sælger også til give auktionshuses ansatte. Dette har vi desværre ikke fået præciseret i videoen, men det vil vi gøre fremadrettet.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside forbrug.dk fortæller om mindstepriser ved net auktioner:
”Der kan også, som ved almindelige auktioner, være fastsat en mindstepris, som på forhånd er aftalt mellem indsætter og auktionshus. Hvis mindsteprisen ikke opnås, gives der ikke hammerslag.”
Der er ikke noget lovkrav om, at mindsteprisen skal oplyses ved en auktion. Vi gør opmærksom på at vi tjener ingen penge hvis effekterne ikke sælges.
Når man i auktionsbranchen generelt ikke oplyser mindstepriserne, skyldes det to ting:
1. At sælgerens mindstepris ikke er endegyldig. Det sker ofte, at en sælger vælger at sænke sin mindstepris under en online-auktion, der kan løbe over flere uger. Har auktionshuset oplyst mindsteprisen, og ændrer huset sidenhen mindsteprisen, så vil den ”første mindstepris” jo være direkte vildledende.
2. Hvis auktionshuset starter med at oplyse en sælgers mindstepris, så vil et meget stort antal auktioner aldrig komme i gang, fordi mange bydere vil anse startprisen for at være for høj. De har en forventning om, at varen bliver endnu dyrere end startprisen, som jo er den pris sælgeren er klare til at sælge til. Det betyder, at en køber kan gå glip af en god handel, fordi han undlod at følge auktionen på grund af den høje startpris.
Kommentar til auktion 8989 Lot 610 – 5 solide bord-bænkesæt
Der har i alt været 16 helt eksterne bydere på dette Lot. Nr.
En enkelt person, med tilknytning til auktionshuset og med et oprigtigt ønske om at erhverve de omtalte 5 bord-bænke sæt, har afgivet to bud, men personen forlod auktionen, da den nåede 1.200 kroner.
De sidste fem bydere i auktionen var alle eksterne, der overbød hinanden ved hjælp af autobud. Det forklarer hvorfor auktionen gik stærkt. Kunden vandt auktionen med et autobud på kr. 3.300,- , der lå 100 kr. under hans max autobud. Han fik de fem solide bord-bænkesæt til en samlet pris på omkring 5.100,- kroner inkl. salær og moms. Fem sæt koster fra nyt omkring 20.000,- kr. Så vi står umiddelbart uforstående over for, hvorfor kunden er utilfreds med sit køb.
Ændrer retningslinjer
To dage efter, TV2 Østjylland modtog det skriftlige svar fra Campen Auktioner, rettede de igen kontakt med nye informationer. Nu har de besluttet at ændre deres auktionsbetingelser på hjemmesiden, så det fremgår tydeligere, at auktionshusets medarbejdere selv kan deltage i auktionerne.
- Hos Campen Auktioner sætter vi altid kunden i centrum og stræber efter at sikre, at både sælgere (indsættere) og købere (bydere) føler sig velinformerede og velkomne.
- For at sikre gennemsigtighed og orden, har vi nøje specificeret og opdateret informationen, så den præciserer muligheden for at delegere hjemkøbsretten.
Af betingelserne fremgår det nu blandt andet, at:
- Sælgere kan også bemyndige en tredjepart, herunder medarbejdere fra Campen Auktioner, til at udøve hjemkøbsretten på deres vegne.