Eksperter peger på tre tiltag for at stoppe smittespredningen

Ud fra et sundhedsfagligt perspektiv giver det ikke mening at indføre mundbindskrav, siger eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mundbind er ikke vejen frem, lyder det fra eksperter. Foto: TV 2
Af Freja Sofie Madsen og Sten Brøgger
I samarbejde med tv2.dk

Smittespredningen i det danske samfund stiger, og antallet af daglige nye smittetilfælde er nu de højeste i flere måneder.

Med den seneste tids udvikling er regeringen og sundhedsmyndighederne begyndt at kigge på forskellige værktøjer til at bremse smitten. I den forbindelse er øget krav om brug af mundbind blevet fremhævet som en mulig smittestopper.

 

Men mundbindet er ikke det mest effektive tiltag mod coronavirus. Det vurderer professor i virologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan og virusforsker på Roskilde Universitet Håvard Jenssen.

Blandt andet viser forskning, at op mod 100.000 mennesker - afhængigt af aktuelt smittetryk - skal gå med mundbind for at forhindre ét smittetilfælde om ugen.

- Jeg har svært ved at se en effekt af mundbind i for eksempel supermarkeder. Man er jo typisk ikke så tæt på folk, når man er på indkøb, siger Søren Riis Paludan.

Men han understreger også, at mundbind "ikke skader".

- Og det kan fungere som påmindelse om, at vi skal tage situationen alvorligt, siger Søren Riis Paludan.

Alligevel foreslår han og Håvard Jenssen tre andre tiltag, som effektivt vil kunne medvirke til at bremse smittespredningen.

1) Hold afstand

Fysisk afstand virker. Derfor er det også vejen frem i forhold til at bremse smitten med coronavirus.

Man skal holde afstand, når man er på restaurant, sidder i en park eller holder møder med sine kolleger. Alle steder, siger Søren Riis Paludan.

- Det gælder ikke dem, du ser hver dag: Dine nærmeste kolleger og familie. Men alle de steder, hvor smittekæder krydses, er det vigtigt med afstand, siger han.

Håvard Jenssen vurderer også, at det vil betyde meget for spredningen af smitte, hvis afstandskravet blev håndhævet mere.

- Vi så, at da vi holdt afstand i april og maj, så var der næsten ingen smittespredning, siger Håvard Jenssen.

Præcis hvilken afstand, der er den rigtige, er sværere at give et præcist svar på. Om det er én eller to meter.

- Vi kan dog se på forskning, at der er fem gange så stor risiko for at blive smittet, hvis der er under en meters afstand, siger Håvard Jenssen.

2) Luk nattelivet (tidligere)

Hvis man skal kigge på spredningen af coronasmitte, så er det ud fra et sundhedsfagligt perspektiv oplagt at kigge på nattelivet.

- Vi har set en tendens til, at uforholdsmæssigt mange unge bliver smittet. Nu er de begyndt at give smitte videre, og derfor er det oplagt at indføre tiltag i nattelivet, hvor mange unge færdes, siger Søren Riis Paludan.

Han peger på, at man i nattelivet mødes med mange forskellige mennesker. Og kombineret med alkohol betyder det ifølge virologen, at der også kommer et kontroltab, der gør, at man omgås på en anden måde.

Derfor er det et af de steder, der er logisk at sætte ind, vurderer Søren Riis Paludan.

Og Håvard Jenssen opsummerer:

- Man skal omgås med en lille gruppe mennesker uden for meget udskiftning. Og det er jo ikke helt foreneligt med at tage i byen, siger Håvard Jenssen.

Måske tager de unge i stedet hjem på ungdomsværelset eller i lejligheden for at drikke alkohol og feste, men det er mere sikkert end at mødes i byen.

- Det er stadig mindre risikofyldt i forhold til smittespredning, fordi unge dermed ikke vil mødes på kryds og tværs, og smittekæder vil dermed ikke krydses, siger Søren Riis Paludan.

3) Vær forsigtig

I stedet for at indføre mundbindskrav i skoler og supermarkeder, som det har været på tale, så vurderer de to forskere, at oplysning er vejen frem.

- Coronavirus er langt hen ad vejen et glemt kapitel. Hvis du handler i Netto eller shopper, så vil du se, at folk opfører sig, som de gjorde i september 2019, siger Håvard Jenssen.

Han opfordrer derfor til, at man holder fast i de fem generelle råd fra Sundhedsstyrelsen.

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit.

  • Host eller nys i dit ærme.

  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.

  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

  • Hold afstand.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her