Flere søger hjælp efter skyderi - her er offerrådgivers råd
Offerrådgivningen Østjylland har fået de første henvendelser fra rystede østjyder efter skyderi, og man regner med mange opkald den kommende tid.
Skyderiet i shoppingcentret Fields i København har rystet hele landet, og også østjyder var til stede i centret eller i nærheden af gerningsstedet.
Flere af dem ventes nu at tage fat i Offerrådgivningen Østjylland, der har øget beredskabet.
Det fortæller offerrådgiver Terese Hartmann til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi fik det første opkald i går aftes fra en familie, som ventede et søskendepar hjem fra København. De havde forfærdelige oplevelser med i bagagen, og familien søgte derfor efter gode råd, siger hun.
Siden har hun fået fem opkald fra påvirkede østjyder.
OVERBLIK: Det ved vi om skyderiet i Field's
Politiet har mandag morgen afholdt pressemøde, efter at flere er blevet ramt af skud i storcenteret Field's i Ørestad i København.
Her er et overblik over, hvad vi mandag morgen ved om hændelsen:
- Søndag klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer til stedet, hvor flere personer var ramt af skud.
- Ifølge politiet blev der affyret skud fra to forskellige lokationer inde i Field's.
- Tre personer - to unge og en mand i 40'erne - er blevet dræbt under skyderiet.
- Der er tale om en pige og en dreng på 17 år samt en 47-årig mand med russisk statsborgerskab, som bor i Danmark.
- Fire er desuden ramt af skud og er mandag morgen i kritisk tilstand, men stabile.
- Der er tale om to danske statsborgere, henholdsvis en 40-årig kvinde og en 19-årig kvinde, og to svenske statsborgere, en 50-årig mand og en 16-årig pige.
- Derudover er et ukendt antal personer kommet lettere til skade, da de flygtede ud af Field's.
- Politiet har anholdt en etnisk dansk mand på 22 år for skyderiet. Han blev anholdt klokken 17.48, kort efter at politiet ankom til Field's. Han blev anholdt uden for indkøbscenteret.
- Manden er ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Indtil videre tyder politiets efterforskning på, at han var alene om det, og at han havde planlagt det på forhånd.
- Ifølge politiet er der på nuværende tidspunkt intet, der tyder på, at mandens motiv er terrorrelateret. Han er sigtet for manddrab.
- Ifølge politiet havde den mistænkte en riffel, en pistol og en kniv. Politiets efterforskning viser, at våbnene formentligt var lovlige, men at den mistænkte ikke havde tilladelse til at bruge dem.
- Der florerer ifølge DR videoer af den mistænkte på sociale medier, hvor han poserer med våben. Politiet bekræfter, at det er deres opfattelse, at det er den mistænkte, der optræder på videoerne.
- En stor gruppe af mennesker, som søndag befandt sig i Field's stormede skrækslagne ud af centeret. Det viser fotos og videoer.
- Tungt bevæbnet politi var søndag aften massivt til stede ved Field's. Det samme gjaldt hele København og resten af Sjælland. Mandag morgen er politiet fortsat i gang med en intensiv efterforskning.
Kilde: Ritzau
Hjælper hovedstaden
Det bliver med sikkerhed ikke de sidste henvendelser, som den lokale afdeling af Offerrådgivningen får.
Især ikke efter at Offerrådgivningen Hovedstaden har rakt ud efter hjælp.
- De bliver kimet ned, og derfor bliver telefonerne snart viderestillet til blandt andre os. Derfor har vi sat ekstra mandskab ind, og jeg forventer nogle meget hektiske dage, siger Terese Hartmann.
Har gode råd klar
Helt konkret kan offerrådgiverne i første omgang tilbyde en at tale med, så der kan blive skabt en form for tryghed i alt kaosset.
Det forklarer Terese Hartmann, som har flere redskaber, hun gør brug af, når hun skal hjælpe i krisesituationer.
Offerrådgiverens gode råd
Terese Hartmann har en række værktøjer, som hun gør brug af, når hun har krisesamtaler.
- Ud over at give de ramte en at tale med, så forsøger jeg at sætte perspektiv på deres oplevelser. Kaosset fylder meget, så der skal orden på tankerne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
I forhold til det rent praktiske kan Offerrådgivningen Østjylland ikke gøre så meget, hvis østjyder befinder sig i København og skal have styr på situationen der.
- Men vi kan gennem en samtale hjælpe. Vi holder os til fakta, og det vi får oplyst af politiet, så vi sorterer rygterne fra, siger Terese Hartmann.
Offerrådgivningen fik allerede søndag aften en henvendelse fra en familie, der ventede pårørende hjem fra København.
- Her forbereder vi dem mentalt på, hvad de kan forvente. Det vigtigste for dem er at være der for de berørte. De skal tale om det.
Har du brug for krisehjælp, kan Offerrådgivningen Østjylland kontaktes på tlf. 23 68 60 56
Ikke bedt om assistance
Offerrådgivningen Østjylland kan kontaktes på tlf. 23 68 60 56.
TV2 ØSTJYLLAND har ligeledes været i kontakt med Region Midtjylland.
Her oplyser direktør i psykiatrien, Claus Graversen, at regionen ikke er blevet bedt om at assistere med psykiatrisk beredskab i selve hovedstadsområdet, hvilket heller ikke er normalt praksis.
Han fortæller videre, at psykiatrien i Region Midtjylland er klar til at tage imod, skulle der være borgere bosat i regionen, der opholdt sig i eller omkring Fields og har oplevet noget traumatisk.
Man kan få rådgivning via Den Psykiatriske Rådgivningstelefon på tlf. 78 47 04 70.
Region Midtjylland oplyser videre, at AMK-vagtcentralen søndag blev kontaktet med henblik på, om der kunne blive behov for assistance fra blandt andet ambulancer i Hovedstaden.
Det blev heller ikke aktuelt.
Får konsekvenser flere steder
Det er ikke kun hos Offerrådgivningen, at søndagens skyderi får betydning.Blandt andet holdes der møde mellem shoppingcentre landet over – hvor Randers Storcenter og City Vest er deltagende.
Og Nordisk Film Biografer har netop meddelt, at alle biograferne holdes lukket mandag.
Østjyllands Politi kigger mod kommende store begivenheder for at se på, om der er behov for ændringer af sikkerhedsprocedurerne.