Flere vacciner er på vej – så langt er vi fra immunitet
Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med en række virksomheder produceret en vaccine, der nu er klar til afprøvning på mennesker.
- Vi står med en færdigproduceret vaccine. Det vil sige, at vaccinen er blevet produceret i stor skala, siger Adam Sander, lektor på Københavns Universitet og videnskabelig direktør i virksomheden AdaptVac.
Ifølge Adam Sander viser vaccinen fra AdaptVac lovende resultater.
- Vi har gode forventninger til vaccinen. Særligt i forhold til ældre mennesker og i forhold til langvarig respons, siger Adam Sander.
Han understreger, at vaccinen endnu ikke er testet på mennesker.
Lang vej til markedet
En vaccine skal igennem tre faser, før den kan komme på markedet. Bliver alle AdaptVacs ansøgninger til sundhedsmyndighederne godkendt, skal vaccinen først gennem et kombineret fase 1 og 2-forsøg i begyndelsen af næste år, hvor resultaterne bør kunne lande i løbet af sommeren. Herefter skal vaccinen gennem fase 3. Bavarian Nordic vil stå for denne del af forløbet.
Optimistiske danskere skal dog ikke forvente, at produktet fra AdaptVac bliver den første vaccine på markedet.
- Nogle vacciner ser spændende ud. Også danske, siger Rune Hartmann, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.
Et stykke efter
Men de er ikke forrest i kapløbet, fortæller han:
- Men de danske vacciner er forholdsvist langt bagefter. Vi forventer jo, at tre af de store selskaber kan rapportere om en godkendt vaccine i slutningen af november, starten af december, siger Rune Hartmann.
Professoren henviser her til vacciner fra internationale medicinalvirksomheder som Pfizer, Moderna og AstraZeneca, der alle tester eller har testet vacciner i mennesker.
Ifølge Rune Hartmann vil en fungerende vaccine snart kunne blive distribueret blandt verdens befolkning.
- Jeg tænker, at vi kan begynde umiddelbart efter jul, siger han.
Herunder kan du se status på seks virksomheders arbejde med at finde en vaccine mod covid-19.
CoVAXIX
Den danske vaccine CoVAXIX bliver udviklet på Statens Serum Institut. I juli meldte Statens Serum Institut ud, at de testede vaccinen på mus, og i sidste uge kunne Sundheds- og Ældreministeriet melde ud i en pressemeddelelse, at Folketingets finansudvalg havde bevilget 18,8 millioner kroner, så SSI vil få mulighed for at gøre vaccinen klar til test på mennesker. Det kræver blandt andet, at der bliver produceret flere testvacciner.
Fase 3 vil gå i gang i foråret eller tidlig sommer til næste år.
Hvis vaccinen viser gode resultater i fase 3, vil vaccinens data skulle evalueres af Det Europæiske Lægemiddelagentur for at blive godkendt.
Pfizer/BioNTech
Siden fase 3 blev indledt i juli, har 43.000 frivillige været en del af testningen af amerikanske Pfizer og tyske BioNTechs forsøg på at skabe en vaccine. Her har 39.000 personer per 8. november modtaget vaccinens anden dosis. I første omgang måler studiet, hvor stor en andel af deltagerne, der har fået covid-19, syv dage efter de har modtaget anden dosis af vaccinen.
I sidste uge lød det, at virksomhederne - som det ser ud lige nu - vil kunne ansøge om nødgodkendelse i USA i tredje uge af november.
EU-Kommissionen har sagt, at de vil købe op til 300 millioner doser af vaccinen.
AstraZeneca
Aktuelt: Fase 3, søgt om godkendelse i EU
Det svenske firma AstraZeneca samarbejder med Universitetet i Oxford om at udvikle en vaccine med covid-19. På nuværende tidspunkt er vaccinen i fase 3, hvor op mod 30.000 frivillige er med i forsøget.
I slutningen af september lød det fra Lægemiddelstyrelsen, at den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, havde iværksat en ”løbende vurdering” AstraZenacas testvaccine.
Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan dette ”spare administrativ tid i godkendelsesprocessen uden at slække på kravene til dokumentation for effekt og sikkerhed”. EMA har tidligere indledt løbende vurderinger af andre covid-19-vacciner.
EU har forudbestilt 300 millioner doser med mulighed for at udvide til 400 millioner. USA har bestilt mindst 300 millioner vacciner.
Moderna
Den amerikanske virksomhed Moderna kunne mandag meddele, at de har ansøgt USA’s medicinalmyndigheder om nødtilladelse til at distribuere vaccinen allerede i år.
Fase 3-forsøgene er stadig i gang, men mandag lød det fra Lægemiddelstyrelsen, at den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, har iværksat en ”løbende vurdering af vaccineproducenten Modernas vaccinekandidat mod covid-19”.
Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan dette ”spare administrativ tid i godkendelsesprocessen uden at slække på kravene til dokumentation for effekt og sikkerhed”. EMA har tidligere indledt løbende vurderinger af mulige covid-19-vacciner fra henholdsvis AstraZeneca og BioNTech/Pfizer.
Under normale omstændigheder vil data fra en vaccine først blive vurderet, når al data er tilgængeligt.
Johnson & Johnson
Aktuelt: Fase 3
Denne vaccine udvikles af Janssen Pharmaceutical Companies, der er ejet af amerikanske Johnson & Johnson, i samarbejde med Beth Israel Deaconess Medical Center, et hospital i Boston.
Johnson & Johnson begyndte fase 3 den 21. september. Allerede 13. oktober blev forsøgene dog stoppet, da en testperson blev ”uforklarligt syg”. Selskabet har ikke kunnet oplyse, om personen fik et placebopræparat eller en testvaccine. Allerede 23. oktober meldte virksomheden ud, at fase 3 var blevet genoptaget, da testpersonens uforklarlige sygdom ikke kunne sættes i forbindelse med vaccineforsøget.
Ifølge Johnson & Johnson er de derfor i gang med at finde op til 60.000 frivillige, som vaccinen skal testet på.
Hvis vaccinen ender med at blive godkendt, har EU på forhånd aftaget op til 400 millioner doser.
Sanofi-GSK
Aktuelt: Fase 1 + Fase 2
Denne vaccine udvikles i samarbejde mellem det franske medicinalfirma Sanofi og den engelske virksomhed GlaxoSmithKline (GSK).
Virksomhederne satte gang i fase 1 og fase 2 i begyndelsen af september, hvor 440 personer var en del af testgruppen. Resultaterne ventes at blive tilgængelige i begyndelsen af december. Er resultaterne lovende, forventer Sanofi-GSK at kunne sætte gang i fase 3 inden udgangen af året.
Viser resultaterne fra fase 3 sig som lovende, vil virksomhederne søge om myndighedsgodkendelse i første halvdel af 2021.
EU har sikret sig 300 millioner doser til alle medlemslandene.