Forbud: Sankthans bliver uden bål

I alle kommuner vest for Storebælt kommer der forbud mod bål sankthansaften, oplyser Danske Beredskaber.

Udgivet Opdateret

Sankthans bliver uden bål i Østjylland. 

Østjyllands Brandvæsen samt Beredskab & Sikkerhed indfører fra tirsdag morgen klokken 08.00 afbrændingsforbud i samtlige kommuner. 

I forvejen blev der i sidste uge indført forbud mod afbrænding på Samsø og Tunø, og samme regler kommer nu til at gælde for alle områder i de otte kommuner.

Reglerne i Randers, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø

  • At bruge kulgrill
    Enhver form for brug af grill hvor brændsel har en glødende effekt (såsom kul, træ, briketter eller andet brændsel der kan frembringe gløder), er ikke tilladt, heller ikke på egen/privat grund.

  • At bruge grill uden for egen/privat grund med beboelse
    Enhver form for brug af grill (uanset om det er med kul, gas, træ, briketter eller andet brændsel) på offentlige/fælles arealer, fx parkeringspladser, græsarealer, boldbaner, parker mm., eller i naturen, fx i skove og plantager, på strande, heder, marker, på og ved søer, kystnært hav (mindre end 200 meter fra land) og lign., er ikke tilladt.

  • At ryge i naturen
    Rygning af pibe, cigaretter, cerutter, cigarer, vandpiber og enhver anden form for ved glød, flamme el. lign. antændt rygesubstans på offentlige/fælles grønne områder med græs, planter og anden beplantning, fx græsarealer, boldbaner, parker, vejrabatter mm., eller fx i skove og plantager, på strande, heder, marker og lign., på og ved søer og kystnært hav (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.

  • At tænde bål og bruge åben ild udendørs
    Enhver form for afbrænding af bål (uanset om det er med kul, træ, briketter eller andet brændsel), herunder også afbrænding i bålfad, samt Skt. Hans-bål, afbrænding af haveaffald, skovaffald, øvrigt affald, halm, siv og lign., og al udendørs brug af ovne, ildsteder, fakler, haveblus, stearinlys og lign., inkl. på og ved søer, og på kystnært hav (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.

  • At bruge apparater/genstande der skaber gnister, gløder eller flammer udendørs
    Enhver form for brug af ukrudtsbrænder, privat svejsning af tagpap og lign. ved brug af åben flamme, privat udendørs brug af vinkelslibere og andet udstyr, som frembringer gnister eller gløder, udendørs brug af terrassevarmere og lign., udendørs brug af antændere, og udendørs brug af koge- eller varmeapparater o. lign., der fungerer ved brug af brandfarlige væsker eller substanser som sprit, gas, benzin, svovl og lign., er ikke tilladt. Det gælder også på og ved søer og kystnært hav (mindre end 200 meter fra land).

DET ER TILLADT:

  • At bruge gasgrill på egen/privat grund ved beboelse

    Det er fortsat tilladt at bruge gasgrill ved egen beboelse, hvis grillen er hævet over jorden og placeret på et fast ikkebrændbart underlag med mindst en meters omkreds fra grillens ydersider.

  • At bruge gasgrill på visse arealer

    Det er tilladt at bruge gasgrill på egen grund i sommerhusområder, kolonihaver, på campingpladser og lignende, hvis grillen er hævet over jorden og placeret på et fast ikkebrændbart underlag med mindst en meters omkreds fra grillens ydersider, og hvis ejeren ikke har udstedt forbud

Kilde: Østjyllands Brandvæsen samt Beredskab & Sikkerhed

Sydøstjyllands Brandvæsen indfører ligeledes gældende fra tirsdag morgen klokken 08 forbud mod båltænding samt brug af ukrudtsbrændere. Affyring af fyrværkeri er også forbudt. 

Til gengæld er både kulgrillen og rygning i naturen fortsat tilladt i de to kommuner. Her opfordres man til at tænke sig om.

Hvilken betydning har det for din sankthans?

TV2 Østjylland vil gerne i kontakt med foreninger, private eller andre, som afbrændingsforbuddet får betydning for.

Dropper du/I sankthans fuldstændigt, når der ikke er bål, eller gør du/I noget helt andet i stedet for?

Skriv til os på redaktion@tv2oj.dk eller tryk på knappen herunder for at give os et tip.

Tip os

Kæmpe kulgrill på offentlige arealer og henkastning af tændte cigaretskoder i naturen er selvfølgelig en dårlig idé, men sorterer også under sund fornuft, lyder det fra beredskabet i Horsens.

Her er reglerne i Horsens

  • Ind i skuret med ukrudtsbrænderen

    Det er forbudt at bekæmpe, behandle eller på anden vis bearbejde/påvirke ukrudt, vegetation, plantevækst og lign. ved brug apparater/genstande, der skaber gnister, gløder eller flammer udendørs

    Enhver form for brug af ukrudtsbrænder og andet udstyr, som frembringer gnister eller gløder, eller fungerer ved brug af brandfarlige væsker eller substanser som sprit, gas, benzin, svovl og lignende, er ikke tilladt til ukrudtsbekæmpelse og anden behandling/påvirkning af vegetation, plantevækst mv. Det gælder også på og ved søer og kystnært hav, inkl. holme, skær mv. (mindre end 200 meter fra land).

    Forbuddet omfatter også erhvervsaktivitet.

  • Ingen bål

Det er forbudt at tænde bål udendørs. Enhver form for afbrænding af bål (uanset om det er med kul, træ, briketter eller andet brændsel), herunder også afbrænding i bålfad eller på bålplads, samt afbrænding af Skt. Hans-bål, afbrænding af haveaffald, skovaffald, øvrigt affald, halm, siv og lign., inkl. på og ved søer, og på kystnært hav, inkl. holme, skær mv. (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.

  • Fyrværkeriforbud

    Det er forbudt at anvende fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler i det fri/udendørs. Enhver form for anvendelse, affyring, afbrænding eller anden aktiv brug eller benyttelse af fyrværkeri og alle andre former for pyrotekniske artikler i det fri/udendørs, inkl. på og ved søer, og på kystnært hav, inkl. holme, skær mv. (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.

Kilde: Sydøstjyllands Brandvæsen

I Silkeborg Kommune bliver der forbud mod afbrænding af bål i tidsrummet fra fredag den 23. juni klokken 09.00 til lørdag den 24. juni klokken 08.59, oplyser Midtjysk Brand & Redning.

Forbuddet betyder, at der i tidsrummet er forbud mod alle former for bål - uanset hvilken type brændsel, man bruger.

Reglerne i Silkeborg

  • Forbud mod at tænde bål udendørs

    Enhver form for afbrænding af bål (uanset om det er med kul, træ, briketter eller andet brændsel), herunder også afbrænding i bålfad eller på bålplads, samt afbrænding af Skt. Hans-bål, afbrænding af haveaffald, skovaffald, øvrigt affald, halm, siv og lign., inkl. på og ved søer, og på kystnært hav, inkl. holme, skær mv., er ikke tilladt.

Kilde: Midtjysk Brand & Redning

Udmeldingen om sankthans var ventet, da Danske beredskaber havde varslet, at der blev holdt møde mandag formiddag med en mulig udmelding til følge. 

- Når hele Danmark samtidig tænder store bål giver det et andet risikobillede. Det er den samtidighed af store bål, som vi er nødt til at gribe ind over for, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, til nyhedstjenesten Ritzau.

Forbud mod bål og afbrænding besluttes af det lokale beredskab.

Alle de lokale beredskaber opfordrer til, at man lader være med at tænde op, hvis man er i tvivl om en aktivitet.

Overtræder man forbuddet, kan man få en bøde.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her