Fristelsen blev for stor, da "Lea" fik adgang til stærk medicin under sin uddannelse

Nervøsitet og eksamensangst sendte hende ud i et voldsomt misbrug, da hun fik ubegrænset adgang til medicin under sin praktik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg fandt ud af, at det ikke var særlig svært, og så ville jeg bare prøve mere og mere og noget stærkere.

Sådan fortæller Lea om en periode af sit liv, hvor nervøsitet og eksamensangst kombineret med, ifølge hende, uhindret adgang til stærk medicin sendte hende ud i et voldsomt misbrug.

Det opstod, da hun som led i uddannelsen til sygeplejerske kom i praktik på et østjysk hospital.

Jeg tænkte, at jeg havde brug for medicin
Lea

Hun fortæller, at hun flere gange havde taget en Panodil, hvis hun havde hovedpine, men at hun en dag gik skridtet videre og stjal noget stærkere, beroligende medicin, som hun også indtog.

- Jeg havde ikke planlagt det, men jeg tror, det var tanker, jeg havde gået med i noget tid, og jeg tænkte, at jeg havde brug for medicin, fortæller hun.

- Det var jo lige foran mig

Lea er et opdigtet navn, men TV2 Østjylland kender hendes identitet. Hun har ikke kunnet fremvise dokumentation for, at den medicin, hun har taget, er stjålet fra et hospital.

Men TV2 Østjylland har set dokumentation for, at hun er sygeplejerskestuderende, har arbejdet på et østjysk hospital og i dag er i misbrugsbehandling. Dette er Leas udlægning:

Hun forklarer, at hun under uddannelsen kæmpede med nervøsitet og eksamensangst, og derfor opstod tanker om at afhjælpe det med medicin.

Jeg tænkte, at der nok ikke var nogen, der opdagede, hvis der var en eller to piller væk
Lea

- Jeg tænkte, at det var noget, jeg skulle snakke med min læge om, men så var det jo lige foran mig, og jeg tænkte, at der nok ikke var nogen, der opdagede, hvis der var en eller to piller væk, fortæller hun.

Når hun kom hjem, tog hun den medicin, hun havde stjålet, rullede gardinerne ned, lagde sig i sengen og lavede ikke andet resten af dagen.

Medicin forsvinder

Leas fortælling lægger sig i slipstrømmen på en bekymring, som blev rejst tidligere på ugen.

TV2 Østjylland har de seneste dage fortalt om medicinsvind fra danske plejehjem. Ud af de 95 kommuner, som TV2 Østjylland har oplysninger fra, har 38 kommuner i løbet af 2022 oplevet svind på ét eller flere af deres plejehjem.

Det har fået flere eksperter og Styrelsen for Patientsikkerhed til at rejse den mistanke, at der bag tallene gemmer sig medarbejdere med misbrugsudfordringer.

- Det er svært at vurdere, hvor meget og hvor lidt der er uheld og utilsigtede hændelser, og hvor meget, der er rent tyveri. Men som sagt er det uacceptabelt, siger overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Charlotte Hjort.

Ved du noget?

Har du kendskab til, at medicin forsvinder fra et plejehjem eller en anden offentlig institution, vil vi gerne høre fra dig.

Alle henvendelser behandles fortroligt!

Send en mail til journalist Christian Formsgaard på chfo@tv2oj.dk eller skriv til redaktionen her:

Tip os

TV2 Østjylland har spurgt hospitalerne, men er endnu ikke i besiddelse af tal for medicinsvind på hospitalerne.

Og der findes heller ingen samlet og specifik opgørelse over, hvor mange sundhedspersoner, der kæmper med misbrug af receptpligtig medicin.

I 2022 blev der dog givet 135 egnethedspåbud til sundhedspersoner. Det er et påbud, der kan gives, hvis personen er til fare for patientsikkerheden på grund af fysisk tilstand, sygdom eller et misbrug.

Tog hele pakker Fentanyl

I Leas tilfælde eskalerede misbruget hurtigt, fortæller hun. 

Ifølge hende fra nogle få beroligende piller til hele pakker med det voldsomt potente og smertestillende Fentanyl - et syntetisk og hurtigtvirkende stof med kortvarig virkning.

Når jeg havde en vagt, var alle tanker på medicinrummet
Lea

- Det gjorde mig fuldstændig afslappet og gjorde, at jeg ikke behøvede at være til stede i mit hoved. Det var bare rart, når man er vant til at have tanker og følelser kørende konstant, man ikke har lyst til at være i, fortæller hun.

Fentanyl er meget stærkere end morfin, og Lea blev hurtigt afhængig, forklarer hun.

- Hver gang, jeg ikke havde mere tilbage, var det eneste, jeg havde i tankerne, hvornår jeg næste gang kunne få fat i noget. Og når jeg havde en vagt, var alle tanker på medicinrummet, og hvornår jeg kunne gå derind, fortæller hun.

Ingen opdagede det

Den unge sygeplejestuderende blev på intet tidspunkt taget i at stjæle medicin fra hospitalet, fortæller hun, og den dag i dag formoder hun, at tyveriet og misbruget stadig ikke er blevet opdaget.

Som det er lige nu, stoler jeg ikke på mig selv, og det ved jeg ikke, om jeg kommer til
Lea

- Har man et nøglekort med adgang til medicinrummet, er det bare at gå derind, tage noget i lommen og gå ud igen. Men det foregik i så lang tid, at det undrede mig, at der ikke var nogen, der fandt ud af det, lyder hendes udlægning.

Det afgørende for Lea blev, at hun ved et semesterskifte ikke længere havde adgang til medicinen. Hun fortæller, at hun herefter valgte at opsøge behandling og nu har afbrudt uddannelsen.

Hun arbejder stadig med sig selv, for at undgå at falde tilbage i et misbrug, og hun er usikker på, om hun vil genoptage studiet.

- Jeg ved ikke, om det kunne være realistisk på et tidspunkt, men som det er lige nu, stoler jeg ikke på mig selv, og det ved jeg ikke, om jeg kommer til.

Bortvises og politianmeldes

Med afsæt i TV2 Østjyllands tal om medicinsvind fra plejehjem slog FOA og Dansk Sygeplejeråd tidligere på ugen fast, at man ikke anser medicinsvind og medarbejdere med misbrug som et stort problem.

I en anden gren af sundhedsvæsnet kan Region Midtjylland, som organiserer hospitalerne, ikke bekræfte eller kommentere Leas historie, fordi hun medvirker anonymt. 

Men Jørn Mørup, Vicedirektør i Koncern HR, Region Midtjylland, oplyser, at der er helt faste procedurer, hvis regionen får kendskab til medicinsvind eller tyveri.

- Hvis vi får kendskab til medicintyveri fra en konkret medarbejder, vil vedkommende som udgangspunkt blive bortvist og politianmeldt. Får vi kendskab til medicinmisbrug hos en medarbejder, vil tillidsmandssystemet og ledelsen forsøge at hjælpe misbrugeren i behandling, da misbrug vil være problematisk i de fleste ansættelser. Hvis man som medarbejder er kommet ud i et misbrug, eller har kendskab til misbrug hos en kollega, skal man kontakte sin leder eller tillidsrepræsentant, siger han.

Ekspert om Leas Fentanyl-misbrug

TV2 Østjylland har spurgt Charlotte Andersen, der er overlæge på Klinisk Farmakologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, om det er muligt at indtage Fentanyl i de mængder, som Lea forklarer, hun har indtaget.

Charlotte Andersen fortæller, at det er svært at vurdere. Det kommer blandt andet and på styrken og mængden i det konkrete produkt. Men det er ikke usandsynligt, vurderer hun.

Adgangen til medicinrum på hospitalerne kan Charlotte Andersen ikke kommentere.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her