Garanti for insekter på forruden: Motorvej skal krible og krable
Sommerfugle, svirrefluer, myrer og pragtbuskebier skal bo langs den nye motorvej.
Det skal brumme og summe, og krible og krable i rabatterne ved E45 mellem Aarhus og Vejle.
Mandag blev de første frø nemlig strøet af transportminister Thomas Danielsen (V) fra en pickuptruck langs den såkaldte insektmotorvej.
Insektmotorvejen, der i alt vil strække sig over 60 kilometer og 1,5 hektar, er den første af sin slags, og den skal bidrage til at øge biodiversiteten.
Det glæder transportminister, Thomas Danielsen (V).
- Jeg har sat mig for, at hver gang vi udvider en vej eller bygger en ny vej, så skal rabatten laves til insektmotorvej for insekter og biller for at skabe god biodiversitet, siger Thomas Danielsen til TV2 Østjylland.
Målet med den sammenhængende korridor af vilde planter langs udbygningen af motorvejen er at pleje biodiversiteten.
- Vi skal lave nogle tiltag, der gør det attraktivt for insekterne at sprede sig på kryds og tværs af landet, siger Thomas Danielsen.
Insektkorridoren langs motorvejen mellem Aarhus og Vejle er det første projekt af sin art og strækker sig over 46 kilometer. Der er ifølge transportministeren meget vigtigt.
- Vi har haft en enormt stor tilbagegang af insekter, og det er potentielt en meget stor trussel for hele vores fauna, at insekttilbagegangen har været så stor, siger Thomas Danielsen.
Der skal bruges omkring fire tons frø i alt, og håbet er, at blandt andet bier, sommerfugle og edderkopper får nogle gode levesteder.
Biodiversitetskrisen
Lars Linneberg, biolog ved Vejdirektoratet, er optimistisk for projektet.
Insektprojektet har været længe undervejs, fortæller biologen.
- Vi har virkelig arbejdet hårdt for at komme her til i dag. Det lyder måske ikke af så meget, men der er mange fagligheder, der skal mødes for at lykkedes med at tænke lidt anderledes, siger Lars Linneberg.
De insektvenlige frø skal sås langs E45 løbende med udvidelsen af E45 med et ekstra spor. Hele insektmotorvejen forventes færdiggjort i 2028.