Heunicke får en politisk næse for minksag

Endnu en politisk næse er havnet hos sundhedsminister Magnus Heunicke. Denne gang i forbindelse med minksagen.

Udgivet Opdateret
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har nu indkasseret to næser for coronarelaterede sager. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix og privatfoto

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får en politisk næse i sag om regeringens strategi for håndtering af coronasmittede mink.

Det bekræfter Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for regeringens støtteparti Enhedslisten, efter et samråd om minksagen torsdag.

Det politiske flertal bag næsen er Enhedslisten og blå blok.

- Det er klart, at konklusionen er, at vi bliver nødt til at udtrykke kritik af den håndtering, der har været af dette forløb, siger Hvelplund.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at Heunicke får en næse i forbindelse med coronakrisen.

Tilbage i juni var han en af tre ministre, der fik en næse i sagen om Danmarks tilbud om ældre respiratorer til Italien.

Næsen får ingen konsekvenser for Heunicke. Han bliver ikke væltet, lyder det fra Enhedslisten.

Hvad betyder det at få en politisk næse?

En næse er den populære betegnelse for en kritik af en politikers handlinger.

  • En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende. 
  • Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen. 
  • Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.
  • Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor et flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser". 
  • Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære. 

Kilder: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å.

Formelt modtager Heunicke først næsen i næste uge i forbindelse med et udvalgsmøde i Sundheds- og Ældreudvalget.

Allerede inden samrådet skrev Hvelplund på Twitter, at ministeren var tæt på at få en næse. Så Heunicke er næppe overrasket over udfaldet.

Regeringen er blevet kritiseret for at handle for langsomt

Enhedslisten har længe kritiseret regeringen for at have handlet for langsomt i minksagen. Blandt andet i forhold til information om mutationer i mink, hvilket var til fare for coronavaccine.

Og støttepartiet spillede en hovedrolle, da Mogens Jensen (S) blev væltet som fødevareminister. Mogens Jensen gik af som minister i sidste måned.

I den konkrete sag var Heunicke 22. september advaret om mutationsproblemet og den potentielle fare for folkesundheden. Men den information blev ikke med det samme sendt videre til Folketinget.

- Det er vigtigt at få sendt et signal om, at så væsentlige oplysninger, der har konkret betydning for folkesundheden i Danmark, at når de havner på ministerens bord, skal de naturligvis videregives til covid-19-følgegruppen og Folketinget, siger Hvelplund.

Heunicke siger selv:

- Der er ingen tvivl om, at Folketinget skal have vigtige informationer i tide. Og jeg har bestræbt mig på at informere Folketinget, så snart der har været risikovurderinger, der lå på mit bord og så givet dem videre.

På samrådet sagde Heunicke, at det var Miljø- og Fødevareministeriets opgave at orientere Folketingets partier om problemet med mutationer i mink.

Regeringen havde ikke hjemmel i lovgivningen til at aflive mink

Minksagen har kastet regeringen ud i problemer. 4. november meldte regeringen anført af statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at alle mink i Danmark skulle slås ned. Det skulle ske for at passe på folkesundheden, var meldingen.

Få dage senere kom det dog frem, at regeringen ikke havde hjemmel i lovgivningen til at aflive mink i Danmark, hvis ikke de er syge eller i et sygdomsområde.

Mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner kunne regeringen med andre ord ikke kræve aflivet.

Siden da har især blå blok heftigt kritiseret regeringens gøren og laden i sagen. Men også støttepartier som Enhedslisten og De Radikale har kritiseret en række ting i forløbet.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, synes grundlæggende, at regeringen bør gå af på grund af hele minksagen.

- Den situation, vi endte med, var en fuldkommen panikagtig handling fra regeringen, hvor regeringen så heller ikke overholdt landets lovgivning.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her