Hvem stjal Nikiline og Simones identitet?

Nikiline Gade og Simone Nowack Pedersen fandt begge deres navn og billeder i en anden persons hænder, men hvem stjal deres identitet?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Simone Nowack Pedersen (til venstre) og Nikiline Gade (i midten) fik begge stjålet deres identitet af gutten til højre Foto: Anders Madsen, TV2 Østjylland
Man bliver overvældet af en ubehagelig følelse. Det er jo aldrig rart, at nogen udgiver sig for at være en selv.
Nikiline Gade

Tænk lige over, hvis du blev kontaktet af en journalist, der påstår, at du har kontaktet ham på Instagram - han kan vise billeder af dig med dit navn, men det er ikke dig, der står bag.

Det vrimler med falske profiler på Instagram. Profiler med billeder af smukke mennesker, som vil have et nøgenbillede, 381 kroner til en togbillet eller noget helt tredje.

Der findes ikke tal på, hvor mange, der oplever tyveri af billeder i Danmark, men ifølge CNN lukkede Facebook i 2019 5,4 milliarder falske profiler.

Bag disse falske profiler gemmer der sig ofte personer, som bor flere tusinde kilometer væk, men i TV2 Østjyllands dokumentar, På jagt efter en identitetstyv – falske profiler på sociale medier, ses et eksempel på en gut, der opretter falske profiler med sine bekendtes billeder og navne og derefter kontakter en journalist på TV2 ØSTJYLLAND igennem disse profiler.

De fik stjålet deres identitet 

En af de kvinder, der har oplevet at se sig selv, gennem en ukendt profil, er Simone Nowack Pedersen fra Aarhus.

- Jeg var fuldstændig chokeret, da jeg fandt ud af, der var en i mit netværk, der havde oprettet en profil i mit navn og med mine billeder, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Simone Nowack Pedersen vidste ikke, hendes billeder og navn var blevet misbrugt, før hun blev kontaktet af journalist Milan Ganesan.

Simone Nowack Pedersen fik stjålet sin identitet på Instagram Foto: Emil Damborg Jensen

- Det er helt vildt mystisk, fordi det ikke er en person, jeg har kontakt med til daglig, vi har ikke haft kontakt siden 2018-19, hvor vi gik på uddannelse sammen, man tænker jo, hvad fanden er det, der foregår?, siger hun.

Samme uge Simone Nowack Pedersen bliver kontaktet graver hun rundt i de gamle beskeder, hun har haft med gutten og prøver at finde ham på diverse sociale medier, hvor hun ved, hun før har været i kontakt med ham. 

Men han er væk. 

Alt er skrællet ned til det minimale.

Milan Ganesan kommer i tanke om en anden kvindelig profil, der kort tid forinden havde sendt ham en anmodning på Instagram - Nikiline Gade.

En tidligere studiekammerat stjal Nikiline Gades identitet Foto: Emil Damborg Jensen

- Man bliver overvældet af en ubehagelig følelse. Det er jo aldrig rart, at nogen udgiver sig for at være en selv, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Nikiline Gade fik hurtigt slettet profilen. Men det viser sig, at hun kender både Simone Nowack Pedersen og gutten fra et tidligere studie.

Denne anmodning kom ikke fra Simone Nowack Pedersen selv, men en person, der havde stjålet hendes billeder og navn og oprettet en instagram profil med hendes identitet. Foto: Emil Damborg Jensen

- Men så spørger Milan mig, om jeg kender ham her gutten. Da du så siger hans navn, bliver jeg ikke engang forundret, jeg bliver bare forvirret, siger hun.

Hvem er han?

Efter snakken med Simone Nowack Pedersen og Nikiline Gade viser det sig, at de ikke er de eneste falske profiler, der florerer på guttens sociale medier.

Størstedelen af de kvinder, der ”synes godt om” hans profilbilleder er falske profiler.

- Der er lidt mangel på social kompetence, siger Nikiline Gade.

Det er den samme historie, der går igen, med alle dem redaktionen har været i kontakt med.

Det kunne tyde på, at han ikke fungerer særlig godt socialt.
Christian Mogensen

- Han forekommer mig en lille smule socialt akavet, siger Simone Nowack Pedersen.

Flere kilder beskriver, at de har modtaget grænseoverskridende beskeder fra ham.

Er du ikke bare ved at hænge en ung gut ud, der er socialt akavet?

- Jeg synes ikke, der er noget forkert i at være social akavet, der, hvor det går galt, er når du bruger andre menneskers billeder og navne, siger Milan Ganesan, som er journalist på TV2 Østjylland.

Hvad vil han?

Efter en længere research omkring, hvem han er, og hvorfor han opretter falske profiler for at kontakte en langhåret journalist fra TV2 Østjylland, nævner en af kilderne, at alt dette arbejde med de falske profiler blot er et forsøg på at blive venner med Milan Ganesan.

En af dem, som ved meget om unge og deres internetadfærd, er Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik.

Christian Mogensen arbejder til daglig med unges internetadfærd hos Center for Digital Pædagogik Foto: Emil Damborg Jensen

Christian Mogensen hæfter sig ved, at gutten ikke bruger de falske profiler til at få sex, penge eller magt – faktisk bruger han dem ikke til noget.

- Du sagde, der var nogen, som havde kaldt ham creepy, det kunne tyde på, at han ikke fungerer særlig godt socialt. Han har ikke evnerne til at skrive og spørge på en ordentlig måde, om du har lyst til en kop kaffe. Så i stedet for at bruge en strategi, som førhen har medført nederlag, bruger han en strategi, han regner med virker. Han pakker sit sociale forsøg ind i en ung, smuk, dansk kvinde, for hende burde du jo gerne ville snakke med, siger Christian Mogensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han tilføjer:

- Når du ikke slår til i klasseværelset, provinsdiskoteket eller i skolegården, det der er tilbage er foran computeren. Det er derfor, vi ser, mange unge der mistrives, som søger over på computeren, der kan du altid finde en eller anden niche, du passer ind i. Men hvis du bruger internettet til at finde nogen at snakke med, så er det nogle gange nemmere at trylle sig om til en anden. Det er fint i spil, hvor du tryller dig om til en figur, men når du gør det på Facebook eller Instagram, hvor du skal bruge navn og billeder, så begynder det at blive kriminelt, siger han.

Hvorfor gør han det?

Milan Ganesan nærmest jogger forbi bilen med et enkelt mål for øje. Han aer hætten ned og hiver mundbindet af, så man kan se hans ansigt.

Milan Ganesan er på vej hen for at mødes med gutten Foto: Emil Damborg Jensen

- Hej gut, siger Milan Ganesan til den person, der har hjemsøgt ham i en måned.

- Jeg skal faktisk mødes med min studiekammerat lige… øøh, stammer gutten, der har stjålet Nikiline Gade og Simone Nowack Pedersens identitet.

- Hun kommer ikke, siger Milan.

Efter længere tids søgen var Milan Ganesan tæt på at opgive forsøget på at finde ham. Men så fik han en besked fra Nikiline Gade.

Da Nikiline Gade modtog denne besked, kunne gåden om, hvorfor den her gut stjæler kvinders identitet, endelig blive løst Foto: Emil Damborg Jensen

Nu var der kontakt. Igen.

Nikiline Gade aftalte med gutten at mødes og snakke. Det blev dog ikke hende, der mødte op.

Til mødet konfronterede Milan Ganesan ham med det, han havde gjort.

Gutten erkendte, at det var ham, der havde oprettet profilerne, og han kunne sagtens se, han havde et problem. Han kunne også godt forstå, hvor grænseoverskridende, det havde været for kvinderne.

Milan Ganesan snakker med gutten om, hvorfor han har stjålet flere kvinders identiet Foto: Emil Damborg Jensen

Han fortalte, at han brugte profilerne til at undersøge og stalke personer, han godt kunne lide eller slet ikke har kunnet lide på sociale medier. Han beklagede for sin opførsel.

Hans forklaringer kommer ikke bag på Nikiline Gade.

- Det var jo egentlig også det jeg havde tænkt, at han var lidt ensom og fortabt - men jeg er glad for han har indrømmet det, så jeg kan lukke det ned, afslutter Nikiline Gade.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her