De første 50 millioner er udbetalt til 97 minkavlere - de østjyske venter stadig

Fødevarestyrelsen er ved at udbetale erstatning til minkavlere. 97 avlere har fået de første 50 millioner. De østjyske venter stadig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De danske minkavlere er begyndt at få penge ind på deres konti for aflivningen af deres dyr og for skinderstatning.

Det oplyser Fødevarestyrelsen onsdag på Twitter.

En opgørelse på styrelsens hjemmeside viser, at de første knap 50 millioner af 18,8 milliarder kroner er udbetalt. De er fordelt til 97 minkavlere.

Langt størstedelen af beløbet - næsten 40 millioner kroner - er udbetalt som et forskud på erstatningen for skindværdien. De øvrige næsten ni millioner kroner er honorarer, fremgår det.

Honoraret er den tempobonus, som regeringen indførte i efteråret. Her kunne de minkavlere, som hurtigt fik aflivet deres besætning, få udbetalt en bonus per mink.

De østjyske minkavlere må vente 

Der er dog endnu ikke tikket penge ind hos de østjyske minkavlere. 

Det fortæller Lars Eilertsen, der i mange år har drevet minkfarm ved Lystrup og som desuden sidder i bestyrelsen for Kopenhagen Fur og Dansk Pelsdyravlerforening. 

- Det er ikke os, som har fået udbetalt kompensation. Det har lidt længere udsigter for os, der bor i Østjylland, siger han onsdag morgen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Lars Eilertsen har i mange år drevet minkfarm ved Lystrup. Han har endnu ikke fået nogen kompensation.

Det skyldes ifølge Lars Eilertsen, at landets minkavlerne er inddelt i tre zoner, og i første omgang er det kun zone 1 og 2, som har fået udbetalt kompensationen, mens zone 3, som de østjyske minkavlere hører til, må vente. 

-  Vi er inddelt i tre zoner, som blev oprettet ud fra hvilken situation, vi havde dengang, det blev besluttet at minkene skulle aflives. Zone 1 er de farme, hvor der var smitte på, zone 2 er de minkfarme, som lå indenfor en radius af 7-8 kilometer til de farme med smitte, og zone 3 er så de områder, som er gået fri fra smitte, forklarer han. 

Skuffet over, at det tager så lang tid

Lars Eilertsen kan godt onde minkavlerne i zone 1 og 2, at det er dem, som først modtager kompensationen, da han ligesom de andre østjyske minkavlerne stadig har mulighed for at sælge sit skind. 

- Vi har stadig vores skind fra 2020, som vi kan sælge i det kommende år. De minkavlere, som har fået aflivet deres mink og hældt dem til destruktion i et hul, er maks blevet sat 250 kroner i udsigt for deres skind i kompensation. Vi ville kunne få mere for skindene, da markedet for skind er eksploderet. På aktionen i Glostrup er prisen steget med 70 procent, og de koster allerede over 250 kroner, siger han. 

Han er dog stadig skuffet over, at det har taget så lang tid, før staten er begyndt at udbetale nogle af pengene. 

- Det er pinligt og uanstændigt, at man ikke har sørget for at betale tidligere. Man kender jo tallene, og man ved, hvor mange der er aflivet, og det kan man jo sagtens gange med 30, som er det, vi skal have i tempobonus, og så sende det til os. 

- Vi har jo også husleje, som skal betales hver dag, og vi vil jo også gerne have penge ind på kontoen.

- Jeg er overrasket over, at det offentlige er så dårlige i deres udbetalinger. Når vi skal af med penge, så skal de komme prompte, siger han. 

Lovgrundlaget var ikke på plads 

På et pressemøde i november 2020 oplyste statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink skulle slås ned.

Omkring 15-17 millioner mink blev aflivet i tiden efter. Det kom frem, at lovgrundlaget ikke var på plads for regeringen på tidspunktet for udmeldingen.

Det var frygtet, at mutationen cluster-5 kunne mindske effekten af en kommende vaccine. Minkene blev aflivet, så mutationen ikke skulle nå at sprede sig i samfundet.

Mutationen har ikke været fundet i Danmark i undersøgte prøver i de seneste måneder.

Trods regeringens udmelding var det ikke alle i minkerhvervet, der hurtigt aflivede deres dyr. De sidste mink blev ifølge Fødevarestyrelsen aflivet 4. februar i år.

Der kan stadig være levende mink i zoo-lignende anlæg. Der kan også være nogle, som holder mink som kæledyr. Men de danske minkfarme er tømt.

Et flertal i Folketinget har siden forbudt minkhold i Danmark. Forbuddet gælder til og med den 31. december i år.

Minkavlerne skal selv søge om at få udbetalt honorar og tempobonus hos Fødevarestyrelsen, der vurderer sagerne.

Fødevarestyrelsen opdaterer hver fredag eftermiddag tabellen over, hvor mange minkavlere der har fået penge, og hvor meget der er udbetalt i alt.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her