I dag begynder ældretopmødet - afholdes virtuelt på grund af coronavirus

Gennemgribende ændringer i ældreplejen kan komme til at tage flere år, siger FOA. Pårørende frygter, at topmødet ikke fører handling med sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den uværdige behandling af Else har været med til at starte en debat om forholdene på danske plejehjem Foto: TV 2 Dokumentar
I samarbejde med tv2.dk

Hvordan løser vi udfordringerne i den danske ældrepleje?

Det er det helt store spørgsmål, som skal diskuteres på det såkaldte ældretopmøde onsdag og torsdag i denne uge.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) indkaldte til topmødet efter at TV 2 i juli bragte dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', der afslørerede eksempler på grove plejesvigt, sundhedsskadelig behandling og uværdig tale over for to demenssyge plejehjemsbeboere.

Oprindeligt var topmødet planlagt til at være et fysisk møde, men coronarestriktionerne har tvunget arrangørerne til at afholde mødet virtuelt.

Derfor skal deltagerne, der tæller Magnus Heunicke, politiske partier, organisationer, ansatte i ældreplejen, ældre borgere samt pårørende, drøfte udfordringer og løsninger via en online videotjeneste.

Det ærgrer en af topmødets medarrangører, sektorformand i FOA, Torben Klitmøller Hollmann.

- Jeg tror, det havde været bedre, hvis deltagerne kunne sidde og drøfte det her ansigt til ansigt. Men vi kan ikke risikere, at deltagerne bliver smittet, og jeg synes faktisk, vi har fået lavet god plan inden for de rammer, vi har, siger han til TV 2.

Minister har store forventninger

Oven på TV 2s dokumentar talte Magnus Heunicke med store ord. Han udtalte, at ældresektoren "skal revolutioneres".

- Det, udsendelsen dokumenterer, er et udtryk for en forrået kultur i ældreplejen og kræver indsatser flere steder, lød det fra ministeren.

I et Facebook-opslag understregede Magnus Heunicke, at der skal ske store ting på ældreområdet:

- Der kommer ikke til at være nogen sten, der ikke bliver vendt, skrev han.

For at få alle input til de bebudede ændringer indkaldte han sammen med Ældre Sagen, FOA og KL til ældretopmødet, der altså begynder onsdag.

- Selvom vi ikke kan mødes fysisk på grund af corona, er det vigtigt, at vi får taget hul på at drøfte de problemer, vi ser i ældreplejen. Jeg har store forventninger til ældretopmødet, hvor vi alle må lægge vanetænkningen til side og sammen finde nye veje, der kan være med til at løse udfordringerne i ældreplejen, sagde Magnus Heunicke mandag i en pressemeddelelse.

På topmødet skal en række arbejdsgrupper udarbejde og fremlægge forslag inden for seks temaer:

  • Kerneopgaven og faglig kvalitet

  • Rekruttering og kompetenceløft

  • Faglig ledelse i en lærende kultur

  • Kvalitet og tilsyn

  • Visitation tæt på hverdagen

  • Organisering af ældreplejen

Barnebarn frygter tomme ord og klatløsninger

Charlotte Ahm er barnebarn til den 90-årige Else Marie Larsen, som TV 2-dokumentaren afslørede blev udsat for grove plejesvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Det fik familien til at stå frem med hård kritik af kommunen og den danske ældrepleje generelt. Derfor glæder Charlotte Ahm sig over, at problemerne nu bliver taget alvorligt af alle parter.

Charlotte Ahm kræver handling fra politikerne 

Men hun er også bekymret for, at topmødet kan ende uden konkrete handlinger.

- Det er skønt, at vi har været med til at skabe de forandringer, som forhåbentlig kommer til at ske. Men jeg glæder mig også til at se de mange ord blive til handling, siger Charlotte Ahm.

Hendes frygt er, at politikerne og de andre parter ikke får fulgt op på de mange hensigter efter topmødet.

- Jeg kan godt være bange for, at det bare ender med tomme ord og et par klatløsninger. Jeg vil gerne have, at de går i dybden med det her, så vi får nogle gennemgribende ændringer, siger Charlotte Ahm.

Muligt nyt topmøde næste år

Torben Klitmøller Hollmann er enig i, at ændringerne skal være gennemgribende og håber derfor, at Magnus Heunicke og de andre parter er klar til at forpligte sig til handling allerede under topmødet.

Efter flere ugers debat reagerede Jacob Bundsgaard

Dette er vigtigt, mener sektorformanden, fordi det ifølge ham kommer til at tage op til 10 år at gennemføre så store ændringer, som der er lagt op til.

- Det handler om komplekse ting som for eksempel rekrutteringsudfordringerne, og det tager lang tid at løse. Det kommer altså sandsynligvis til at strække sig over flere valgperioder. Derfor skal vi forpligte regeringen og et bredt flertal i Folketinget, så vi også har en aftale efter et valg, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Samtidig understreger han dog, at der også på kort sigt bør sættes gang i arbejdet ude i kommunerne.

- Når vi på torsdag har givet håndslag på de overordnede linjer, forventer jeg, at arbejdet begynder med det samme. Vi skal ud og besøge plejehjem og prøve nogle af de ting af, vi har drøftet, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Han forventer desuden, at der vil blive afholdt et nyt topmøde næste år, der skal følge op på det foreløbige arbejde.

VIDEO: Løsningsforslagene er mange fra politikere og organisationer. Alt fra bedre uddannelse til flere hænder. Her er plejepersonalets bud på en løsning 

Kræver handling nu

Charlotte Ahm forstår godt, at det kan tage tid at gennemføre store ændringer, men hun håber alligevel, at de første ændringer kommer snart.

- Man skal huske, der er menneskeliv på spil, mens politikerne snakker. Der skal handles hurtigt, for det er ikke rimeligt, at de ældre skal vente i flere år, siger hun.

Ældretopmødet begynder efter planen onsdag klokken 12.30 og slutter torsdag klokken 13.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her