Iben fik kæmpe skattesmæk - nu kommer 31 borgmestre med opråb
I et brev til blandt andre skatteminister Jeppe Bruus (S) og landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V) retter 31 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd en skarp kritik af de nye ejendomsvurderinger af landejendomme.
Omkring 15.000 ejendomme har nu fået besked på, at de skal skifte kategori fra skov- og landbrug til almindelig ejerbolig. For mange vil den nye kategori få afgørende betydning for deres fremtid, fordi overgangen til ejerbolig kan medføre voldsomme stigninger i grundskylden.
Det er en ekstra udgift, der forståeligt nok skaber stor usikkerhed blandt landdistrikternes borgere. På kort tid er der kommet over 12.000 medlemmer af gruppen "Netværk mod nye ejendomsvurderinger af små landbrug" på Facebook.
Men de nye kategoriseringer har konsekvenser, der rækker langt ud over den enkelte borger, som potentielt risikerer at blive stavnsbundet til deres bolig. Det er også en kæp i hjulet på tilflytningen til landdistrikterne, ligesom det hæmmer naturens udviklingsmuligheder.
Begge dele går stik imod ambitionerne fra såvel regeringen som et bredt flertal af Folketinget.
Sådan lyder det i et brev, som 31 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd sammen har sendt til skatteminister Jeppe Bruus (S), landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V), Skatteudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer.
Skatteministeren tager kritikken fra borgmestrene og Landdistrikternes Fællesråd i det åbne brev "meget seriøst".
- Vi tager det meget seriøst, og vi lytter til kritikken, der er kommet og kigger på det, udtaler skatteminister Jeppe Bruus (S) til TV2 Fyn.
Risikerer at ødelægge livet på landet
- Livet på landet har de senere år været på fremmarch, fordi flere og flere drømmer om mere plads, åbne vidder, mere natur, et par dyr og måske lokalt producerede fødevarer. Det har skabt liv og udvikling i områder af landet, der i den grad har behov for ny tilflytning. Den tendens risikerer at blive ødelagt med de nye regler, står der i brevet.
Blandt de 31 borgmestre er Kasper Bjerregaard (V) fra Norddjurs Kommune, Marcel Meijer (S) fra Samsø og Lone Jakobi (S) fra Odder.
Det står der også i brevet
De vilde stigninger i grundskylden kan betyde, at flere ser sig nødsaget til at sælge jord fra til større landbrugsbedrifter - enten med det samme eller når ejendommen skal handles igen.
På sigt vil det omdanne landområderne til store landbrug og så "parcelhuse" på landet med meget lidt jord, da kun få private har råd til at eje højt beskattet jord.
Samtidig er der heller ingen rimelighed i, at ejendomme på landet med nogle hektar i en landzone uden mulighed for byudvikling eller anvendelse ud over landbrug og natur skal beskattes i samme kategori som ejendomme i byerne, hvor der kan sælges til mange formål, og større arealer kan byudvikles.
Ejendomme på op til 15 hektar, som ikke vil kunne kategoriseres som landbrug efter de nye regler, vil i praksis blive afviklet, fordi sælgerne vil forsøge at sælge ejendommen på den bedst mulige måde. Desværre skaber boliger på landet stort set uden jord ikke den samme tilflytning, idet selve idéen med at flytte på landet for mange handler om at få mere plads og mere natur.
Det vil samtidig betyde, at naturen får mindre plads til at gro vildt, da mere jord vil overgå fra natur til landbrugsjord. Det er i sig selv paradoksalt, når vi står midt i en biodiversitetskrise.
Iben fik kæmpe skattesmæk
Iben Louise Birkkjær fik tidligere på måneden en af de mere trælse beskeder i sin e-boks.
Hendes ejendom er blevet vurderet til at være en ejerbolig i stedet for en landejendom, og hendes grundskyld er derfor minimum blevet firedoblet.
Hun skal med andre ord betale mindst 8000 kroner mere om året i skat. Alt sammen fra den ene dag til den anden.
- Det føles ikke rart. Det er en stor usikkerhed at skulle leve med, siger Iben Louise Birkkjær.
Hun er en af 25.000 boligejere, der risikerer at skulle betale mere i grundskyld. TV2 Østjylland har tidligere fortalt om Jens Thaysen fra Horsens og Erik Faber fra Aarhus, der begge frygter at stå i samme situation som Iben Louise Birkkjær.