Kritiseret skatteordning bliver ændret

En forligskreds på ejendomsområdet har her til eftermiddag besluttet at lave en bedre overgangsløsning for danskere, der bor i en landejendom, som skifter status til ejerbolig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Iben Louise Birkkjær bor på en landejendom i Toustrup, som bliver væsentligt dyrere at sidde i den dag, den måtte blive solgt.

Tusindvis af danske boligejere kan sænke skuldrene en anelse efter en periode med stor usikkerhed om, hvordan deres boliger på landet fremover skal beskattes.

Boligerne har ifølge nye regler udsigt til at skifte status fra landejendom til almindelig ejerbolig, og det medfører en væsentligt større beskatning af dem i form af højere grundskyld.

Det har flere personer fortalt om til TV2 Østjylland gennem den seneste tid. Blandt andre Iben Louise Birkkjær fra Toustrup og Jens Thaysen fra Horsens, der begge har været bekymrede over den økonomiske usikkerhed, de pludselig stod i.

Vi vender tilbage til Iben Louise Birkkjær om et øjeblik.

Dagens nyhed fra politisk side går på, at en forligskreds på ejendomsområdet har besluttet, at boligerne først skifter status i forbindelse med et fremtidigt salg.

- I forbindelse med overgangen til de nye regler sikrer vi, at overgangsordningen bliver mere tryg og enkel, så ejerne som udgangspunkt kan blive i deres nuværende kategori, indtil ejendommen bliver solgt. Det betyder, at man eksempelvis i langt højere grad end i dag vil kunne bygge om og sælge jord fra uden at falde ud af overgangsordningen, siger skatteminister Jeppe Bruus (S) i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

Til det siger Iben Louise Birkkjær fra Toustrup, at det både er godt og skidt.

Hvis vi en dag gerne vil sælge det, skal vi jo forklare en potentiel køber, at han overtager en bolig med en langt højere grundskyld. Det kan godt blive lidt af en udfordring
Iben Louise Birkkjær, Toustrup

Da hun sammen med sin mand købte en ældre landejendom på en 5,7 hektar stor grund for fire år siden, var det netop med planer om at modernisere og bygge til. Der skulle laves en stald til heste og nogle skure.

- Den mulighed får vi nu igen efter dagens udmelding, uden at vi skal frygte at ryge ud af den her overgangsordning. Det betyder bare også, at hvis vi en dag gerne vil sælge det, skal vi jo forklare en potentiel køber, at han overtager en bolig med en langt højere grundskyld. Det kan godt blive lidt af en udfordring, siger Iben Louise Birkkjær til TV2 Østjylland.

Hun forventer, at hendes grundskyld stiger med omkring 5.000 kroner om året den dag, boligen skifter kategori.

Det stod i købskontrakten, da de købte ejendommen i 2019, at ejendommen kunne blive omkategoriseret, men alligevel kom det bag på dem, da de for nogle uger siden modtog et brev, som varslede det.

Parret har heste og dyrker afgrøder til eget forbrug. Der bliver ikke drevet nogen form for virksomhed.

Iben Louise Birkkjærs ejendom skifter status til ejerbolig.

Besluttet af Folketinget i 2017

Det er en lov vedtaget i Folketinget tilbage i 2017, der ligger bag udsigten til ændret grundskyld på boligerne.

Loven ændrer skatten for små landejendomme, der ikke længere bliver brugt til erhverv, men som i realiteten er villaer ude på landet med meget store haver.

Lidt forenklet er kravet for at bevare status som landbrug efter de nye regler, at der foregår erhvervsmæssig dyrkning af afgrøder eller erhvervsmæssig husdyrproduktion.

Det har politikerne besluttet i dag

  • En samlet forligskreds (S, V, M, LA, K, RV, DF) på ejendomsområdet er enige om, at udviklingen på landet skal fremmes, og at det skal være mere attraktivt at bo i mindre bysamfund.

  • De nye boligskatteregler bidrager med over 10 milliarder kroner i skattelettelser fra 2024, som primært kommer boligejere i provinsen og på landet til gavn.

  • Overgangsordningen for de boligejere, der oplever, at deres bolig skifter kategori fra landbrug til ejerbolig, bliver lavet om, så man i højere grad end i dag vil kunne bygge om og sælge jord fra uden at falde ud af overgangsordningen.

Kilde: Skatteministeriet

Den forenklede overgangsordning foreslås at træde i kraft den 5. juni 2023, og de berørte ejendomsejere vil modtage et brev fra Vurderingsstyrelsen om den udvidede overgangsordning, oplyser Skatteministeriet.

Det er samtidig blevet besluttet, at der skal arbejdes på at finde en helt ny kategori for naturejendomme, så det er nemmere for folk at omlægge jord fra produktion til natur, uden at boligbeskatningen står i vejen.

Derfor vil forligspartierne se på reglerne fremadrettet i form af et oplæg til ny kategori for naturejendomme.

Hos Landdistrikternes Fællesråd mener formand Steffen Damsgaard, at politikernes beslutning er resultatet af den kritik, som blandt andet hans organisation har rejst som talerør for danskere bosat uden for de større byer.

- Det er helt afgørende, at vi nu er et skridt nærmere en mere holdbar løsning, der betyder, at det fortsat er attraktivt at bo på landet og dyrke naturen, siger Steffen Damsgaard.

Artiklen er opdateret klokken 17.30 med citater fra Iben Louise Birkkjær og Steffen Damsgaard.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her