Lægger sig fladt ned i skattesag: - Hele Folketinget har sovet
Det er ikke godt nok, når folk risikerer at gå fra hus og hjem, og store områder risikerer at blive affolket på grund af nye skatteregler. Det mener Venstre-politiker Michael Aastrup Jensen.
På TV2 Østjylland har vi de seneste dage kunnet fortælle om konsekvenserne af nye vurderinger af ejendomme, hvilket har givet markant højere grundskyld, end det hidtil har været.
En af dem er Iben Louise Birkkjær, som for nylig modtog besked om, at hun skal betale 8000 kroner mere om året i skat.
- Det føles ikke rart. Det er en stor usikkerhed at skulle leve med, sagde hun til TV2 Østjylland.
Ikke stolt
Og det er da heller ikke en stolt Venstrepolitiker - Michael Aastrup Jensen - som TV2 Østjylland har talt med om problematikken, som sætter mange ejendomsejere i en svær situation.
Tidligere har TV2 Østjylland fortalt om Jens Thaysen fra Horsens og Erik Faber fra Aarhus, som også frygter at blive ramt af ændringerne.
Reglerne stammer fra en lov, som blev vedtaget af Folketinget i 2017.
- Det var et næsten enigt Folketing, som vedtog det. Vi har alle et hovedansvar for at få løst det her, konstaterer han.
Hvorfor er det først seks år efter, I finder ud af, at det er galt?
- Det er desværre først nu, vi har fundet ud af, at det får vidtrækkende konsekvenser. Hele Folketinget har sovet i timen, og det er ikke godt nok. Der er alt for mange love, som går gennem det her Folketing. Når det sker, så skal vi sørge for at gøre det bedst muligt, siger folketingsmedlemmet.
Komplicerede regler
De regler, der rammer Iben Louise Birkkjær, stammer fra en lov, der blev vedtaget i folketinget tilbage i 2017.
Loven ændrer skatten for de små landejendomme, der ikke længere bliver brugt til erhverv, men som i realiteten er villaer ude på landet med meget store haver.
Lidt forenklet er kravet for at bevare status som landbrug efter de nye regler, at der foregår erhvervsmæssig dyrkning af afgrøder eller erhvervsmæssig husdyrproduktion.
Når ejendommen ændrer status vil ejendomsskatten typisk stige og svare til niveauet for villaer og parcelhuse.
Der er lavet en overgangsordning, der betyder, at man kan beholde den nuværende status, så den nye skat først rammer nye ejere, når ejendommen bliver solgt. Det er dog betinget af, at man ikke laver ombygninger eller forbedringer på ejendommen.
Nødt til at finde løsning
Han er bekymret for, at reglerne kommer til at betyde, at folk må gå fra hus og hjem, fordi de ikke har råd til at blive boende. Desuden kan det betyde, at områder kan blive affolket.
- Vi får nu indført en overgangsordning, så kvinden her i den konkrete case (Iben Louise Birkkjær, red.) ikke kommer til at betale en krone ekstra, selvom den er omkategoriseret, fordi hun er under den gamle ordning, så længe hun ejer ejendommen, siger Michael Aastrup Jensen.
Hvad sker der, når hun sælger?
- Så kommer de nye ejere til at få et smæk, og det er selvfølgelig ikke godt nok. Derfor er det godt, at vi har fået en overgangsordning, men det er ikke godt nok i mine øjen. Vi er nødt til at finde en løsning på, at vi ikke får usælgelige ejendomme.
Ikke godt nok
For Iben Louise Birkkjær er det ikke godt nok. Hun kræver handling nu - for hun vurderer ikke, at overgangsordningen er relevant for hende og mange andre.
- Det er ikke korrekt, når Michael Aastrup Jensen siger, at vi er garanteret at kunne komme ind under overgangsordningen, siger hun til TV2 Østjylland.
Hun henviser til, at der ifølge reglerne for overgangsordningen står, at ejendommen bliver i overgangsordningen, "indtil du sælger den eller ændrer den". Det kan være ved for eksempel frasalg af jord, til- og ombygning, nedrivning og nybyggeri.
- Vi kommer til at skulle renovere på vores ejendom løbende - også større renoveringsprojekter, og derfor er ordningen ikke interessant for os, siger Iben Louise Birkkjær.
Hun ser gerne, at man stopper for udrulningen af de nye vurderinger og indfører en helt ny kategori, som ejendomme som hendes passer ind i.