Ledende overlæge evaluerer coronaforløb: Frygtede italienske tilstande
Ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital takker befolkningen for, at corona-udbruddet i Danmark ikke er endt som i Italien.
Navnet Lars Østergaard er de seneste måneder dukket op mange gange i de østjyske medier.
Han er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, professor på Aarhus Universitet og en af landets førende virusforskere.
Han har de seneste måneder fortalt vidt og bredt om udviklingen i Covid-19-udbruddet i Danmark og i Østjylland, og her to måneder efter det hele begyndte, ser han tilbage på et forløb, der gik langt bedre end han forventede på et tidspunkt.
- Den største bekymring for mig undervejs har været, om det lykkedes os at få håndteret udbruddet og alvorligheden af sygdommen i samfundet. Jeg var ikke sikker på, at det ville lykkes, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller samtidig, at de kæmpede benhårdt for, at det ville lykkes, men at han var bekymret undervejs.
- Jeg frygtede, at smitten ville sprede sig for meget, så vi ikke ville kunne håndtere den og dæmme den ind, og at den ville overbelaste, og vi ville få de samme tilstande, som vi kiggede på fra Italien.
Ganske fortrinligt håndteret
Italien er et af de lande, der har været hårdest ramt af coronaudbruddet. Frem til i dag er 221.216 blevet smittet, 30.911 er døde, og sygehuse og sundhedspersonale har haft svært ved at følge med.
I Danmark - der også er et mindre land - har 10.591 personer frem til i dag været smittet med covid-19 virus, og 527 er døde med sygdommen.
Ifølge ledende overlæge Lars Østergaard har de kunnet håndtere situationen - og kan stadig.
- Hvis man ser på slutresultatet her i det østjyske område, er det faktisk ganske fortrinligt håndteret. Der er ikke ret mange, der har været syge. I alt har vi haft 60 indlagte på vores hospitaler, og ganske få har mistet livet. Og i dag har vi stort set ingen smittede. I dag har vi fundet én, siger Lars Østergaard.
Ifølge ham kunne situationen i Danmark have udviklet sig som i Italien, der er et af de lande i Europa, der har været hårdest ramt med flest døde og overbelastning på hospitalerne. Men han vil gerne takke befolkningen for, at det ikke er gået sådan.
- Den evne folk har haft til at tage det til sig og følge de regler, der blev udstukket fra centralt hold - det tror jeg har haft en stor betydning for, at det her er blevet en succes, siger han.
Han ville dog ønske, at der var ting, som han selv havde vidst inden, så det var gået endnu bedre.
- Noget af det, jeg godt kunne tænke mig at have vidst på forhånd, var lidt mere om, hvordan man kunne håndtere virus, som man ikke kender i forvejen – rent behandlingsmæssigt og det at lave en vaccine.
- Hvis nu jeg havde været lidt bedre forberedt til at udvikle noget til ukendt virus, så havde jeg måske stået bedre end jeg står i dag, siger Lars Østergaard.