Mundbind eller ej: Brostrøm forudser brug efter pandemi
I Asien har mundbindet været brugt før covid-19 ramte. Søren Brostrøm forudser, at mundbindet også kan flytte mere permanent ind i det danske samfund efter epidemien.
Er mundbindet kommet for at blive?
Det er spørgsmålet, mange stiller, efter at den lille smitteforebyggende maske er blevet en fast følgesvend i hverdagen.
Skal man tro direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, er det ikke helt utænkeligt, at mundbindet fortsat vil fylde i vores samfund efter covid-19.
Læs også:
- Jeg kunne godt forestille mig på længere sigt, at vi fortsat bruger mundbind i nogle situationer, siger han til TV2 News.
Han peger på de asiatiske samfund, hvor mundbindet blev brugt længe før covid-19. Det gælder eksempelvis, hvis man føler sig forkølet eller er særligt sårbar og befinder sig ude i det offentlige rum. Samme funktion tror Søren Brostrøm altså, at mundbindet kan få i Danmark på længere sigt.
Håndsprit er kommet for at blive
Men her er der flere ting, der spiller ind, lyder det fra Michael Bang Petersen, der er leder af HOPE-projektet fra Aarhus Universitet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen.
- Vi ved, at de asiatiske kulturer er mere fællesskabsorienterede, hvor vi i vesten er mere fokuserede på os selv, og hvad der beskytter os, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Desuden er afvejningen af truslen og omkostningerne ved brug af mundbind væsentlig.
- Når det kommer til smitteforebyggende adfærd, kommer det an på, hvor stor truslen er, og hvad omkostningen er ved at følge et givent råd. Hvis smittetallene falder, tager folk også mere let på det. Det er omkostningsfyldt at bruge et mundbind. Det koster lidt i kroner og øre og kan være irriterende at have på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er dog ikke utænkeligt, at coronakrisen vil medføre adfærdsændringer, lyder det fra Michal Bang Petersen med henvisning til tuberkuloseepidemien, der betød, at danskerne holdt op med at spytte på gaden. Han tror dog i højere grad, at håndsprit vil flytte ind i danskernes adfærd.
Nej tak til mundbind på sigt
Da TV2 ØSTJYLLAND i dag spurgte østjyderne på gaden, hvordan de ville have det med, hvis brugen af mundbind bliver mere eller mindre permanent, var det heller ikke just begejstrede svar, der kom retur.
- Jeg håber da på sigt, at vi slipper af med dem – i løbet af sommeren måske. Ellers vil jeg være meget ked af det da, siger Henning Antonsen fra Søften.
- På et tidspunkt får vi flokimmunitet, og så giver det ikke mening længere, siger Merete Banke fra Hinnerup.
Når det alligevel er mundbindet, der er op til debat, skyldes det den meget synlige ændring i det offentlige rum, lyder det fra Michael Bang Petersen.
- Mundbind er blevet symbolet på hele epidemihåndteringen. Det er et meget tydeligt symbol, og derfor har vi ikke samme diskussion om håndsprit eller afstand, siger han.
Høj tillid og opbakning til mundbind
Om mundbindet bliver eller ej, må tiden vise, men én ting kan man dog slå fast: Danskerne bruger mundbindet i øjeblikket.
Ifølge Michael Bang Petersen, synes 70 procent af danskerne, at det er en god ide at bruge mundbind i det offentlige rum.
- Overordnet set har vi hele epidemien igennem set, at folk i meget høj grad har fulgt de anbefalinger, der har været. Der er en høj grad af tillid til sundhedsmyndighederne, og vi tror på at der er god grund til at bruge mundbindene, og at de er virkningsfulde, siger Michael Bang Petersen, der er leder af HOPE-projektet på Aarhus Universitet.
Her var østjyderne på gaden i dag helt enige, da TV2 ØSTJYLLAND spurgte, hvad de synes om brugen af mundbind.
- Jeg tænker, at det er okay, indtil vi har en situation, hvor vi føler os fuldstændig sikre på, at det er unødvendigt, siger Else Tranberg fra Hinnerup.
- Jeg synes, det er fint, men jeg ville da helst være det foruden. Men det er sådan, vi skal gøre lige nu, og så er det sådan, siger Christina Nielsen fra Beder.