Nødberedskaber på plads: Kan sende syge medarbejdere på vagt
Julen står for døren, men det gør også en mulig stigning i coronasmitten. Derfor lægges der planer for, hvis ansatte i nøgleroller bliver syge.
Med en ny coronavariant i landet og en smitte, der kun er gået én vej i de seneste uger, kommer de centrale tjenester i det danske samfund tættere på en situation, hvor nødberedskabet må tages i brug.
For hvad gør man, hvis smitten lægger ansatte i nøgleroller ned på stribe? Det har flere skullet forholde sig til op til denne jul, hvor Statens Serum Institut spår, at vi kan stå med op til 45.000 dagligt smittede.
Hos Østjyllands Brandvæsen har man siden coronapandemiens begyndelse haft nødplanerne på plads, som blandt andet inkluderer mulighed for andre vagtrytmer i planlægningen.
Det fortæller operationschef Søren Møller.
- Det vil sige, at dem, der er tilbage, bliver nødt til at tage nogle flere vagter. Vi kan tage lige fra indsatsledere til deltidsbrandmænd eller folk fra vores frivilligenhed ind til at dække de pladser.
- Så der er lagt nogle nøje planer for, hvordan vi kan håndtere det, siger Søren Møller til TV2 ØSTJYLLAND.
Har holdt smitten ude
Også i ældreplejen kan den daglige drift blive påvirket, hvis mange ansatte bliver smittet.
Eksempelvis i Favrskov Kommune, der har sikret sig, at der kan leveres pleje døgnet rundt. Selv hvis de varme hænder bliver ramt af corona.
- Vi er ret fortrøstningsfulde, fordi vores medarbejdere har været så dygtige til at holde smitten ude af vores steder indtil videre. Det håber vi, vi også kan gøre hen over julen, siger Ulrik Johansen, direktør for Social og Sundhed i Favrskov Kommune.
Kunne der opstå en situation i Favrskov, hvor I bliver nødt til at sende sygt personale på arbejde?
- Det håber vi jo ikke på. Så skal vi komme meget langt ud, siger han.
Smittede på arbejde
I Randers er det store energiselskab Verdo døgnet rundt afhængige af, at tre medarbejdere overvåger produktionen fra kontrolrummet. Men bliver alle 19 medarbejdere, der kan varetage de roller, lagt ned af sygdom, er der kun en ting at gøre:
- Jamen så kommer vi derud, hvor vi skal have nogle af de syge på vagt, siger kraftværkchef Jens Ole Hougaard.
For uden bemanding i kontrolrummet kommer der ikke varme ud til forbrugerne.
Hvad ville der ske, hvis der ikke sad nogen i kontrolrummet?
- Så ville anlægget i løbet af kort tid stoppe, lyder det fra Jens Ole Hougaard.
VIDEO: Se indslag om nødplanerne i de kritiske funktioner herunder