Nye afstandskrav betyder færre passagerer i offentlig transport
Når afstandskravet fra onsdag ændres fra en til to meter, så får det betydning for den offentlige trafik, der som følge af kravet nedsætter antallet af passagerer
Da der tirsdag eftermiddag var pressemøde i statsministeriet, stod det klart, at det generelle afstandskrav som følge af coronasituationen bliver ændret fra en til to meter.
Og det får nu konsekvenser for den offentlige trafik, der for at kunne overholde afstandskravet må nedsætte antallet af passagerer i busser, tog og letbane.
Midttrafik, der driver både buslinjer og letbane her i det østjyske, skriver på sin Facebook-side, at de østjyske busser fra i morgen medtager færre passagerer.
- På baggrund af de seneste restriktioner og afstandskravet på to meter medtager busserne cirka 25 i en almindelig bus, cirka 40 i en mellemstor bus og cirka 45 i en ledbus fra onsdag 6. januar, skriver de i opslaget.
Letbanen vil ifølge Midttrafik køre med en kapacitet, der svarer til antallet af siddepladser i togene, hvilket er lige omkring halv kapacitet.
- På letbanen passer det cirka med, at når siddepladserne er optaget, så er der ikke plads til flere, og så vi vil have kontrollører på mange af letbanetogene til at guide kunderne, siger talsmand for Midttrafik, Thomas Dalgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
Opfordrer til at respektere retningslinjer
I opslaget skriver Midttrafik også, at de på grund af den korte varsel ikke kan nå at få klistermærkerne på dørene skiftet ud.
De understreger dog også, at det jo er tallene, der er gældende og ikke er klistermærkerne på bussen.
- Vi opfordrer på det kraftigste til, at du respekterer det tilladte passagerantal og IKKE stiger ind i en overfyldt bus eller letbane. Brug Midttrafik live til at se, om bussen er fyldt inden den ankommer til stoppestedet, skriver Middtrafik.
Desuden påpeger Midttrafik på sin hjemmeside, at chaufføren har ret og pligt til at lukke dørene og køre forbi stoppesteder, når bussen er fyldt.
Men selvom chaufførerne har pligt til at køre videre, hvis bussen er fyldt, så forudser Thomas Dalgaard ikke, at det bliver aktuelt i ret mange tilfælde grundet det generelt lave antal passagerer for tiden.
- Vi tror på, at der stadig er rimelig mulighed for at komme bussen, da vi kun har omkring 50% af vores normale antal kunder, og så tror vi med lukkede uddannelsesinstitutioner og med den gentagende opfordring om at arbejde hjemme, så skal langt de fleste nok få en plads, siger Thomas Dalgaard.
Transportministeriet beder DBS genindføre pladsbilletkrav i regionaltog
Foruden busser og letbane, så er det også vigtigt begrænse smitten i togene. Det mener i hvert fald transportminister Benny Engelbrecht, der i en pressemeddelelse har en direkte bøn til DSB.
- Ministeriet vil i denne særlige situation også bede DSB om at genindføre pladsbilletkravet i regionaltog hurtigst muligt. DSB vil kommunikere til de rejsende om, hvordan de skal forholde sig i den forbindelse, skriver Transport- og Boligministeriet i pressemeddelelsen.
Der er i forvejen krav om pladsbillet i DSB's Intercitytog, men det har siden 5. august ikke været et krav i regionaltogene.