Nyt tiltag: Vil finde overlevende fra havneulykker
TrygFonden efterlyser alle, som har prøvet at falde i havnen. Det skal føre til bedre forebyggelse mod drukneulykker i danske havne.
Er du faldet i havnen og har været tæt på at drukne? Så er du ikke den eneste. Tal viser ifølge Trygfonden, at mere end hver fjerde har været tæt på at drukne. Trygfonden efterlyser nu folk, der har prøvet af falde i havnen, men har fået reddet sig selv op eller har fået hjælp til at blive reddet.
Deres oplevelser og erfaringer vil fungere som vigtig viden i en ny indsats, som skal forebygge drukneulykker i danske havne, lyder det i en pressemeddelelse fra Trygfonden.
- Vores drukneprognoser for 2021 og 2022 tyder desværre på, at antallet af drukneulykker i havne er stigende. Det skal vi have gjort noget ved. Både ved at kigge på indretningen af havnene, så vi kan undgå, at folk falder i, og ved at skabe flugtveje, så folk kan komme op igen, hvis det alligevel går galt, siger René Højer, projektchef i Trygfonden.
Drukneulykker i havne i Østjylland 2001-2020
Havne (20 drukneulykker 2001-2020) |
Lystbådehavne (17 drukneulykker 2001-2020) |
---|---|
Grenaa (5): Grenaa Havn (5) |
Horsens (2): Horsens Lystbådehavn (2) |
Horsens (2): Horsens Havn (2) |
Randers (4): Randers Lystbådehavn (4) |
Randers (6): Randers Havn (2), Randers Havn v. Kolonihaven Venezuela (1), Randers Havn v. Kulholmsvej (2), Randers Havn v. Havnegade (1) |
Ry (1): Ry Havn (1) |
Aarhus (7): Aarhus Havn v. Nordhavnsgade(1), v. Borneovej (1), Containerhavn (1), v pier 2 (1), v. bassin (1), u.f. Molslinjens kajplads (1), v. Kampmanns Plads (1) |
Samsø (2): Mårup Havn (2) |
Tunø (1): Tunø Havn (1) |
|
Aarhus (7): Aarhus Lystbådehavn (2), Marselisborg Lystbådehavn (5) |
Kilde: Trygfonden
Værdifuld viden
I Aarhus har problemet længe været diskuteret, og for nylig har Østjyllands Brandvæsen, Aarhus Kommune og Restauratørnetværket iværksat en kampagne, som skal gøre opmærksom på, at det kan være farligt at blande alkohol med en tur langs vandet.
Det kommer på bagkant af, at der det seneste år har været 17 udkald hos brandvæsenet om personer i fare ved Aarhus Havn samt søer og åer.
Ifølge tal fra Trygfonden har der i Østjylland været 20 drukneulykker i havne og 17 i lystbådehavne mellem 2001 og 2020.
På landsplan omkom i alt 276 personer - 255 mænd og 21 kvinder - i samme periode.
Trygfonden håber, at mange vil henvende sig.
- De kan hjælpe os med værdifuld viden til arbejdet med, hvordan vi kan forebygge, at folk falder i vandet, og ikke mindst hvordan vi kan sikre os, at dem, der alligevel falder i, kan komme op igen. Vi håber, at mange vil dele deres oplevelser med os, så vi sammen kan gøre danske havne mere sikre, siger René Højer.
Følg hinanden hjem
Når der sker drukneulykker, er ofret oftest alene, og det er oftest unge mænd, der falder i vandet på vej hjem fra en fest eller bytur. Derfor opfordrer Trygfonden - ligesom Aarhus Kommune - at man følger hinanden hjem. Særligt her i julefrokostperioden.
Hvad skal du gøre, hvis der sker en ulykke?
Hvis du falder i vandet:
Bevæg dig mindst muligt
Bevar roen, mens du råber på hjælp
Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet
Hvis du ser eller hører en person i vandet:
Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i
nærheden
Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer
Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende
til nærmeste redningsstige
Kilde: Aarhus Kommune
- Gå ikke alene hjem, og lad aldrig dine kammerater finde hjem selv – især ikke hvis de er berusede. Skulle ulykken ske, kan det være altafgørende, at der er en, der kan træde til og tilkalde hjælp, siger René Højer.
Hvis man har prøvet af falde i havnen, kan man udfylde et spørgeskema, som altså i sidste ende kan være med til at redde andre. Den kan findes på hjemmesiden respektforvand.dk eller ved at klikke her.