Østergaard om Delta-variant: - Særlig risiko for smitte på trods af vaccination

Delta-varianten vinder frem mens Danmark åbner mere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lars Østergaard, ledende overlæge på afdeling for Infektionssygdomme, AUH. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Hvis du har planer om at smutte en tur uden for Danmarks grænser i sommerferien, så er der godt nyt. 

For på lørdag udvides det coronapas, vi har på telefonen, til også at gælde internationalt.

Og det betyder, at isolationskravet frafalder i EU og Schengenlandene, dog med undtagelse af Holland.

Det eneste, det kræver for at tage til udlandet, er derfor en frisk, negativ coronatest.

Der er dog lidt malurt i bægeret.

For netop nu spreder den meget smitsomme Delta-variant af coronavirus sig både her i Danmark, men i særdeleshed i England og i Portugals hovedstad, Lissabon.

Foreløbig er 235 borgere blevet smittet med den langt mere smitsomme Delta-variant af coronavirus i Danmark.

Heldigvis tyder foreløbig erfaring på, at vaccinerne forebygger alvorlige sygdomsforløb med Delta-varianten, der stammer fra Indien.

Og det er ikke uden betydning, for netop nu er et botilbud i Randers blevet ramt af Delta-varianten, og i fredags var det to børnehaver i Tilst, der blev ramt af varianten.

Og ifølge ledende overlæge og professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet, Lars Østergaard, er den nye variant mere smitsom, end de varianter vi har kendt tidligere.

- Den er mere smitsom, og derudover så virker vores antistoffer heller ikke helt så godt mod den som ved andre varianter, hvilket vil sige, at man er i risiko for at blive smittet med Delta-varianten, selvom man er vaccineret, siger Lars Østergaard.

På trods af det mener han ikke, at der er grund til at gå og være nervøs for den nye variant, da smittespredningen i samfundet er meget lav i øjeblikket.

Og skulle man blive smittet med Delta-varianten, selvom man er vaccineret, så har vaccinen stadig en effekt ifølge Lars Østergaard.

- Heldigvis bliver man ikke så alvorligt syg, hvis man er vaccineret, og man alligevel får den her nye Delta-variant.

Nu er samfundet efterhånden åbnet ret meget, er det noget, der kan komme til at give bagslag?

- Nej, vi har ikke nogen stor smittespredning i det østjyske område, så derfor tror jeg ikke, det bliver noget voldsomt problem - så længe vi i øvrigt passer på hinanden, som vi gør i øjeblikket, og sørger for at få eventuel smittespredning stoppet hurtigt, siger Lars Østergaard.

Der er jo en helt masse rejselystne østjyder, og den her variant spredes også rundt i Europa. Hvordan vil du mene, man skal agere i den henseende?

- Jeg tænker ikke, man skal være så bekymret for at rejse ud af landet på grund af Delta-varianten. Man skal jo holde de samme forholdsregler, som man plejer med håndhygiejne, afstand og så videre, og så kan man rejse til de lande, som Udenrigsministeriets vejledninger siger i forhold til det enkelte lands indrejseregler, siger professoren i infektionsmedicin.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her