Overblik: Her er der styr på beskyttelsesrum - og her er der ikke

Det er ikke alle kommuner i det østjyske, som på nuværende tidspunkt har overblik over, hvor mange beskyttelsesrum der findes. Det vil flere kommuner sætte igang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stor forskel på, hvor stort overblik de østjyske kommuner har, når det kommer til beskyttelsesrum. I nogle kommuner har man lister, som viser adresser på kommunens beskyttelsesrum, mens man i andre kommuner først skal i gang med arbejdet - hvis altså det bliver et krav.

Venstre og Konservative har i weekenden været ude med en opfordring til forsvarsminister Morten Bødskov (S) om at lave kortlægning af beskyttelsesrummene i Danmark.

Levn fra den kolde krig

I Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs kommuner er der på nuværende tidspunkt ikke et klart overblik over beskyttelsesrummene. Det fortæller Niels Henrik Nielsen, operativ chef for Beredskab og Sikkerhed for Randers, Favrskov og Djursland.

- Der er levn fra den kolde krig, men der er ikke holdt øje med dem, ligesom de heller ikke er blevet serviceret. Dengang var der krav om sikringsrum ved nye byggerier - også for private. Men de er jo siden blevet brugt til alt muligt andet, fortæller han.

Der er cirka 70.000 pladser i beskyttelsesrum i Randers. 2-3.000 af de pladser er betondækningsgrave.
Niels Henrik Nielsen, operativ chef, Beredskab og Sikkerhed

Lige nu er der ikke planer om at sætte gang i arbejdet med at få overblikket.

- Vi begynder at kigge på det, når der kommer noget fra officielt hold. Det er en stor opgave, konstaterer han.

- Men vi blev jo også selv nysgerrige på det, så var inde at kigge specifikt på det for Randers. Der er cirka 70.000 pladser i beskyttelsesrum i Randers. 2-3.000 af de pladser er betondækningsgrave. Ellers findes de i forskellige private og offentlige bygninger - for eksempel på skoler eller plejehjem.

Betondækningsgrave

Betondækningsgrave bliver også kaldt bunkere. De blev opført i 1944/45 og i 1952. Det var planen, at der skulle opføres cirka 6000 betondækningsgrave i hele landet.

Ved anden verdenskrigs afslutning stoppede opførelserne, men allerede igen i 1952 blev der igen opført nye.

Da man var færdig, var der cirka 3000 rum i hele landet.

Der findes forskellige typer af betondækningsgrave.

Kilde: Østjyllands Brandvæsen

Der skal samles information

Også Horsens Kommune har ovenpå de seneste dages udmeldinger, sat gang i at danne sig et overblik over kommunens beskyttelsesrum.

Det oplyser kommunikationschef Lars Bjørn til TV2 ØSTJYLLAND, der i dag ikke har tal på det. Der skal lige samles information fra en stak ringbind, fortæller han.

I Aarhus har man nogenlunde styr på antallet. Thorbjørn Jørgensen, beredskabsinspektør ved Østjyllands Brandvæsen, oplyser, at der findes omkring 275 betondækningsgrave i kommunen, 20-25 kombinerede offentlige beskyttelsesrum (for eksempel parkeringskældre) og en lang række sikringsrum (boligblokke, børnehaver mv.). De kan ifølge Thorbjørn Jørgensen gøres klar inden for et par dage.

Til gengæld har han ikke klart overblik over, hvordan det ser ud i Skanderborg og Samsø kommuner.

Liste skal valideres

I Silkeborg Kommune er det Midtjysk Brand & Redning, som står for overblikket. Her har man kunnet trække en liste over sikringsrum, som er baseret på historiske BBR-oplysninger. I den forbindelse oplyser Midtjysk Brand & Redning, at man i den kommende tid vil validere listen, hvorfor den kan risikere at ændre sig.

På listen er registreret 324 sikringsrum i Silkeborg Kommune. De har i alt plads til 37.281 personer. 

Ifølge Beredskabsstyrelsen er der plads til cirka 4,7 millioner personer i de danske beskyttelses- og sikringsrum, men de tal er helt fra seneste kortlægning i 2002, og derfor er der brug for en ny, mener V og K.

Omkring 950.000 af pladserne er i offentlige beskyttelsesrum, mens omkring 3,75 millioner er i kældre under private bygninger.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her