Pas på ukrudtsbrænderen - den er skyld i flere brande, end du tror
Brandvæsenet rykkede i 2020 ud til over 370 brande forårsaget af ukrudtsbrændere. Her får du beredskabets fem gode råd til at bruge din ukrudtsbrænder korrekt.
Sidste år rykkede brandvæsenet ud til mere end 370 brande, der var startet af en ukrudtsbrænder.
Det vil de gerne undgå i år, og derfor kommer Beredskabsstyrelsen nu sammen med Sydøstjyllands Brandvæsen med en række råd til, hvordan man bruger sin ukrudtsbrænder korrekt, så det ikke ender i bål og brand.
For med påsken og forhåbentligt forårsvejr i sigte lige om hjørnet, kunne man forestille sig, at mange vil et smut i haven med deres ukrudtsbrænder for at få bugt med ukrudtet i indkørslen eller mellem fliserne.
Men foråret er også højsæson for brande startet af en ukrudtsbrænder, og derfor skal man passe på. Det fortæller Aqqaluk Petersen, der er beredskabsinspektør ved Sydøstjyllands Brandvæsen, i en pressemeddelelse.
- Antallet af udrykninger til brande forårsaget af ukrudtsbrændere topper typisk i maj, hvor brandvæsenet på landsplan rykker ud omkring 80 gange, siger han.
Brandene skyldes i følge beredskabsinspektør en cocktail med åben ild og tør natur i det danske forår.
- På denne tid af året er planter, buske og træer ikke i fuld vækst, og derfor er der ikke så meget fugtighed og vand i planterne, ligesom jorden kan være tør. Det er derfor vigtigt at holde afstand til alt fra hække og tørre blade til plankeværker og andet brændbart materiale, hvor ilden kan få fat, forklarer han.
Aarhus og Randers ligger i toppen af statistikken
I Sydøstjyllands Brandvæsens slukningsområde, som blandt andet dækker Horsens Kommune, havde de sidste år 10 ukrudtsbrænderrelaterede brande.
Men også i resten af Østjylland har brande forårsaget af ukrudtsbrændere i en årrække været et problem.
I juni 2019 satte ild fra en ukrudtsbrænder blandt andet ild til en carport i et villakvarter i Risskov ved Aarhus, og i maj 2019 gik det ud over en villa i Randers, mens en ukrudtsbrænder i september 2020 satte ild til Langå Sparekasse.
Og Beredskabsstyrelsens statistik over brande, de har været ude til i 2020, viser, at branden i Langå Sparekasse langt fra var den eneste, som de måtte rykke ud til sidste år i Østjylland.
Af kortet overfor fremgår det, at Odense Kommune i 2020 havde den kedelige rekord, da brandvæsenet her måtte rykke ud til hele 18 brande forårsaget af en ukrudtsbrænder, men lige i hælene kom Aarhus Kommune med 17 brande og Randers med 10 brande af samme årsag.
- Vi ser desværre ofte, at en ukrudtsbrænder efterlader en glød, eller at flammen får fat i blade, buskads eller lignende. Uforsigtig brug af ukrudtsbrænderen fører i snit til over 300 udrykninger til brande om året, og sidste år var det tal endda over 370 udrykninger nationalt, siger Aqqaluk Petersen.
Fem gode råd
- Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde
- Ukrudtet skal svitses – ikke brændes
- Brug ikke ukrudtsbrænderen, hvis det er tørt eller blæser
- Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
- Hav altid vand i nærheden
Kilde: Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen