Rekordmange søger hjælp ved Patienterstatningen - formand vil forstå tallene bedre

Formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Purnima Erichsen (C) er nysgerrig efter at forstå tallene bedre, så flere fejl kan undgås, men helt fejlfrit bliver det aldrig, mener hun.

Flere henvendelser handler om bivirkninger af coronavaccine. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Udgivet / Opdateret
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver mere og mere travlt ved Patienterstatningen.

I 2021 kom der nemlig 2.000 flere ansøgninger om erstatning end i 2020. Det fremgår af Patienterstatningens årstal. Det følger en generel stigning over de seneste fem år.

En stor del af de af stigningen ses i antallet af sager, der handler om bivirkninger ved lægemidler. Det tal er steget fra 1.015 til 1.632 og skyldes, at der i 2021 er 614 danskere, der har søgt erstatning for bivirkninger efter en COVID-19-vaccine.

Patienterstatningens direktør, Karen-Inger Bast, mener, at stigningen kan skyldes, at flere personer er blevet opmærksomme på muligheden for at søge erstatning.

- Det er isoleret set positivt. Men stigningen i 2021 skyldes også, at vi har fået en del ansøgninger om erstatning for bivirkninger efter COVID-19-vaccinerne. De giver en stor stigning i vores årstal, men sammenlignet med hvor mange, der er blevet vaccineret, er antallet af vaccine-ansøgninger faktisk ret lavt, siger direktøren i en pressemeddelelse.

Erstatningsansøgninger de seneste fem år

2017: 10.389

2018: 10.608

2019: 11.550

2020: 10.639

2021: 12.404

Der bliver givet erstatning i 26 procent af sagerne, og det er på niveau med hidtil.

Også det er ifølge Karen-Inger Bast positivt. Det betyder nemlig, at der er flere sager med grundlag for erstatning, og det er vigtigt, mener hun. 

- Det er vigtigt for os, fordi vi jo helst vil fokusere indsatsen på de patienter, som reelt kan være berettigede til erstatning, siger Karen-Inger Bast.

Hun forventer dog, at anerkendelsesprocenten falder, da mange af ansøgningerne fra 2021 handler om covid-19 vacciner, og at mange af dem vil blive afvist, da bivirkningerne er meget milde eller fordi der ikke kan påvises en årsagssammenhæng.

Fejlfrit bliver det aldrig

I Region Midtjylland er formand for hospitalsudvalget Purnima Erichsen (C) nysgerrig efter at forstå tallene bedre.

- Jeg synes jo, det er tankevækkende med den her stigning, men når det er sagt, er jeg nysgerrig på at finde ud af, hvad der ligger bag de her stigninger, for kender vi lidt mere til det, kan vi også gøre tingene bedre, for vi skal selvfølgelig undgå fejl, siger hun og fortsætter:

- Helt fejlfrit kan det nok ikke blive, når vi har med mennesker og et komplekst system at gøre, men kender man lidt mere til de her tal, tror jeg på, at vi kan gøre tingene bedre, siger Purnima Erichsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her