SF og Venstre presser på for genåbning

Alle børn skal tilbage i skole og mindre butikker skal genåbne, mener SF og de borgerlige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
- Når vi kan se, at smitten falder, så skal det danske samfund også langsomt genåbne, lyder det fra Pia Olsen Dyhr. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der tegner sig et flertal for at genåbne en større del af landet end hidtil.

Formand Pia Olsen Dyhr (SF) gør nu op med enigheden i rød blok, når det handler om genåbningen af Danmark.

SF vil fra 1. marts have alle folkeskoleelever tilbage i skolen og give mindre butikker lov til at åbne igen. Det er om halvanden uge.

- Vi vil gerne åbne Danmark en lille smule mere op, som foråret kommer tilbage, siger Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

Dermed tegner der sig et politisk flertal uden om regeringen, hvor SF sammen med de borgerlige partier lægger pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at åbne samfundet mere op om halvanden uge.

De ældste elever skal tilbage, og efterskoler og højskoler skal åbnes

SF vil lade de ældste elever komme tilbage i skole og lade efterskoler og højskoler slå dørene op.

Dog skal skoledagen ikke foregå helt som den plejer, hvis det står til den østjyske politiker Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører i SF. 

- Jeg tror, vi bliver nødt til at genåbne på den måde, hvor vi ikke gør tingene helt, som vi plejer. Det kan eksempelvis være, at man lader eleverne møde forskudt, så nogle af eleverne er i skole om formiddagen og andre om eftermiddagen eller hveranden dag.

- Det kan også være, at de skal møde ind til nogle af de fag, som man ikke kan lave online, og på den måde kan man også vedligeholde det sociale fællesskab, siger Kirsten Normann Andersen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ifølge den østjyske politiker er der nemlig lige nu to positive forudsætninger for, at det ville kunne lade sig gøre med en delvis genåbning. 

- Flere og flere bliver vaccineret, og så står foråret lige for døren. Man kan lave undervisning udenfor og i det hele taget være mere udenfor. Det er en virusdræber og en god hjælp til at vi kan få genåbnet, siger hun. 

Kirsten Normann Andersen (SF) Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Åben for regionale genåbninger 

Derudover mener SF, at forældre bør lade deres børn teste en gang om ugen, og der bør være en delvis genåbning for mindre butikker og liberale erhverv, som den lokale VVS'er, maler og frisør.

- De fleste synes, det er ulogisk, at man kan være så mange mennesker i Bilka, når de små butikker ikke må være åbne. Det ville være godt, hvis man kunne få kunderne fordelt lidt, siger Kirsten Normann Andersen (SF). 

Endelig er SF-formanden, Pia Olsen Dyhr (SF), klar til at give de kommuner, der har de laveste smittetal, mulighed for at åbne endnu mere op.

Men for at undgå folk fra andre kommuner valfarter til de mere åbne kommuner, så er det  ikke restauranter og kulturinstitutioner, som står øverst på listen. Det fortæller Kirsten Normann Andersen (SF).

- Det er nemmere at åbne skoler, fordi det vil man kunne uden problemer. Hvis det er kulturinstitutioner, butikker og restauranter, så vil folk begynde at pendle dertil.

-  Vi kan se, at der er nogle kommuner, hvor det er lidt stramt i forhold til smitte. Derfor kan man blive nødt til at vente lidt længere end andre steder, siger Kirsten Normann Andersen (SF). 

Presser på sammen med Venstre

Det er en kurs, Venstre har talt for i nogen tid. Hvis det står til formand Jakob Ellemann-Jensen (V) skal regeringen komme i gang med en genåbning af landet.

Han foreslår, at skoler og små erhvervsdrivende, herunder butikker og frisører, genåbner med krav om for eksempel test, værnemidler og afstand.

Det fremgår af et opslag på Facebook onsdag morgen.

- Vi bliver nødt til at handle på den alvorlige situation og komme i gang med en fleksibel og forsvarlig genåbning.

- Det kan ikke være et spørgsmål mellem fuld genåbning og total nedlukning. Det må være muligt at finde en vej mellem de to yderpunkter, skriver han.

Han mener, at det er svært at forstå, hvorfor der ikke er lavet beregninger på en fleksibel genåbning. Den nuværende nedlukning har ifølge Ellemann-Jensen massive omkostninger for Danmark.

Forslaget kommer, få dage efter at Ellemann-Jensen skrev en kronik i Berlingske, hvor han fremsatte lignende tanker om en genåbning af landet.

Heunicke: Vi er nødt til at følge planen om gradvise skridt

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ifølge DR Nyheder ikke ønsket at stille op til et interview om SF's udmelding.

På Twitter skriver han om den igangværende debat om genåbning af landet.

- Jeg forstår det voksende behov for genåbning. Vi er nødt til at følge planen om gradvise skridt, så vi bevarer epidemikontrollen, lyder et tweet.

Flere partier, herunder De Konservative og Dansk Folkeparti, oplyste tirsdag, at de er enige i, at tiden er inde til at se på en genåbning. Dog understregede flere, blandt andet De Radikale, at det skal foregå uden "forårets fnidder".

Forårets genåbning endte efter utallige forhandlinger som en langstrakt plan fordelt over fire faser fra midten af april til slutningen af oktober.

SSI-direktør åbner dør på klem for lille genåbning få steder

Faglig direktør ved Statens Serum Institut Tyra Grove Krause mener, at det er vanskeligt at se ind i lempelser af restriktionerne, da smittetallet vil stige, hvis den smitsomme virusvariant B117 bliver dominerende i Danmark i midten af februar. 

- Risikoen med B117 er, at det vil give anledning til en tredjebølge, som vi vil se i slutningen af marts og starten af april, hvis man lemper for meget.

- Det er de mest udfordrende måneder, vi står i nu, siger SSI-direktøren.

Det skal være på forsøgsbasis, hvor man ser, hvad der sker ved smitten, hvis man åbner for eksempel uddannelsesinstitutioner
Tyra Grove Krause

Alligevel er tiden måske kommet til at forsøge at genåbne lidt i områder, hvor smitten med B117 er lav. Det siger hun til TV2.

- Vi vil se stigende smittetal på grund af B117, selv om vi ikke lemper. Men det kan godt være, vi er nået dertil, hvor vi bliver nødt til at forsøge at se, hvad der sker, hvis vi gør lidt, siger hun.

Skal man se på lempelser, mener hun, det skal være i områder med lav smitte med, hvor der hurtigt kan lukkes ned igen:

- Det skal være på forsøgsbasis, hvor man ser, hvad der sker ved smitten, hvis man åbner for eksempel uddannelsesinstitutioner, siger Tyra Grove Krause til TV2.

Tyra Grove Krause peger på, at antigentest - lyntest - kan spille en rolle i kontrollen med epidemien fremover.

- De er ikke lige så følsomme (som pcr-test, red.), men giver hurtigt svar. Den lave følsomhed kan kompenseres for ved hyppighed, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her