Sygehuschefer vil have ansatte frem i vaccinekøen
Hvis vi skal modstå mutationen, har vi brug for at få vaccineret alle vores medarbejdere, lyder det fra direktøren på Regionshospitalet Randers. Søren Brostrøm afviser forslaget.
Flere vacciner mod covid-19 skal reserveres de ansatte på sygehusene.
Sygehusdirektører og Lægeforeningen frygter, at den britiske variant af coronavirusset kan få sundhedsvæsenet til at bryde sammen.
Derfor opfordrer de Sundhedsstyrelsen til at ændre vaccinestrategi og rykke læger og plejepersonale frem i køen, så de undgår at blive smittet.
- Sundhedsstyrelsens plan er lagt, før den engelske variant trådte ind på banen.
- Derfor er det naturligt at spørge, hvad vi kan gøre for at sikre, at der er tilstrækkeligt med personale til at passe et stigende antal syge, siger Steen Werner Hansen, sygehusdirektør på Gentofte og Herlev Hospital.
Direktør på Regionshospitalet Randers er enig
På Regionshospitalet Randers er direktør Jonas Dahl enig. Indtil videre er cirka hver fjerde ansat vaccineret.
- Hvis vi skal modstå mutationen, har vi brug for at få vaccineret alle vores medarbejdere. Sker det ikke, er jeg stærkt bekymret for, om vi kan opretholde den nødvendige kapacitet.
- Allerede nu er den spændt til bristepunktet, hvilket betyder, at vi har været nødt til at sende patienter til andre hospitaler, siger han.
Flere vacciner til sygehusansatte vil betyde at nogle ældre og sårbare må vente
Da Danmark i øjeblikket kun råder over få vaccinedoser, vil flere vacciner til sygehusansatte betyde, at nogle ældre og sårbare skal have deres vaccination udskudt.
Det er yderst beklageligt, siger Steen Werner Hansen. Men modsat de ansatte på sygehusene har de mulighed for at isolere sig:
- Det er ikke nogen ønskelig situation. Men med de begrænsede mængder vaccine, må vi overveje, hvordan de gør bedst gavn.
Lægeforeningen bakker op
Også Lægeforeningen mener, at der på baggrund af den britiske mutation er behov for at se på fordelingen.
Formand Camilla Noelle Rathcke opfordrer Sundhedsstyrelsen til at bide mærke i advarslerne fra sygehusene og "handle på dem".
- Det er meget alvorlige meldinger, der kommer fra hospitalerne. Dem skal man lytte nøje til, for presset på vores sundhedsvæsen slår hårdt igennem på hospitalerne, siger hun i en skriftlig udtalelse.
Hun understreger, at det selvfølgelig er vigtigt at vaccinere patienter i risikogrupperne. Men mindst lige så vigtigt er sundhedspersonalet.
- Så vi ikke risikerer, at tæppet trækkes væk under sundhedsvæsenet – ikke mindst dem, der deltager i behandling og pleje af patienter med covid, siger hun.
Brostrøm står fast: Ældre og sårbare skal stå forrest i vaccinekø
Søren Brostrøm afviser dog forslaget. Ifølge ham kommer Sundhedsstyrelsen ikke til at ændre på den prioriterede vaccineplan for covid-19, som den har lavet.
- Vi er selvfølgelig bekymrede for sygehusbelastningen og sundhedspersonalet. Det er der ingen tvivl om. Derfor har vi også prioriteret sundhedspersonalet på en fjerdeplads ud af 12. Men de står ikke forrest, siger han.
- Så vi kommer ikke til at ændre på prioriteringsrækkefølgen.
Planen består af 12 prioriterede grupper. De ældste danskere, plejehjemsbeboere og sårbare ældre står øverst på listen. Sundhedspersonale er på en fjerdeplads.
Han slår fast, at det er vigtigt at få vaccineret sundhedspersonalet, men at de ældste danskere og sårbare er højest prioriteret.
- Hovedformålet med vaccinationsprogrammet er at forebygge sygdom og død. Det er derfor, at de allerældste og sårbare i vores samfund står forrest - også foran sygehuspersonale.
- Hvis sundhedspersonalet skal rykkes endnu længere frem i køen, vil det betyde, at mange af de ældre og sårbare, der endnu ikke er blevet vaccineret, skal vente endnu længere, siger Brostrøm.
Sundhedsstyrelsen prioriterede rækkefølge for, hvornår danskere vil blive tilbudt en coronavaccine.
1. Personer som bor i plejebolig med videre.
2. Personer med alder på 65 år og over, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem.
3. Personer med alder på 85 år og over.
4. Personer i sundheds- og ældresektoren og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 samt udvalgte pårørende.
6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
7. Personer med alderen 80-84 år.
8. Personer med alderen 75-79 år.
9. Personer med alderen 65-74 år.
10. Personer med alder under 65 år, som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
12. Øvrige befolkning udvalgt eksempelvis efter alder.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.