Velfærden bliver dårligere i fremtiden – og det vil han have Christiansborg til at erkende
Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), mener ikke, at politikerne på Christiansborg kan tillade sig at tale om mere og bedre velfærd.
Ligningen går ikke op. Så kort er konklusionen fra Martin Damm (V), når han kigger ind i velfærdssystemets fremtid.
Han er formand for Kommunernes Landsforening, KL, og borgmester i Kalundborg Kommune.
- Hvis ikke vi kan få medarbejdere til at løse opgaverne, er vi nødt til at se på, om vi skal skære nogle af vores opgaver fra. Det bliver nogle barske prioriteringer i kommunerne, siger han.
På grund af flere ældre borgere har den offentlige sektor i 2030 behov for cirka 44.000 ekstra medarbejdere – i hvert fald hvis vi skal leve op til det nuværende serviceniveau. Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 medarbejdere.
Arbejdsstyrken vokser dog kun med 50.000 personer. Det viser en analyse fra KL.
Skyder på Christiansborg
Udover det åbenlyse problem i manglen på medarbejdere peger Martin Damm også på, at der på Christiansborg er en manglende erkendelse af tingenes tilstand.
- De står og taler om, at der kommer mere og bedre velfærd. Når virkeligheden i kommunerne vil være lige den modsatte, får man et forventningsgab. Borgerne tænker, at min velfærd stiger, fordi politikerne på Christiansborg siger, at vi får mere af det hele, men så rammer virkeligheden dem i den enkelte kommune, hvor billedet er det modsatte, siger Martin Damm.
Velfærd uden varme hænder
TV2 ØSTJYLLAND sætter i uge 5 fokus på det danske velfærdssystem i samarbejde med de øvrige TV 2-regioner. Under overskriften ”Velfærd uden varme hænder” kigger vi på, hvordan velfærden er i dag – og hvad vi kan forvente i fremtiden.
Analyser peger på, at vi allerede om syv år, i år 2030, mangler adskillige såkaldte varme hænder.
På grund af flere ældre har den offentlige sektor i 2030 behov for cirka 44.000 ekstra medarbejdere – i hvert fald hvis den skal leve op til det nuværende serviceniveau. Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 yderligere medarbejdere.
Arbejdsstyrken vokser dog kun med 50.000, og det betyder, at vi fremover har brug for en diskussion af, hvad vi kan forvente af velfærd. Det mener blandt andre Kommunernes Landsforening.
Ældre bliver ramt
Det er særligt, når vi kommer til vores ældre medborgere, at vi løber ind i problemer.
Antallet af SOSU-ansatte skønnes at skulle forøges med op til 15-20.000 i 2030. Og allerede nu kæmper flere østjyske kommuner med at få vagtplanen til at gå op.
- Det er svært at rekruttere medarbejdere, og i fremtiden har vi heller ikke pengene til at rekruttere dem, siger Martin Damm (V).
Helt konkret tror Martin Damm (V), at det i fremtiden vil komme i spil, om det er kommunerne, der skal tilbyde rengøring og indkøb for ældre borgere.
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få et interview med ældreminister Mette Kierkgaard (M), men det har desværre ikke kunnet lade sige gøre.