Bundsgaard appellerer til egne rækker: - En storkonflikt vil være gift

KL-formand Jacob Bundsgaard tager bladet fra munden og melder sig ind i overenskomststriden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Aarhus' borgmester og KL-formand Jacob Bundsgaard appellerer nu alle parter til at forsøge endnu hårdere på at nå hinanden. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Det er et fælles ansvar at løse den verserende overenskomststrid. Sådan lyder det torsdag fra KL-formand Jacob Bundsgaard, der nu blander sig i overenskomststriden.

Overenskomstforhandlingerne er nemlig for længst strandet. Arbejdsgiverne har varslet lockout for 440.000 offentligt ansatte i Danmark, og fagforeninger har omvendt varslet strejke.

Det vil simpelthen være gift for den danske model, hvis vi ender i konflikt.
Jacob Bundsgaard, formand i KL

Jacob Bundsgaard, der er borgmester i Aarhus og sidste år tiltrådte posten som formand i Kommunernes Landsforening, appellerer nu både til arbejdstagere og egne rækker til at strække sig lidt længere for at nå hinanden.

- De knaster, der er i forhandlingerne, er ikke grund nok til at sende landet ud i så store udfordringer, som en storkonflikt vil betyde. Vi skal blive enige om løn, spisepause og lærernes arbejdstid, siger KL-formand Jacob Bundsgaard.

Udmeldingen kommer samme dag, hvor samtlige faglige forbund i Aarhus vil samle 15.000 mennesker til konfliktforebyggende demonstration den 22. marts kl. 17 på Store Torv i Aarhus.

Hør Jacob Bundsgaard uddybe sin mening om situationen i overenskomstforhandlingerne.

Gift for den danske model

For den nye KL-formand er det foruroligende, at parterne endnu ikke har nået hinanden, og Jacob Bundgaard mener, at forhandlingerne virker meget fastlåste med veto-krav på begge sider.

- Inden vi sætter Danmark i stå med en storkonflikt, skal alle parter arbejde endnu hårdere for at nå hinanden, siger Jacob Bundsgaard.

Onsdag den 6. marts varslede først staten, derefter regionerne og til sidst kommunerne om lockout.

Lockoutvarslet kom, efter de faglige organisationer kort forinden udsendte et strejkevarsel for cirka 100.000 ansatte.

I alt risikerer cirka 440.000 offentligt ansatte at blive sendt hjem uden løn den 10. april, hvis overenskomstforhandlingerne ender i en storkonflikt.

- Det vil få meget alvorlige konsekvenser, hvis vi ender i en storkonflikt og koste landet milliarder. Det vil simpelthen være gift for den danske model, hvis ikke vi kan løse det her ved forhandlingsbordet, siger Jacob Bundsgaard.

Torsdag samles 10.000 tillidsfolk fra hele Danmark til et kæmpemøde om den store konflikt på arbejdsmarkedet.

Tillidsfolk fra blandt andet FOA, HK, Danmarks Lærerforening og andre fagforeninger ventes til mødet.

OVERENSKOMSTFORHANDLINGERNE 2018

OK18 gælder for 745.000 ansatte hos staten, regionerne og kommunerne have en ny overenskomst, sandsynligvis for de næste tre år. (De 600.000 privatansatte fik fornyet deres overenskomst i starten af 2017).

I løbet af efteråret har parterne formuleret deres krav til overenskomsten. 
Siden nytår har parterne mødtes og udvekslet krav.

Parterne er ikke blevet enige og sagen er nu endt i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden skal formulere et mæglingsforslag.

Hvis én af parterne forkaster dette forslag, kan det ende i strejke eller lockout.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her