Efter sidste års epidemi: Hospitaler opruster i influenzakamp

Sidste år resulterede influenzaepidemien i overbelægning og personalemangel på flere hospitaler. Det må ikke ske igen, mener regionsrådet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Hvis du gerne vil undgå influenza, har overlæge Lars Østergaard tre gode råd.

Det er vinter, det er koldt, og østjyderne samles inden døre i vintermånederne. Og når man gør det, stiger risikoen også for, at man bliver ramt af den influenzavirus, der hvert år er i omløb.

Sidste år oplevede vi ifølge Statens Serum Institut den værste influenzaepidemi, siden man i 2010 begyndte målingerne. I alt 7.666 patienter blev indlagt med influenza. Hospitalerne var ikke gearede til det store rykind, og flere steder i Region Midtjylland resulterede det i overfyldte hospitaler og personalemangel.

Den seneste influenzasæson bød på ekstraordinært mange indlagte patienter. Det skabte problemer på flere sygehuse. Influenzasæsonen går fra uge 40 til uge 20. Kilde: Statens Serum Institut

- Det må simpelthen ikke ske igen. Gennem mine 30 år i politik, har jeg altid oplevet, at direktører og overlæger på hospitalerne bliver overaskede, når folk kommer med influenza, siger regionsrådsmedlem for Venstre, Jørgen Winther, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det må simpelthen ikke ske igen.
Jørgen Winther (V), regionsrådsmedlem

Derfor har regionsrådet tidligere på måneden bedt om en redegørelse fra hospitalerne med deres initiativer til den kommende influenzasæson.

- Min ambition er, at vi denne gang skal være den bedste region i Danmark til at forberede os på influenzaen. Vi skal have en redegørelse fra hospitalerne hver uge, og hvis der viser sig at være problemer igen i år, må vi politikere holde et ekstraordinært møde for at løse situationen med hospitalerne, siger Jørgen Winther.

VIDEO: I februar 2018 måtte tusindvis af danskere blive under dynen, fordi de var ramt af influenza. Blandt andet på Brøruphus Efterskole, hvor op mod en tredjedel af eleverne var syg en dag.

Hospitaler: Vi er godt forberedt

Regionshospitalet Randers var i foråret særligt hårdt ramt og havde i en periode alle pladser optaget, så man måtte sende patienter til andre sygehuse. I marts 2018 oplevede de en stigning på elleve procent i antallet af akutte indlæggelser sammenlignet med samme tidspunkt i 2017.

Vi stod i en usædvanligt svær situation. Det var en hård vinter på mange måder.
Jonas Dahl, hospitalsdirektør, Regionshospitalet Randers

Og i begyndelsen af april havde man et par dage, hvor patienterne blev sendt til andre sygehuse i Region Midtjylland.

- Vi stod i en usædvanligt svær situation. Det var en hård vinter på mange måder. Vi fik heldigvis god hjælp fra både Horsens, Viborg og Aarhus, som kunne tage nogle af patienterne, og det var rart at opleve, siger hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers, Jonas Dahl, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Den 18. maj besøgte vi Regionshospitalet Randers, der på det tidspunkt var hårdt ramt af overbelægning som følge af de mange influenza-patienter.

Ifølge hospitalsdirektøren havde de forsøgt at forberede sig sidste år, men de mange smittede kombineret med en fejlslagen influenzavaccine resulterede i et større antal patienter, end de kunne rumme. I år har de oprustet med ti ekstra døgnbemandede senge og øget bemanding fra 1. januar.

Patienterne skal ikke være bekymrede.
Jonas Dahl, hospitalsdirektør, Regionshospitalet Randers

Og så har de indkøbt et særligt apparat, der på bare 30 minutter fastslå, hvilken type influenza patienten har. Herefter kan patienter med samme type influenza ligge på samme stue. Tidligere tog det 24 timer at diagnosticere.

Hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers, Jonas Dahl, afviser ikke, at man igen kommer i en situation, hvor man må søge hjælp hos andre hospitaler i Region Midtjylland. Foto: Regionshospitalet Randers

- Vi har forsøgt at tage en række forholdsregler, og vi har gjort mere denne gang, end vi gjorde sidst. Vi kan ikke gardere os imod alt, og der vil altid være en usikkerhed, for vi kan ikke planlægge, hvornår patienterne kommer ind, siger Jonas Dahl.

- Patienterne skal ikke være bekymrede. Når vi træffer en beslutning om at sende patienter videre, er det fordi, vi sætter fagligheden højest. Det er rettidig omhu, synes jeg. Jeg vil hellere sende folk til Skejby, hvis vi igen bliver så pressede, at folk skal vente længe på behandling, siger han.

Horsens: Nyt apparat bliver stor hjælp

Den store influenzaepidemi gav sidste år også overbelægning på Regionshospitalet Horsens. Selvom de havde forberedt sig, var de mange patienter alligevel mere, end hospitalet kunne klare.

- Det udfordrede os, at vi skulle bruge enkeltstuer, hvis patienterne kom ind med influenza. Vi vidste ikke, hvilken influenzatype, folk kom med, og derfor blev vi nødt til at isolere folk på en stue for sig selv. Det gav overbelægning i perioder, siger sygeplejefaglig direktør Hanne Sveistrup Demant til TV2 ØSTJYLLAND.

Sygeplejefaglig direktør Hanne Sveistrup Demant mener, at Regionshospital Horsens er bedre rustet til et stort rykind af patienter i denne omgang. Foto: Regionshospitalet Horsens

I Horsens har de fået det samme apparat som i Randers, der på bare 30 minutter kan vise, hvilken influenzatype patienten har.

- Det er rigtigt smart. Med det apparatur, vi har fået nu, synes jeg, vi er godt stillet. Vi lærte en masse af sidste år, og jeg har stor tillid til, at det her kan gøre en forskel, siger Hanne Sveistrup Demant.

Aarhus: Vi tager det med stoisk ro

På Aarhus Universitetshospital føler man sig godt rustet til et nyt rykind af patienter med influenza. Trods den store epidemi sidste år undgik hospitalet overbelægning, og derfor er den ledende overlæge fortrøstningsfuld i år.

- Sidste år kunne vi faktisk have klaret endnu flere, selvom der var mange, der blev syge med influenza. Så jeg tager det med stoisk ro og oprejst pande, siger ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme, Lars Østergaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det ville undre mig, hvis vi ikke også skulle klare det i år.
Lars Østergaard, ledende overlæge, afdelingen for infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital

- Det var en træls og voldsom epidemi med mange syge, men vi oplevede ikke, at vi var så lagt ned, som vi kunne have været. Så det ville undre mig, hvis vi ikke også skulle kunne klare det i år, siger Lars Østergaard.

VIDEO: Lars Østergaard forklarer, hvordan bemandingen er til influenzasæsonen - og giver gode råd, hvis du skulle være så uheldig at blive nedlagt af influenzaen.

Svineinfluenza forventes i omløb

Ifølge Statens Serum Institut var den seneste influenzasæson 2017/2018 usædvanlig, både hvad angår omfang og varighed. Faktisk var danskerne ramt af en regulær epidemi, og den endte med at tage livet af 1.644 danskere.

Mange var ikke immune for den type af influenza B-virus, der florerede, og selve influenza-vaccinen dækkede heller ikke den type så godt.

- Den seneste sæson har været den hårdeste siden 2010, hvor vi har tal på, hvor mange der får påvist influenza og bliver indlagt. Der var mange syge og mange, der blev indlagt på hospitalet. Det kan godt kaldes en epidemi, siger læge på afdeling for infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut, Ida Glode Helmuth.

Det er godt nyt til dem, der er vaccineret.
Ida Glode Helmuth, læge på afdeling for infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut

Selvom man ifølge lægen skal være meget forsigtig med at spå om influenza, tyder de foreløbige prøver på, at det især vil være influenza A (H1N1) også kaldet svineinfluenza, der kommer i omløb blandt danskerne. Og for dem, der er vaccineret, er det ganske fint.

- Vi forventer, at der vil være en vis immunitet i befolkningen. Hvis man er vaccineret mod influenza, er man også vaccineret imod influenza A (H1N1), og vaccinen har de seneste år vist sig at have en god effekt på netop den type influenza. Så det er godt nyt til dem, der er vaccineret, siger Ida Glode Helmuth.

Hvis man som Anna Jørgensen fra Brøruphus Efterskole bliver ramt af influenza, skal man blive under dynen, så man ikke smitter andre. Hvis man har problemer med at trække vejret, er det ifølge overlæge Lars Østergaard en god idé at kontakte en læge. Arkivfoto

Glæde i regionsrådet

Selvom den kommende influenzasæson ser ud til at blive mindre dramatisk, skaber det glæde hos formanden for hospitalsudvalget, at hospitalerne har forberedt sig. Henrik Gottlieb Hansen (S) håber, at det kan være med til at mindske problemerne.

- Det er rigtigt dejligt at se, at hospitalerne gør en indsats. Mit indtryk er, at de ikke var lige så godt forberedt sidste år, men jeg tænker, at de denne gang er godt forberedt, siger formand for Hospitalsudvalget Henrik Gottlieb Hansen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Jørgen Winther glæder sig over, at hospitalerne ser ud til at have taget kritikken til sig. Arkivfoto

Også Jørgen Winther, der rejste kritikken i regionsrådet, sætter pris på hospitalernes forebyggende indsats.

- Det er sådan noget, der er super. Det viser en rettidig omhu fra hospitalerne, og jeg er glad for, at de har lyttet. Og så håber jeg, at sygehusene taler sammen om en fælles beredskabsplan, hvis der skulle vise sig at opstå problemer igen, siger Jørgen Winther.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her