Influenza-epidemi er over os: Efterskole er hårdt ramt
Hele landet er lige nu ramt af influenza. Og på Brøruphus Efterskole har man måttet undvære op til 1/3 af eleverne på én gang
Tusindvis af danskere må i disse dage blive under dynen, fordi de er ramt af influenza. Ifølge Statens Serum Institut er der nu så mange smittede, at vi nærmer os en regulær epidemi.
Og hos Brøruphus Efterskole i Brørup ved Skanderborg er man da heller ikke gået fri.
- Jeg er mega træt og har rigtig ondt i halsen. Og så går jeg og drikker te og pudser næse konstant, siger Anna Jørgensen, der er elev på Brøruphus Efterskole.
Her har det faktisk været så slemt i løbet af vinteren, at skolen har måttet undvære op til 1/3 af eleverne på én gang.
Smitten spreder sig hastigt
Selvom influenza-epidemien rammer folk i hele landet, så er særligt efterskolerne udsatte.
- På en efterskole der ér de bare meget sammen. De går tæt sammen og smitter lynhurtigt hinanden, siger Andreas Vind, der er forstander på Brøruphus Efterskole.
Og den nu sygdomsramte Anna Jørgensen er enig.
- Så snart der er én, der er syg, så bliver alle bare syge, siger hun.
Da TV2 ØSTJYLLAND var på besøg på efterskolen tirsdag, kunne forstanderen da også berette om 10 influenzaramte elever. Derfor tager skolen også sine forholdsregler, når det sker.
- Vi er forholdsvis hurtige til at bede dem om at tage hjem og blive raske, hvis de bliver syge på skolen, siger forstanderen Andreas Vind.
Ud af de 10 sygdomsramte tirsdag ligger otte af dem derhjemme og kun to på skolen.
Vaccinen er forgæves
Ifølge en ekspert i infektionssygdomme ér der altså særligt mange, der er blevet ramt af influenza i år. Og mange har oplevet, at deres influenzavaccine ikke har hjulpet.
- I år florerer der to hovedtyper af influenza. En A-influenza og en B-influenza. Og den her B'er er ikke særlig effektiv at vaccinere imod. Så man kan altså godt blive ramt af B-influenza, selvom man faktisk er blevet vaccineret, siger Lars Østergaard, professor, Infektionsmedicinsk afd., Aarhus Universitetshospital.
Han forklarer også, at der ikke er stor forskel på, hvordan de forskellige influenzatyper føles. Man har det bare rigtig skidt, hvis man rammes - og det er uanset hvilken type, man rammes af.
Lars Østergaard har også et par gode råd til dem, der gerne vil undgå at blive ramt.
- Man skal vaske sine hænder og spritte dem af en gang imellem. Det er det mest effektive middel, fordi man har influenza på sine fingre, og når man så gnider sig i øjnene, så kommer det ind i kroppen på den måde, siger han.
Han tilføjer også, at det altid er en god idé at holde en armslængde fra nogen, der hoster og sprutter.