Ekspert: Lægemanglen bliver endnu større

Ifølge forsker har vi måske kun set toppen af isbjerget. Lægemanglen kan gå hen og blive meget værre de næste år

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kjeld Møller Pedersen er professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet.

- I en periode vil vi komme til at stå i en mere klemt situation, end vi gør nu.

Sådan lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, der til daglig forsker i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet, i forbindelse med, at mere end halvdelen af alle lægepraksisser i Østjylland er helt lukket for tilgang af nye patienter.

I alt er 172 af 253 lægepraksisser i Aarhus, Skanderborg, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Silkeborg, Horsens, Odder og Samsø kommuner lukket for nye patienter, hvorfor du langt fra kan vælge og vrage, som du har lyst til, hvis du skal skifte læge.

Hvis mere end 1600 faste patienter er tilknyttet en læge, kan lægen i dag lukke for patienttilgang.

Større pres på sundhedssektoren

Ifølge prognoserne vil lægemanglen blive større de næste par år.

Det er der to hovedårsager til.

Vores egne fremskredne alder og lægernes alder.

- Gennemsnitsalderen stiger, og sandsynligheden for at vi får brug for en læge, den stiger med alderen, så presset på sundhedssektoren og særligt de almene praksisser vil blive større.

- Ser du på aldersprofilen på lægerne, er der mange som er i 60'erne, og det er der, hvor man begynder at overveje, om man skal gå på pension, forklarer Kjeld Møller Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Patientforening: Den østjyske lægedækning er ikke god nok

Han mener samtidig, at vi ikke må glemme, hvor stor en rolle de almene praksisser spiller.

- Vi skal huske på, at de almene praksisser er omdrejningspunktet i vores sundhedsvæsen, folk tror sommetider, at det er sygehusene, siger Kjeld Møller Pedersen.

VIDEO: Poul Kraghede, der er læge hos Hinneruplægerne, har lukket for tilgang. Og det er en nødvendighed, mener han, hvis han skal opretholde en god kvalitet for de nuværende patienter.

Svært at løse

Færre læger, og flere der har behov for hjælp, er altså fakta ifølge professoren.

Hvis kommunerne giver større bistand i form af hjemmesygepleje til kronikkere, vil det dog, ifølge Kjeld Møller Pedersen, kunne tage noget af presset fra de almene lægepraksisser.

Men umiddelbart er det svært at gøre det store mod problemet.

- Der er ingen lette løsninger.

- Det er en kæmpe udfordring. Selvom vi kigger nogle år frem og kan se, at der vil komme flere praktiserende læger, så er det ikke sikkert, at de slår sig ned de rigtige steder, så de kan genåbne de praksisser, der måtte være lukket, siger Kjeld Møller Pedersen.

Øverst i artiklen kan du se hele interviewet med Kjeld Møller Pedersen. Herunder kan du møde Lise Isabelle Philipp, der ikke kan ikke få læge i sin egen by, Hinnerup, og derfor må tage til Hadsten.

 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her