Finanslov giver millionregn over østjyske kulturinstitutioner
Fregatten Jylland, Gl. Estrup Herregårdsmuseum og Den Gamle By sikres millioner i statstilskud de kommende år
Der er penge på vej til flere østjyske kulturinstitutioner.
Det står klart, efter regeringen netop har indgået en finanslovaftale for næste år med de borgerlige partier.
Konkret betyder aftalen, at Fregatten Jylland får tre millioner kroner årligt i statstilskud i perioden 2017-2020.
Samme beløb er der til Den Gamle By, mens Gl. Estrup Herregårdsmuseum får 1,5 millioner årligt i perioden 2017-2020.
- Det er dejligt. Det er jo ikke nye penge, men vi holder os på det niveau, som vi var på før. Og det er jo dejligt, at vi kan det, og så skal vi nok selv klare den. Vi kan fortsætte vores udvikling og skabe nye ting, som glæder de mange mennesker, der kommer her, siger museumsdirektør i Den Gamle By Thomas Bloch Ravn til TV 2 | ØSTJYLLAND.
På Gl. Estrup Herregårdsmuseum glæder de sig over, at de får forlænget den midlertidige statslige bevilling, som ellers stod til at bortfalde ved årsskiftet.
- Vi har kæmpet med næb og kløer for at fastholde den her bevilling, og vi er glade for, at politikerne nu har lyttet og vælger at belønne museet for sit arbejde med endnu en fireårig bevilling. Det betyder jo ikke voldsomt meget i statens store regnskab, men for os betyder det for eksempel, at vi kan fortsætte med at holde åbent året rundt og stadig kan opretholde et forskningsniveau af international klasse, siger museumsdirektør Britta Andersen i en pressemeddelelse.
Her forklarer hun, at bevillingen blandt andet er øremærket vedligeholdelse.
Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), der er valgt i Østjylland, glæder sig over støtten til kulturinstitutionerne. Han mener, at finansloven sikrer ro omkring de tre institutioner de næste fire år.
- Det er livsvigtige bevillinger, der nu er sikret til nogle af vores meste folkekære kulturinstitutioner. Det er glædeligt, at de ikke behøver at bekymre sig om driftstilskud de næste fire år, siger Michael Aastrup Jensen i en pressemeddelelse og uddyber:
- Nu kan kræfterne i stedet bruges på at udvikle museumsdriften, og i den forbindelse kan vi glæde os over, at for eksempel Den Gamle By er populær som aldrig før. Med den nye bevilling på finansloven har vi sikret, at den positive udvikling kan fortsætte de kommende år. Det er til glæde for østjyderne og for de mange turister, der besøger vores område.
HOVEDPUNKTER I AFTALEN:
- Et markant løft af kræftbehandlingen i form af kræftplan IV. Området tilføres i alt 2,2 mia. kr. over de næste fire år. Kræftplanen skal øge overlevelsen blandt kræftpatienter og sikre, at man som kræftpatient oplever hurtige, sammenhængende og trygge forløb med plads til egne ønsker.
- En værdig ældrepleje: Der afsættes yderligere i alt ca. 2 mia. kr. frem til 2020 til at understøtte en værdig ældrepleje. Pengene skal bl.a. gå til at få bedre mad tættere på ældre medborgere samt til øget selvbestemmelse for plejehjemsbeboere i form af et klippekort til ekstra hjælp.
- Politikadetter: En ny uniformeret medarbejdergruppe i politiet målrettes og uddannes til opgaver forbundet med bl.a. bevogtning, transport- og udsendelsesopgaver samt grænsekontrol.
- Øget optag på politiskolen: I 2017 hæves optaget på politiskolen til 600 elever. Det er 120 elever mere end hidtil forudsat for 2017.
- Strafskærpelser: Hårdere straffe for ulovlig våbenbesiddelse.
- Nødbremse: Mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen, hvis der opstår en krisesituation, der sætter de danske grænser under pres.
- Strammere regler for ophold i Danmark.
- Styrket kontrol og sikkerhedsindsats på udlændingeområdet.
- Bedre dagtilbud.
- Lavere registreringsafgift. Skalaknækket hæves til 106.600 kr.
- Nominel fastfrysning af grundskylden i 2017 for alle ejendomme.
- Forøgelse af tilskudsprocenten for frie grundskoler til 75 pct.
- Udvidelse af E45 fra Aarhus S til Skanderborg.
- En styrkelse af det danske skattevæsen.
- Styrkelse af dansk kulturarv.
Kilde: Finansministeriet