Julestress: Sådan undgår du at stresse over sprøde svær

Om bare tre dage er det juleaften, og det er måske ikke alle, der er helt klar med gaver og borddækning og julesalmer

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Cirka hver femte dansker føler sig stresset i december, det viser en ny Megafon-måling. Det er særligt unge mellem 18-29 år, der føler sig hårdt ramt.

Hvordan er det nu, at sværen på flæskestegen bliver sprød? Og kan vi nå at komme i kirke? Hvis de spørgsmål og en begyndende julestress er ved at indfinde sig, så er du ikke alene.

- Gaveræset stresser ret meget. Allerede i oktober bliver man mindet om at nu er det snart jul, siger Thomas Mortensen fra Randers.

Hvis det ikke går godt med julemiddagen, så bestiller man jo ikke bare en pizza vel?
Sanne Hjortshøj, Ørum

Flere af dem vi mødte i Randers Storcenter påpegede, at især gaverne til børnene er det helt store stresselement. Derudover er julemiddagen noget der giver alvorlig sved på panden.

- Sovsen skal være perfekt, siger Lisa Møller Jacobsen fra Randers og Sanne Hjortshøj følger op:

- Hvis det ikke går godt med julemiddagen, så bestiller man jo ikke bare en pizza vel?, siger hun.

Unge føler sig hårdest ramt

Cirka hver femte dansker føler sig stresset i december, viser en ny Megafon-måling.

Det er særligt unge mellem 18-29 år, der føler sig hårdt ramt. I undersøgelsen svarer hver fjerde, at december er den mest stressende af årets måneder.

I den anden ende af skalaen svarer ældre over 70 år, at de sjældent oplever december som den mest stressende.

Flere stresseksperter peger på, at det er de mange krav og forventninger til juletiden - både fra én selv, men også fra resten af familien, som kan være med til at gøre folk julestressede.

Her kan du få ekspertens bedste råd til at slå stressen ned.

Slå stressen ned nu

Julen 2017 behøver dog ikke blive en stresset affære. Ifølge stress-ekspert Bjarne Toftegaard tager det dog nogle dag at falde ned, så det er nu man skalsætte bremsen i.

- Det der er vigtigt er, at få stoppet op nu. Brug de sidste dage på afstressende ting, så meget som man kan. Det være rigtig godt at få rørt sig lidt og så skal man sove godt, siger stress-ekspert Bjarne Toftegaard.

Hvis man for eksempel er vært, skal man stille sig selv spørgsmålet, om det er vigtigst, at jeg er nærværende, eller om det er pinligt rent alle steder.
Bjarne Toftegaard, stress-ekspert

Eksperten anbefaler, at man beder om hjælp, hvis man har behov for det, og så skal man som vært en juleaften stå fast på, at man bestemmer.

- Man skal gøre op med sig selv, hvad der er vigtigt. Hvis man for eksempel er vært, skal man stille sig selv spørgsmålet, om det er vigtigst, at jeg er nærværende, eller om det er pinligt rent alle steder. Og hvis ikke man har bagt småkager, så kunne man jo finde en bager, der er også godt kan finde ud af sådan noget, siger Bjarne Toftegaard.

Man behøver ikke være stress-ekspert for at komme med gode råd til at stresse af. Har man brug for et helt enkelt råd, så kommer det her:

- Skru ned for blusset. Det er da det eneste, der er at gøre ved det, siger Toni Skørring som TV2 ØSTJYLLAND mødte i Randers Storcenter onsdag eftermiddag.

Se et indslag fra Randers Storcenter øverst i artiklen.

Her får du fem råd, så du undgår stress.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her