Mangel på arbejdskraft: Tømrere er sværest at finde
Der er mangel på arbejdskraft i hele byggebranchen. Tømrer er den stilling, der er sværest at besætte
Tømrersvende er meget eftertragtede, og har tilsyneladende meget nemt ved at finde et job.
Der er nemlig mangel på tømrere i Østjylland – og over hele landet.
Tømrer er den stillingsbetegnelse i hele landet, som der er allerstørst mangel på, og hvor der har været flest forgæves rekrutteringer. I løbet af de andet halvår i 2017 var der på landsplan 1.062 gange, hvor tømrermestre måtte opgive at rekruttere.
Enten har de slet ikke ansat en person, eller de har ansat en, der ikke havde de ønskede kvalifikationer.
Byggebranchen, er den branche, der har sværest ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
40 procent af byggevirksomhederne i Region Midtjylland er begrænset af manglende arbejdskraft. Kun ti procent af virksomhederne er begrænset af mangel på efterspørgsel. Det viser en opgørelse ved Danmarks Statistik.
Flere på erhvervsskolerne
Derfor vil Dansk Byggeri have flere unge mennesker til at vælge en uddannelse inden for håndværk og industri.
- De skal ind på erhvervsskolerne, og så skal de i lære ude på vores arbejdspladser, siger Peter Nordheim, der er næstformand i Dansk Byggeri, Østjylland.
Han mener, at der skal gøres mere opmærksom, at der er en god vej at gå som håndværker.
- Det skal vi fortælle til forældrene, så deres børn også får lov til at gå den vej. Og ikke kun i gymnasiet, siger Peter Nordheim.
Når Danmarks Statistik spørger byggevirksomheder i Region Midt, svarer 40 procent, at de er hæmmet af mangel på arbejdskraft.
- Det bliver værre i fremtiden. Der er mange ældre håndværkere ude på vores arbejdspladser, der inden for de næste få år forlader arbejdspladserne for at gå på pension. Så bliver hullet meget større, siger Peter Nordheim.
Disse stillinger er sværest at besætte:
Tømrer
Murer
Elektriker
Specialarbejder, jord og beton
Bygningsmalere