Minister om flere udenlandske studerende: Stærkt bekymrende
Uddannelsesinstitutioner jagter studerende i udlandet. Men størstedelen af dem tager hjem efter endt uddannelse
Østjyske erhvervsuddannelser jagter nye studerende i Østeuropa.
Der er nemlig ikke nok danske unge, der uddanner sig indenfor de fag, som erhvervslivet har brug for lige nu.
De udenlandske studerende udløser et tilskud fra staten på mellem 40.000 kroner og 85.000 kroner om året til uddannelsesinstitutionerne.
Hvervekampagnerne i for eksempel Slovakiet virker. Det viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Mens 245 slovakker i 2014 fik SU, steg antallet af SU-berettigede studerende i 2015 til 509. Det svarer til en stigning på 108 procent.
På Via University i Horsens kommer halvdelen af de studerende fra udlandet. Undersøgelser viser, at to ud af tre rejser hjem, når de har fået en uddannelse i Danmark. Dermed forsvinder den kvalificerede arbejdskraft ud af landet igen.
Uddannnelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs er langt fra tilfreds med, at så mange forlader Danmark igen efter endt uddannelse.
- Jeg vil gerne understrege, at det danske uddannelsessystems opgave er at uddanne danske unge til arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at de danske uddannelsesinstitutioner uddanner unge til at have de kvalifikationer og kompetencer til det, som arbejdsmarkedet efterspørger. Derfor er det stærkt bekymrende at høre om stigningen i antallet af østeuropæiske studerende på uddannelsesinstitutioner. Og det er særdeles bekymrende at høre, at så stor en andel rejser tilbage, når de har taget deres uddannelse i Danmark. Det har aldrig været meningen med det danske uddannelsessystem og heller ikke SU, at det skulle bruges til at finansiere andre landes uddannelsesopgaver, siger Ulla Tørnæs.
Øverst kan du se hele interviewet med Ulla Tørnæs.