Pas på med at fodre fuglene: Pludselig har du skadedyr i haven

Et kendt vinterfænomen er rotter på jagt efter mejsebolde. Især i byerne skal man tænke over fodringen, lyder rådet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rotter går med stor sandsynlighed på jagt efter dine mejsebolde.

Vinteren er på vej, og i takt med at temperaturen falder, stiger vores lyst til at hjælpe fuglene. Mange østjyder køber mejsebolde med fedt og korn til de små dyr, men fodret kan ende hos en af de mest hadede skadedyr.

Det er nemlig ikke usædvanligt at spotte rotter på foderbrættet, lyder det fra naturvejleder.

Rotter på foderbrættet om vinteren er typisk, og pludselig formerer de sig på fuld skrald.
Morten D. D. Hansen, naturvejleder

- Jeg fodrer selv fugle i stor stil, men især hvis du bor i byerne, skal du tænke over, hvordan du gør det. Hvis det kun er sådan lidt on og off, at der er foder at hente, så opdager fuglene det ikke altid. Og så kommer rotterne, siger Morten D. D. Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

- Rotter på foderbrættet om vinteren er typisk, og pludselig formerer de sig på fuld skrald, fortsætter han.

VIDEO: I oktober kunne vi fortæller om 30 nye uglekasser i både Aarhus og Silkeborg, som skal holde rottebestanden nede omkring parker, skove og kirkegårde, hvor man helst vil undgå at sprøjte gift.

Fodr regelmæssigt

Hans bedste råd er derfor, at hvis man vil hjælpe fuglene, så skal man fodre regelmæssigt, i stedet for kun at smide lidt ud engang imellem.

Et af steder, der tidligere på året var hårdt ramt af rotter, er Randers. I løbet af årets første tre måneder modtog kommunen hele 800 anmeldelser om fund af de lodne skadedyr.

Heldigvis har den ekstremt tørre sommer betydet, at mange af rotterne er døde af tørst.

- Derfor har vi set et fald i antallet af anmeldelser på nuværende tidspunkt, men flere af dem vi får skyldes fuglefodring, siger specialist i rottebekæmpelse hos Randers Kommune, Bettina Larsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Tårnefalke sættes flere steder ind som en del af rottebekæmpelsen.  / Foto: Brian Bergmann - Ritzau Scanpix / Steffen Ortmann - Ritzau Scanpix

Kravler op i træerne

Boligejerne kan altså ifølge hende selv være skyld i problemerne, når de fodrer deres kaniner, høns eller havens vilde fugle.

De her mejsekugler med fedt og korn er guf for rotterne. Vi har set, at de ligefrem kravler op i træerne for at sætte tænderne i dem.
Bettina Larsen, specialist i rottebekæmpelse

I Randers er der stadig visse områder som bydelene Kristrup og Romalt, hvor nedstyrtningen af gamle private kloakker sammenholdt med fodringen af fugle giver mange rotter.

- De her mejsebolde med fedt og korn er guf for rotterne. Vi har set, at de ligefrem kravler op i træerne for at sætte tænderne i dem, siger Bettina Larsen.

Tegn på rotter

Hvis man har rotter, er man sjældent i tvivl om det, for rotter efterlader en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.

 

Udover lugten, så efterlader rotter også sikre tegn i form af cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige og cirka 6 millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange.

 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her