Politiet har opfordret til aflivning af raske mink: - Det er diktatur
Det er et problem for retssikkerheden, når myndigheder henvender sig til minkavlere uden for smittezoner. Sådan lyder dommen fra en ekspert efter flere minkavleres oplevelser med politiet.
I løbet af 12 dage har Tina Nymark Juul brugt næsten alle sine vågne timer på at aflive sine mink – og sin virksomhed i det hele taget.
En direkte konsekvens af en – viste det sig - ulovlig ordre fra Regeringen og statsminister Mette Frederiksen den 4. november. Selvom det viste sig, at ordren var ulovlig, har myndighederne alligevel holdt et vågent øje med, hvordan det skred frem med at slå minkene ned.
Politiet har nemlig telefonisk haft fat i familien tre dage i streg.
- De pointerer meget kraftigt, at vi skal være færdige den 16. november 2020 klokken 23:59, hvis vi ikke vil miste vores kompensation, forklarer Tina Nymark Juul fra Ramten.
- I forvejen er det jo psykisk hårdt, og så får man det pres ned over hovedet fra myndigheder, man altid har troet, ville være bag en. Det er ligesom om, de kommer efter dig – uden begrundelse.
Det er dog ikke kun politiet, der har kontaktet østjyske minkavlere. Minkavler Søren Bugge Jørgensen fra Gedved ved Horsens aflivede i dag sin sidste mink klokken 11.30, men forud for det havde myndighederne været forbi.
- Militæret rendte rundt og talte mink op på vegne af fødevarestyrelsen. De sagde, de havde lov til at gå ind på farmen for at tælle op. Det var de blevet beordret til. Vi aflivede på fulde tryk, så de kunne ikke engang nå at tælle dem op, så hurtigt som vi aflivede dem, fortæller Søren Bugge Jørgensen, der har været minkavler i næsten 40 år.
En lignende oplevelse har Tina Nymark Juul haft.
- De kom to mand i deres hjemmeværnsbil på vegne af fødevarestyrelsen – og det ringer noget i mit hoved. Der er jo ikke lovhjemmel for det her, men de kan da godt få lov at komme ind at tælle dem. Hvad søren skal man gøre, når man står der og er i fuld gang med at aflive?, siger hun.
Et problem for retssikkerheden
Og lige præcis den oplevelse er et problem. Det forklarer Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet.
- Det er et problem for retssikkerheden. De gør det på frivillig basis, men med det setup, man laver, får det karakter af magtfordrejning. Man sætter nogle myndighedsudøvelser bagved, der ikke er grundlag for i lovgivningen.
Problemet for myndighederne er i dette tilfælde, at ingen af de to minkfarme, der her stiller sig frem, befinder sig inden for en smittezone.
- Når vi taler om minkfarme, der er uden for smittezonerne, er lovgivningen klar. Der er ikke hjemmel til at pålægge nedslagtning. De minkfarme, der gør det, gør det frivilligt, siger Kent Kristensen.
Derved har minkfarmene en grundlæggende ret til at bede myndighederne forlade området.
Politi og Forsvar: - Vi hjælper Fødevarestyrelsen
Det er Midt- og Vestjyllands Politi, der koordinerer indsatsen for minkaflivninger i hele regionen, men politikredsen har i dag ikke ønsket at stille op til et interview og forklare, hvorfor de ringer rundt til minkavlere uden for smittezonerne.
Men på et pressemøde for få dage siden forklarede rigspolitichefen, Thorkild Fogde, politiets ageren.
- Vi bistår Fødevarestyrelsen i det call-center, som telefonisk ringer til minkavlerne uden for zonerne, for at følge op på bonusordninger og andre ting. Der har politiet ydet bistand under NOST (Den Nationale Operative Stab), det er det, dens formål er, siger han.
- Det er en opgave, vi udfører på vegne af Fødevarestyrelsen sammen med styrelsens egne medarbejdere. Det er ikke en udførende, håndhævende opgave ude i samfundet, så derfor håber jeg ikke, at dem, der bliver ringet op, opfatter det som værende en politiopgave.
Thorkild Fogde forklarer yderligere, at de, der er ansat af politiet, er instrueret i at sige, de ringer på vegne af Fødevarestyrelsen.
TV2 ØSTJYLLAND har i dag også været i kontakt med hjemmeværnet, der henviser til en flere dage gammel pressemeddelelse.
I den står der:
- Forsvarets opgave er at støtte Fødevarestyrelsen med kontrol og optælling af mink. Forsvaret presser ikke minkavlere til noget. Vi er kede af, hvis det er opfattelsen, når vi ringer rundt for at lave aftaler om fremmøde. Vores opgave er at sikre, at der er dokumentation i forbindelse med erstatning. Vil minkavlerne ikke være med til det, går vi igen, siger oberst Jens Lønborg, der er chef for operationsafdelingen i Operationsstaben i Forsvarskommandoen.
Vi har i dag yderligere spurgt Justitsministeriet, hvem der har bedt politiet ringe rundt til de farme, der har raske mink. De henviser til Miljø- og Fødevareministeriet, som så henviser til Den Nationale Operative Stat under Rigspolitiet. De er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Venstre vil afkræve svar fra ministeren
Vi har i dag også forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus. Han er dog netop vendt tilbage efter et overstået corona-sygdomsforløb, og han føler sig derfor ikke klædt på til at svare på vores spørgsmål.
Anderledes klar i spyttet er Michael Aastrup fra Venstre. Han sidder i Folketingets retsudvalg og beskriver situationen som den voldsomste i hans 15 år på Christianborg.
- Det er helt grotesk. Vi skal ikke glemme, det her er en ulovlig ordre, så derfor skal de forskellige myndigheder jo selvfølgelig ikke ringe rundt til minkavlerne og presse dem til at udføre den her ordre, siger han.
Hvorfor er det et problem, at de gør opmærksom på det – og måske endda tilbyder hjælp?
- Fordi vi er i den situation, at efter vi fik kendskab til, at det er ulovligt og grundlovsstridigt, skal alle de relevante myndigheder selvfølgelig stoppe det arbejde, de har sat i gang, indtil vi på Christiansborg har fundet ud af, hvordan sagen skal håndteres.
Michael Aastrup vil nu ”med største hast” tage sagen op med justitsministeren. Samtidig vil han søge svar på, hvordan det overhovedet er begyndt i første omgang.
- Det er diktatur
Tilbage står nu både Tina Nymark Juul og Søren Bugge Jørgensen uden en eneste mink. Og selvom de måske godt viste, at der ikke var lovhjemmel til opkaldene og besøgene, har det været svært at sige fra.
- Vi er jo bare gået i gang uden at tænke. Det magter du ikke, siger Tina Nymark Juul om den situation, de står i.
- For mig er det ikke et demokrati mere. Det er diktatur. De gør jo lige nøjagtigt, hvad der passer dem, selvom de ikke har loven bag sig. Det fatter jeg simpelthen ikke.
Indtil videre har minkavlerne arbejdet ud fra en skæringsdato, der hed den 16. november, hvis man ville have del i den fart-bonus, Regeringen har udlovet.
Mandag har de dog rykket fristen til den 19. november.