Se billederne: J-dag skudt i gang i det østjyske
Den traditionsrige J-dag er gået i gang i Østjylland
Vi kender alle melodien fra Tuborg-reklamerne, og i dag kom så dagen, der er kendt som J-dag. Dagen hvor folk fandt de blå nissehuer frem og begav sig ud for at smage på den traditionsrige julebryg.
Men hvor stammer julebryggen egentlig fra? Vi tog en snak med Den Gamle By i Aarhus, som gav os historien.
- Historien går meget langt tilbage, den går helt tilbage til vikingerne, det var dem, der indledte traditionen med at brygge godt og stærkt øl til jul, siger Museumsinspektør Allan Leth Frandsen
Læs også:
Det er dog nok den mere moderne øl, som de fleste danskere forbinder med J-dag.
- Men hvis vi så nøjes med den del af traditionen, der handler om juleøl, der kommer fra bryggerierne, så kan vi se her, at i 1892 findes der en annonce for julebryg fra de forenede bryggerier, og det er simpelthen startskuddet til, at bryggerierne begynder at brygge julebryg, siger Allan Leth Frandsen.
Men som så meget andet godt blev traditionen ødelagt for en stund. Første verdenskrig kom i vejen, og så var det altså slut med julebryg. I hvert fald indtil…
- Julebryggens anden bølge, den bliver så sat i gang af den her, som kommer fra Tønder Aktie-Bryggeri, så følger der flere, siger Allan Leth Frandsen mens han viser øllen frem.
Nu kørte traditionen så igen, og der var juleøl på de danske borde, men så kom der endnu en verdenskrig, og så var det igen farvel til julebryggen.
Krigen sluttede dog heldigvis, og så gik der ikke mange år før den gode tradition igen indfandt sig hos danskerne.
- Tredje bølge bliver sat i gang af den her, den kommer fra Karlsminde Bryggeri, den bliver sendt på gaden i 1953. Den tredje bølge er ikke standset endnu, i dag kan man købe mere end 300 julebryg, siger Allan Leth Frandsen.
I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan J-dag tog sig ud i Grenaa.
Du kan se mere om Julebryggens historie her: