Sofie er prostitueret - og vil have noget igen for sine skattepenge

Prostitueret med en sag møder velvilje hos regeringen. Men Sofie Brandvarm vil også blive skadet af sit arbejde, mener socialdemokrat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Sofie Brandvarm er 27 år, mor til små børn og fortaler for prostitueredes rettigheder.

- Jeg betaler skat, og jeg betaler moms. Så jeg vil også have ret til dagpenge og A-kasse.

Sådan lyder det fra 27-årige Sofie Brandvarm, der kalder sig selv sexarbejder - eller luder. Hun har arbejdet i branchen i omkring tre år.

Den østjyske kvinde arbejder ligesom cirka 4000 andre kvinder i Danmark i prostitution.

Hun skiller sig dog ud fra langt de fleste af sine kolleger, fordi hun har valgt at stå frem med ansigt og være åben om sit arbejde.

Sofie Brandvarm er fra Aarhus og begyndte som webcam-model. Så kom sexshows på nettet - og 'Brandvarm' for at skille sig ud.

Regering vil hjælpe Sofie

Sofie Brandvarm har netop været på Christiansborg, hvor hun har holdt møde med blandt andre børne- og socialminister Mai Mercado (K) og Eva Kjer Hansen (V).

Her opfordrede Sofie politikerne til at give sexarbejderne flere rettigheder. Hun finder det fx urimeligt at skulle betale skat, når hun ikke er dagpengeberettiget.

Hvis man har så mange sexpartnere, bliver ens slimhinder ødelagt for evigt, fordi man bliver taget forfra og bagfra. 
Camilla Fabricius (S), 1. viceborgmester i Aarhus Kommune

Regeringen er parat til at sikre mere ordentlige forhold for prostituerede i Danmark. Der er nedsat en arbejdsgruppe med otte ministre, der skal arbejde med at liberalisere prostitution og gøre det til et mere sikkert erhverv.

Sofie Brandvarm vil have sexbranchen ud af mørket. Den tåler dagens lys, mener hun. 

Regeringens rationale er, at de prostituerede bør få noget igen, når de betaler skat.

- Jeg er rigtig glad for, at der er endelig er nogen, der tør gå ind i vores kamp og lytte til vores behov. I mange år er sexarbejdere blevet lagt på is, siger Sofie Brandvarm til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg håber, at vi kan få nogle bedre rettigheder og få erhvervet mere frem i lyset, så det ikke er nogle banditter, der skal styre det, men os ordentlige mennesker, der gerne vil køre en ordentlig forretning.

VOXPOP: TV2 ØSTJYLLAND spurgte fredag en række unge østjyder, om de synes, vi som samfund skal arbejde for at sikre bedre rettigheder for prostituerede.

Socialdemokrat: Det er for farligt

Konkret vil Sofie Brandvarm eksempelvis gerne have helt klare retningslinjer i forhold til lovgivningen på området.

- Jeg har brug for at vide, hvad jeg må og ikke må. Selvom prostitution er lovligt, er alt det, der skal til for at vi kan gøre det, gjort ulovligt. Derfor er både jeg og mange andre i tvivl, om det, vi gør, er rigtigt, siger Sofie Brandvarm til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi har lov til at arbejde med det, vi har lyst til.
Sofie Brandvarm, sexarbejder

Mens regeringen ser positivt på at ændre rammerne for de prostituerede, er socialdemokraterne knapt så begejstrede.

- Jeg mener ikke, at man kan betragte prostitution som et arbejde. Hvis det var det, var arbejdspladsen blevet lukket for lang tid siden, fordi det er så farligt. Det vil også betyde, at man skal i praktik og få løntilskud, siger 1. viceborgmester i Aarhus Kommune Camilla Fabricius (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Efter et stykke tid kommer angsten snigende, og ​​pengene ikke attraktive mere, lyder det fra socialdemokraten Camilla Fabricius, der har beskæftiget sig med prostitution i sit politiske arbejde. 

Prostitution er meget indgribende og meget voldsomt, lyder det fra Camilla Fabricius.

- Hvis man har så mange sexpartnere, så bliver ens slimhinder ødelagt for evigt, fordi man bliver taget forfra og bagfra. Man får rygskader og hofteskader, man bliver bange og angst. Det kommer snigende over tid, siger hun og fortsætter:

- Jeg har snakket med en del, der har haft samme fortælling som Sofie Brandvarm, og når der er gået et stykke tid, så kommer angsten snigende, så er pengene ikke attraktive mere, og så kommer de fysiske skader.

Enighed om én ting

En del af grunden til, at Sofie Brandvarm gerne vil gøre prostitution mere legitimt, er netop at 'bevise over for samfundet, at vi ikke er nogle stakler eller nogle ofre'.

- Vi har lov til at arbejde med det, vi har lyst til, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er et nybrud, at regeringen vil forbedre vilkårene for prostituerede og i højere grad acceptere prostitution, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K). 

Selvom socialdemokraten ikke er enig i regeringens løsning, er hun enig i, at vi som samfund skal kigge på, hvad vi kan gøre for de prostituerede.

- Jeg mener, at vi skal tage kvinderne alvorligt, og vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at sikre, at man får mulighed for at komme ud af det. Man er nødt til at lave en social indsats og se på det holistisk, for det er et meget komplekst område.

Prostitution er afkriminaliseret i Danmark i dag. Det er lovligt at købe sex af personer over 18 år i Danmark, så længe den prostituerede betaler skat og registrerer sig som selvstændig erhvervsdrivende.

Det er dog ulovligt at drive virksomhed, hvor andre sælger sex til en kunde. Det, der i lovsprog kaldes rufferi.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her