300 børn uden rådgiver: Nu tvinges kommune til at rette ind
En afdeling i Randers Kommune har fået et strakspåbud fra Arbejdstilsynet på grund af problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Problemerne får også konsekvenser for borgerne.
Der er store problemer i afdelingen for børne- og ungehandicap i Randers Kommune. Det har TV2 ØSTJYLLAND flere gange kunnet fortælle, og nu tvinges kommunen til at rette ind.
Arbejdstilsynet har nemlig givet den konkrete afdeling et strakspåbud om at få styr på det psykiske arbejdsmiljø, som en undersøgelse har afdækket massive udfordringer med.
- Virksomheden påbydes at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så stor arbejdsmængde og tidspres ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt, lyder det i påbuddet, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.
Stået på i flere år
Gennem samtaler med ledelse og ansatte har Arbejdstilsynet kunnet finde flere store problemer i afdelingen.
Disse ligger til grund for påbuddet, og der skrives blandt andet, at langvarigt stor arbejdsmængde og tidspres er til stede i arbejdet.
- Tidspresset har stået på i to-tre år med en eskalering inden for de seneste to måneder. Ledelsen oplyser, at der lige nu er 8 ud af 18 ansatte i afdelingen til at udføre arbejdet, skriver Arbejdstilsynet.
- De ansatte har aktuelle alvorlige stresssymptomer som søvnproblemer, nervøsitet ved at møde ind på arbejde og følelsen af ikke at kunne mærke sig selv, lyder det videre.
Nye stopper hurtigt igen
Gennem længere tid er der forsøgt med forskellige metoder at begrænse arbejdsmængden for den enkelte medarbejder – uden held.
Der har været et stort forbrug af vikarer, som ikke har haft den ønskede effekt, fordi de har forladt afdelingen igen efter kort tid. Det samme har nyansatte.
- En sagde op efter blot fire dage på grund af det store kaos i afdelingen, lyder det fra Arbejdstilsynet efter samtaler med ledelsen og medarbejderne.
Medarbejderne fortæller, at de føler sig utilstrækkelige og oplever en faglig frustration.
Mange uden rådgivere
For den store arbejdsbyrde har også konsekvenser for borgerne, lyder det.
- Ansatte oplyser, at der pt. er 300 børn uden rådgivere. 290 sager har ligeledes ingen rådgiver, og der er 100 akutte sager og et stort antal klager, skriver Arbejdstilsynet.
Afdelingen har fået negativ omtale fra ramte familier på sociale medier og gennem pressen.
Det påvirker også medarbejderne, og grundet utilfredsheden er der oprettet en klagemodtagelse.
- Den bemandes af fire mand, men telefonen ringer konstant. Flere møder også fysisk op, fordi de ikke kan få fat på ansatte i afdelingen, skriver Arbejdstilsynet.
'Tager det meget alvorligt'
Randers Kommune erkender problemerne og er enige med Arbejdstilsynet i dens afgørelse.
Sådan lyder det fra socialchef Runa Steenfeldt.
- Vi tager det her meget alvorligt, og vi er optaget af at få skabt en ny god ramme, der giver bedre vilkår for medarbejderne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun lægger især vægt på den opnormering, som afdelingen er i gang med.
Har indtil i dag
Der er netop besat to stillinger med opstart 1. juni og 1. august, hvilket Arbejdstilsynet dog har vurderet ikke løser problemerne med stor arbejdsmængde og tidspres nu og her.
- Opnormeringen giver os dog nye muligheder, og vi har også iværksat en lang række initiativer løbende for at skabe bedre arbejdsmiljø. Alle sejl er sat, slår Runa Steenfeldt fast og fortsætter:
- Nu har vi brug for ro og stabilitet.
Randers Kommune skal senest i dag give Arbejdstilsynet besked om, hvordan man har efterkommet påbuddet.