Allan Jensen bygger sin drømmebolig på 16 kvadratmeter
Ønsket om at bygge og bo bæredygtigt er stødt ind i bureaukratiske krav og et regulært flyttemareridt.
Allan Jensen fra Randers har besluttet sig for at bo mindre. Meget mindre.
Når hans ’tiny house’ er færdigt om et års tid, flytter han ud af et hus på 150 kvadratmeter og ind i et andet på bare 16 kvadratmeter.
- Jeg synes, vores boliger er alt for store i dag. Vi har slet ikke brug for al den plads. Jeg får de samme faciliteter, som jeg har i mit nuværende hjem - bare i meget mindre målestok, siger han, da TV2 ØSTJYLLAND møder ham i den lade, hvor han lige nu er i fuld gang med at bygge sin nye bolig.
Skal være bæredygtigt
Projektet er drevet af en drøm og et ønske om at bo bæredygtigt, og derfor har Allan Jensen også sat sig nøje ind i, hvilke materialer han bygger med. Eksempelvis isolerer han sit nye hus med træuld, da det ifølge ham er mere bæredygtigt end konventionelle isoleringsmaterialer.
- Jeg vil heller ikke bruge almindelig maling, men linoliemaling, da det er et naturprodukt, forklarer han.
Småt men godt
Et Tiny House er et lille hus - typisk på mellem 10 og 40 kvadratmeter. Tiny Houses er altså markant mindre, end vi ellers er vant til i den vestlige verden.
I et Tiny House handler det i bund og grund om at få alle nødvendige funktioner fra ens hjem rykket ind på mindre plads, så al overflødig plads kan skæres fra.
Idéen om Tiny Houses kommer fra USA og spredte sig for alvor efter finanskrisen i 2008 som en måde at bo godt og billigt på. Tilhængerne fremhæver desuden de klimavenlige elementer ved at bo på mindre plads i et hus, der er blevet til for færre og evt. mere bæredygtige ressourcer.
Kilder: designerstuen.dk og emu.dk
Byggeriet beløber sig til små 100.000 kroner, og Allan Jensen forventer, at det bliver billigt i drift.
Solceller skal sammen med en vindmølle sikre strøm i stikkontakten, og opsamling af regnvand skal sikre vandforsyningen.
Flyttemareridt
Allan Jensen har dog måttet sande, at den ændrede boligsituation giver andre udfordringer end de rent pladsmæssige. Byggeriet overholder ikke bygningsreglementet, og derfor kan han ikke umiddelbart få tilladelse til at sætte det på sin grund.
Men da huset er på hjul, betragtes det samlet som en beboelsesvogn, og den må han, ifølge lovgivningen, have stående på sin grund seks uger ad gangen, så skal den flyttes.
- De siger, den bare skal flyttes én millimeter. Det er jo fuldstændig vanvittigt. Man bør se på reglerne og erkende, at der er noget galt, siger Allan Jensen.
Han mener ikke, at den nuværende lovgivning tager højde for alternative boformer, og det bør der ifølge Allan Jensen laves om på.
Virker helt absurd
TV2 ØSTJYLLAND har præsenteret problemstillingen for Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen. Han forstår godt Allan Jensens frustrationer over at skulle flytte rundt på sin bolig af bureaukratiske hensyn.
- Det virker jo helt absurd at blive pålagt at flytte sin bolig hver sjette uge, så det må der kunne laves om på, siger Søren Egge Rasmussen.
Han mener ikke, at husets størrelse bør have betydning for, om det kan godkendes, når det ikke er større.
Hvis huset skal ligge på en grund til et helårshus, bør det også kunne behandles som et helårshus, siger han.
Hvis byggeriet går som planlagt, og lovgivningen ellers tillader det, forventer Allan Jensen at flytte ind i sit nye hjem i sommeren 2023.