Efter flere skandaler: Plejehjem var dødsdømt fra starten

Huset Nyvang havde ikke en reel mulighed for at leve op til de målsætninger og forventninger, politikere, pårørende og beboere havde til plejehjemmet. Det viser en ny rapport, der kulegraver ældreområdet i Randers kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
91-årige Niels Christian Nielsen, bor på Huset Nyvang og var en del af TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden'. Dokumentaren påviste en særdeles mangelfuld pleje af Niels Christian Nielsen.

Det skandaleramte plejehjem Huset Nyvang i Randers var dødsdømt, allerede inden de kom i gang for tre år siden. Det er konklusionen på en uvildig rapport, byrådet i Randers Kommune bliver præsenteret for onsdag aften.

Plejehjemmet, der i 2017 blev kåret som landets bedste sundhedsbyggeri, har siden sin start været præget af krads kritik fra pårørende og beboere, da virkeligheden viste sig ikke at leve op til forventningerne.

Og det var da også helt urealistiske forventninger, der blev stillet, konkluderer rapporten. For selvom man valgte at karakterisere Huset Nyvang som et demensplejehjem med hovedsageligt demente beboere, fulgte pengene ikke med.

- Grundlæggende har der i budgettildelingen ikke været forudsat et andet ressourceniveau end på andre plejecentre. Til gengæld blev der visiteret borgere til plejecentret i overensstemmelse med intentionerne, dvs. borgere med en demenssygdom, står der i rapporten, som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af.

- Forudsætningerne for at varetage en drift i balance var ikke til stede fra starten.

Bør afsætte flere penge

Randers Kommune har ifølge undersøgelsen væsentlig flere plejeboliger, der karakteriseres som demensboliger, end tre andre kommuner, der er sammenlignet med.

Til gengæld er prisen for demensboliger højere i de andre kommuner end i Randers, med en forskel på op til 40 procent. Det er ifølge rapporten et tydeligt tegn på, at sammenlignelige kommuner har et højere serviceniveau for borgere i demensboliger.

- Det synes nærliggende for Randers kommune at overveje, om budgettildelingen til de mest specialiserede demenspladser skal være højere, står det i rapporten.

Det er ikke en overraskende konklusion for Kasper Fuhr Christensen, der er medlem af byrådet for Velfærdslisten.

- Det er noget, vi gentagne gange har påpeget. Jeg er glad for, at det bliver bekræftet, men jeg er meget ked af, at en masse ældre ikke får den omsorg, de har krav på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Kasper Fuhr Christensen har tidligere krævet, at plejehjemmets ledelse og formanden for kommunens omsorgsudvalg, Fatma Cetinkaya (S), trak sig ovenpå afsløringerne.

Han mener, at man nu bør droppe større projekter som at anlægge en ny bro, for i stedet at bruge pengene på ældreområdet.

- Vi skal smide det i kassen, der er brug for, siger han.

Du siger, I gentagne gange har forsøgt at råbe op om problemet. Har I været gode nok til det?

- I en lang periode ville størstedelen af byrådet ikke lytte til problemerne – det var først efter optagelserne (TV2s dokumentar Plejehjemmene Bag Facaden, red.), det blev taget alvorligt. Vi har prøvet, men måske skulle vi have råbt endnu højere.

Rapporten

Randers kommune har bestilt konsulentfirmaet Implement til at kulegrave ældreområdet i kommunen.

Rapporten er delt i tre. Første del handler om Huset Nyvang, anden del handler om generelle forhold på ældre- og omsorgsområdet, mens tredje del omhandler det politiske og administrative ansvar.

Rapporten er blevet beskrevet som den mest dybdegående undersøgelse af ældreområdet i Danmarkshistorien.

Rapporten har kostet i omegnen af 1,5 millioner kroner.

Rapporten blev onsdag formiddag præsenteret for den politiske styregruppe, og resten af byrådet orienteres onsdag aften.


Venstres borgmesterkandidat, Christian Brøns, mener det er for tidligt at vurdere, om der skal afsættes flere penge til området. I første omgang mener han, at man bør kigge på, hvordan kommunen fordeler pengene mellem de enkelte plejehjem.

- Der er god grund til, at vi får kigget på vores tildelingsmodeller. Det er jo der, det går galt. Man tildeler pengene per person, og vi kigger ikke på borgernes udfordringer. Der er nogen, der vinder i det lotteri, og så er der nogen, der taber – eksempelvis Huset Nyvang, siger han.  

Problemerne fortsætter

Så sent som i oktober måned var Styrelsen for Patientsikkerhed på besøg på plejehjemmet. Det udmøntede sig i intet mindre end 14 påbud, som et tydeligt tegn på, at forholdene på Huset Nyvang endnu ikke er i balance.

Selvom det besøg blandt andet kom efter, forholdene på plejehjemmet blev offentlig kendte i forbindelse med TV2s dokumentar Plejehjemmene Bag Facaden, kan problemerne føres tilbage til begyndelsen.

- De udfordringer, som endnu kendetegner Huset Nyvang kan i vid udstrækning føres tilbage til opstarten, står der i rapporten.

Ikke nok kompetencer

Undersøgelsen underbygger det billede, vi på TV2 ØSTJYLLAND tidligere har beskrevet, hvor der har været stor udskiftning i personalet på plejehjemmet.

Ifølge rapporten har udskiftningen i personalet på Huset Nyvang været dobbelt så høj som på andre plejecentre. Samtidig har det personale, der har været på plejehjemmet, ikke været dygtige nok.

Mens der på kommunens øvrige plejecentre er ansat 12-13 social- og sundhedsassistenter, terapeuter og sygeplejersker for hver 10 ansatte social- og sundhedshjælpere, var der på Huset Nyvang kun ansat syv-otte.

Samtidig havde personalet over dobbelt så mange sygedage per måned, sammenlignet med andre plejecentre.

- Undersøgelsen viser, at der også i områdeledelsen og i forvaltningen har været kendskab til den vanskelige personalesituation på Huset Nyvang. Men der har ikke været en fuld erkendelse af, hvor kritisk situationen har været, står der i rapporten.

En situation, der endnu ikke er rettet op på.

- Undersøgelsens konklusion er dog også, at der endnu ikke vurderes at være balance mellem de faktiske samlede kompetencer i personalegruppen på Huset Nyvang og de kompetencekrav, som følger af målgruppens behov.

De første beboere er fortsat utrygge

Undersøgelsen peger samtidig på, at der ikke er anledning til bekymring vedrørende den grundlæggende kultur på plejehjemmet – og forråelse er ikke et prædikat, der giver mening at sætte på kulturen.

Rapporten tegner et billede af, at størstedelen af de pårørende til plejehjemmets beboere har en høj eller meget høj tilfredshed med ledelsen og personalet. Derudover mener hovedparten, at Huset Nyvang er i en positiv udvikling.

Der er dog en mindre gruppe af pårørende, som er meget utrygge og utilfredse. Det drejer sig hovedsageligt om pårørende til beboere, der har boet på Huset Nyvang siden åbningen i 2018.

- Det er vores indtryk, at nogle pårørende i denne gruppe har mistet tilliden så grundlæggende til ledelse, medarbejdere og Randers Kommune mere generelt, at et konstruktivt samarbejde er vanskeligt.

Vi arbejder på at få kommentarer fra flere af politikerne i byrådet. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her