Frivillige strømmer til for at hjælpe juleaften: - Vi har venteliste
Der er stor vilje til at gøre en god gerning og melde sig som frivillig eller give plads til en ekstra ved bordet juleaften
Der er stor lyst til at hjælpe ensomme, udsatte eller andre, der har brug for selskab, juleaften.
På Remisen i Randers arrangerer foreningen Giv Julen Mening for tredje gang juleaften. Her åbner de dørene for en bred vifte af folk, der er trængte enten økonomisk eller socialt.
- Vi har lidt af hvert. Der kommer folk fra krisecenteret, der er hjemløse, og folk, der er henvist fra flygtningeteamet. Der er enlige forældre med børn, og der er enlige, som har holdt juleaften alene, fordi børnene er hos en anden forældre. Dem der har et behov for at være sammen nogen, eller for at blive aflastet økonomisk, fortæller Mads Bjerre Solberg til TV2 ØSTJYLLAND.
Arrangementet har plads til 80 deltagere, og i skrivende stund er der stadig 18 pladser ledige til dem, der skulle have lyst til at deltage i Remisens arrangement.
Har venteliste
Men hvor der måske mangler lidt deltagere, så oplever arrangøren, at der er rigeligt med folk, der gerne vil hjælpe til – og så selv om det er juleaften.
- Vi har ventelister på frivillige hvert år. Det er der ikke mange, der forstår. Men vi kan jo ikke bare tage frivillige ind, for at tage frivillige ind. Der er populært at være frivillig. Både her og ved andre julearrangementer, det er jo fantastisk, siger Mads Bjerre Solberg.
Han vurderer, at der i løbet af lillejuleaften, juleaften og 1. juledag er 70-80 frivillige, der hjælper til. På selve juleaften er der plads til 36, der kan hjælpe.
- Folk kan godt lide at hjælpe andre. Vi har mange, der ikke har deres børn, og så kan de komme og lege med andre børn og være sammen med andre familier og mærke, at de gør en forskel, siger Mads Bjerre Solberg.
Mange af de frivillige på selve juleaften sidder ude ved bordene og er værter, og sørger for en glad stemning i løbet af aftenen. Og den 23. december er også frivillige, der møder ind for at pynte op og pakke de personlige gaver ind, lige som der den 25. er folk, der hjælper med at rydde op.
Det er stadig muligt at tilmelde sig som deltager på Remisen i Randers.
Flere værter end gæster
Hos Røde Kors ser man også, at der er masser af lyst til at give noget af sig selv juleaften.
Siden 2012 har foreningen stået bag initiativet Julevenner, hvor man enten kan melde sig som julevært eller julegæst. I løbet af alle årene har der været flere værter, end der har været gæster til.
- Vi har altid haft flere værter end gæster, det ser vi som noget ganske positiv, at der er stor velvillighed, siger Christina Drescher Rasmussen, der er sektionsleder i Dansk Røde Kors.
Hos Røde Kors gør man alt, hvad man kan for at matche så mange som muligt. Men de kan ikke altid garantere, at der vil være gæster nok til alle værter.
-V i må desværre skuffe nogen. De bliver meget skuffet over det. For det er en stor beslutning, julen er en traditionsfyldt tid, man har talt om det længe, forberedt sig på det, og glædet sig til. Vi gør meget ud af at fortælle, vi kan ikke garantere, at alle får en gæst, siger Christina Drescher Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.
I år melder Røde Kors dog, at de har bemærkelsesværdigt få gæster. Det på trods af, at en undersøgelse, foreningen har lavet, viser, at 13.000 danskere sidste år følte sig uønsket alene.
Grunden skal måske findes i, at de Røde Kors ikke har været gode nok til at fortælle, at tilbuddet om at være gæst gælder alle, og ikke kun ældre.
- Årsagen til at vi mangle gæster, er, at det er italesat som kun for kun ældre mennesker, men det er for alle, og det er til gensidig glæde. Det hører vi hvert år. Det har været en stor oplevelse for gæsten og for værterne, siger Christina Drescher Rasmussen.
Sidste frist til at melde sig som enten gæst eller vært hos Røde Kors er den 20. december.