Frygter konsekvens af nyt byggeri: Kan forværre butiksdød i centrum
- Vi kan godt lide at have en aktiv bymidte, og derfor bør handlen centreres frem for at spredes ud over et for stort areal, siger næstformand fra Cityforeningen.
Byudviklingsprojektet Flodbyen i det centrale Randers er ikke lige populært hele vejen rundt, og stemningen er næppe blevet bedre de seneste dage.
Byrådet tog forleden det første skridt på vej mod at gennemføre projektet, som har været på tegnebrættet siden 2010, da et flertal stemte ja til at opføre et parkeringshus og en dagligvarebutik i området Brotoften nær Randersbro, Århusvej og arealet ved Storkeengen.
Både Cityforeningen og flere lokale politikere frygter nemlig, at en ny dagligvarebutik i dét område vil forværre den butiksdød, som allerede har ramt flere steder i midtbyen.
2. viceborgmester Mogens Nyholm fra Radikale Venstre siger, at ét af argumenterne for at lave parkeringshuset er, at det kommer til at skærme for trafikstøjen fra Århusvej. Det er nødvendigt for at overholde støjkravene for det nye boligbyggeri, og han deler ikke bekymringen for en forværring af butiksdøden.
- Dagligvarebutikken får en lokal funktion for dem, der bor her. Men det er kun en discountbutik på 1.200 kvadratmeter. Det ser jeg ikke som noget problem, siger Mogens Nyholm, og påpeger, at butikken kun ligger "et stenkast fra midtbyen".
Den sidste bemærkning retter sig mod det faktum, at byrådet sidste år fik lavet en analyse af detailhandlen, der netop anbefaler, at dagligvarebutikker placeres centralt, fordi det modsatte vil påvirke byudviklingen i negativ retning.
Når man har sådan en analyse, hvorfor vælger man så alligevel at placere en dagligvarebutik uden for bymidten?
- Det handler ikke kun om at have butiksliv i midtbyen - der skal også være liv i bydelsområderne i resten af kommunen. Jeg mener, der er ting, der er mere problematiske end at lave en butik herude, siger Mogens Nyholm til TV2 Østjylland.
Flodbyen i Randers
Det er planen, at projektet skal føre til etablering af boliger til omkring 8.000 personer i floddeltaet ved Gudenåen og Randers Fjord.
De nye områder hedder Brotoften, Justesens Plæne, Flodlejet og Bolværket.
Processen med Flodbyen startede tilbage i 2010. Det hele skal udbygges etapevis de kommende år.
Kilde: Randers Kommune.
Venstres Jens Peter Hansen er langt fra enig med sin byrådskollega. Han stemte imod opførelsen af parkeringshus inklusive dagligvarebutik.
- Det passer ikke med det ønske, vi som byråd har om at understøtte vores bymidte. Så skal vi ikke begynde at lave butikker herovre, siger Jens Peter Hansen, mens han befinder sig i krydset ved Brotoften.
Han ærgrer sig også over, at parkeringshuset i flere etager betyder, at man fra nogle steder mister udsigten til Den Blå Bro og Randers Regnskov - to af byens kendte varetegn.
Samle - ikke sprede
Næstformand René Melgaard Nielsen fra Cityforeningen i Randers frygter, at man spreder butikkerne så meget, at det skaber huller i handelslivet.
- Vi kan godt lide at have en aktiv bymidte, og derfor bør handlen centreres frem for at spredes ud over et for stort areal, siger han.
Det er ikke endeligt besluttet, hvordan parkeringshuset skal udformes, for der skal først vedtages ændringer til lokalplanen for området.
Efter planen bliver der sat gang i byggeriets første etape om et års tid, skriver Randers Amtsavis.