Grævling spottet ved hoveddøren – kan være farlig
I Randers-forstaden Haslund blev en grævling i weekenden spottet i et villakvarter. Det kan være et problem, lyder det fra zoolog.
Et usædvanligt syn mødte lørdag aften omkring midnat Jesper Elfvings datter ved hoveddøren til deres hus på Møllevangsvej i Haslund ved Randers.
Her sad en grævling og kiggede på hende.
- Hun får et chok, da hun ser den, og hun forsøger med høje lyde at få den til at forsvinde. Men den er fuldstændig ligeglad og bliver bare siddende, fortæller Jesper Elfving til TV2 ØSTJYLLAND.
- Den virker tam og ignorerer min datter. Først da hun går tættere på og larmer endnu mere, glider den ud over trappekanten og ned i vores kælderskakt, fortsætter han.
Stak af gennem baggården
Jesper Elfving har lagt en video op af grævlingen i den lokale Facebook-gruppe.
Selv undrer han sig meget over, at den pludselig sidder ved familiens hoveddør.
- Jeg synes, det er underligt, at den er så tæt på almindelig bebyggelse, og jeg har ingen anelse om, hvor den kunne bo i nærheden, siger faren.
Efter at være endt i kælderskakten, gik der lidt tid, og så stak grævlingen af gennem husets baggård.
Kan være farlige
For Jesper Elfvings datter var det en ret vild oplevelse.
- Hun var bange for den og turde ikke gå alt for tæt på. Hvis man nu har små børn, er det da ekstra skræmmende, hvis vi har fået en grævling til byen, mener han.
At det kan være farligt med en grævling så tæt på ens hjem, kan zoolog Morten Vissing fra Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg skrive under på.
Grævlingen
Grævlingen findes i det meste af landet med undtagelse af mindre øer samt store øer som Bornholm, Samsø og Anholt, Læsø og Rømø.
At grævlingen findes på Fyn, Sjælland, Lolland og Falster skyldes udsætninger i 1800-tallet, da arten uddøde på disse øer for mere end 5.000 år siden.
Grævlingen et nataktivt dyr, og tilbringer derfor de fleste lyse timer under jorden i en grævlingegrav. Den går ikke i vinterhi, men kan i perioder med meget sne forblive i grævlingegraven op til flere dage.
Grævlingen holder til i løv- og blandingsskov eller i krat, hvor den har sin grav. Grævlingen bruger de tilstødende åbne arealer, som marker, enge og lysninger, til at finde føde. Kosten består blandt andet af larver, biller, smågnavere, padder, korn, bær, regnorme og frugter.
Den øgede fragmentering af landskabet begrænser grævlingens færden, og trafikdrab er den hyppigste dødsårsag i den danske bestand.
Kilde: Miljøministeriet
Holdt grævling som kæledyr
Zoolog Morten Vissing ved alt om grævlingen, og finder lørdagens hændelser i Haslund for unormale.
- Grævlingen er et meget sky dyr, og den plejer at være bange for mennesker. Bare lugten vil oftest få den til at flygte, så det her er et enestående tilfælde, siger Morten Vissing til TV2 ØSTJYLLAND.
Hans bedste forklaring på, at grævlingen sidder ved en hoveddør i et helt almindeligt villakvarter, er, at den er blevet fodret.
Og nu vender den så tilbage efter mere føde.
- Jeg har engang været ude hos en gammel mand, der nærmest holdt en grævling som kæledyr, og den sov i hans hus om natten. Det var, fordi han fodrede den hver dag, forklarer zoologen.
Skinnet kan bedrage
Ifølge Morten Vissing er det dog ikke uden problemer at have en grævling i baghaven – eller for den sags skyld på trappen foran hoveddøren.
For selvom den umiddelbart ser sød ud, kan skinnet bedrage.
- Grævlingen er uforudsigelig. Du kan føle dig tryg ved den, men hvis den så pludselig ikke får mad som sædvanlig, så kan den blive aggressiv og bide, siger Morten Vissing.
Hans bedste råd er derfor at sørge for, at grævlingen ikke har lyst til at komme igen:
- Du skal ikke fodre den, og det bedste er at skræmme den væk. Du kan også få ødelagt din have, hvis den kommer og leder efter føde der.
Tidligere har vi fortalt om en rævefamilie, der var flyttet ind i byen.
Det er dog ifølge zoologen fra Aqua mere normalt end grævlinge.
Har du set noget, så kontakt os på tip@tv2oj.dk.