Hans Christian og ildsjæle kæmper mod nedrivning: - 14 millioner er jo en vandpyt
Pakhuset, der huser revy, restaurant og røgeri, står til at blive revet ned for at gøre plads til nye boliger. Det undrer ejeren og flere lokale ildsjæle, der kæmper for at bevare bygningen.
Man skal ikke nødvendigvis være fra Randers for at kende til Pakhuset. En gammel bygning fra 1939, der ligger ned til vandet i centrum af byen, lige ved siden af det nuværende Street Food.
Bygningen huser alt fra fiskerestaurant til røgeri, og naturligvis også Randers Revyen, der igennem flere år har trukket publikum til fra mere end bare Randers. Nu ser det dog ud til, at den slags får en ende.
Ejeren af bygningen, Hans Christian Møller, har anmodet om at få forlænget sin nuværende lejekontrakt af grunden, der udløber i 2028. Havnebestyrelsen er klar til at forlænge aftalen med 15 år, men som det ser ud nu, bliver tommelfingeren vendt ned hos byrådet.
Og i sidste ende er det byrådet, der skal træffe beslutningen, da grunden er en del af det areal, kommunen overtager fra Randers Havn i forbindelse med første etape af Flodbyen Randers. Jævner man bygningen med jorden, regner kommunen med at kunne sikre 14 millioner til projektet, da der i stedet kan bygges attraktive boliger.
- I det spil, snakker vi om milliarder, og så er 14 millioner jo bare en vandpyt, siger Hans Christian Møller, der er meget skuffet over, han muligvis skal vinke farvel til bygningen.
Lokale ildsjæle kæmper
I første omgang var der et stort flertal i økonomiudvalget i Randers kommune for at rive bygningen ned, og den næste skæringsdato er den 6. april, hvor byrådet skal tage stilling til Pakhusets fremtid.
Bygningens ejer, Hans Christian Møller, er dog ikke den eneste, der kæmper imod planerne. Blandt dem, der har meldt sig koret og kæmper for en bevaring, er Karsten Danielsen.
Han har selv arbejdet på havnen i 30 år, og han kan huske, da Pakhuset blev til spillested og restaurant for 20 år siden – dengang til en del modstand, der dog med årene er blevet vendt til opbakning.
- Han har gjort det i respekt for havnen, og så synes jeg, det er grotesk, at man vil rive det ned. Nu har man et projekt, hvor man vil trække randrusianerne ned til vandet, og så vil man ovenikøbet lukke det, der rent faktisk gør det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han bakkes op af Jan Iversen, der ligesom Karsten Danielsen har brugt mange timer i bygningen.
- Jeg synes, det er håbløst, at man river noget af det mest autentiske ned, siger han.
Historisk, men ikke bevaringsværdig
Pakhuset er som nævnt fra 1939, og igennem årene har det lagt hus til lidt af hvert. Mens der nu er røgeri, restaurant, revy og spillested, agerede bygningen som hjemsted for færgen mellem Randers og København for mange år siden.
Da man begyndte planlægningen af Flodbyen Randers, var det da også planen at bevare både Kulholmsvej nummer fire og nummer to. Henholdsvis Street Food og altså Pakhuset, men nu er det kun bygningen, der huser Street Food, der står til at overleve.
- Når vi har været i andre havne i forbindelse med projektet, har de sagt, at vi ikke skal lave samme fejl som dem og rive alt gammelt ned. Det skal ikke være nyt, nyt, nyt, siger Hans Christian Møller.
Han mener, han via Pakhuset har været forgangsmand for overhovedet at udnytte mulighederne ved vandet. Derfor er han også meget overrasket over, at han nu står til at miste den forretning, han har haft i 30 år, når lejekontrakten udløber.
Samtidig er han glad for den opbakning, han oplever fra lokalbefolkningen.
- Det betyder meget. Det har været mit liv, og jeg havde virkelig ikke set den her komme.
På trods af de følelser, mange randrusianere har for bygningen, er bygningen ikke vurderet som bevaringsværdig. I det, der går under navnet SAVE-registrering, har bygningen fået karakteren fem på en skala fra et til ni.
Scorer man fra et til fire, vurderes en bygning til at være bevaringsværdig. Det er vurderet, at man ved renoveringer for 1,5 millioner kroner vil kunne opnå en registrering som bevaringsværdig.