Hvidstengruppen mindet

Otte modstandsfolk blev henrettet for 70 år siden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag, søndag, er det 70 år siden, at otte medlemmer af Hvidstengruppen blev henrettet af besættelsesmagten.

Det blev markeret ved en kransnedlæggelse ved Mindelunden i Hvidsten nord for Randers, hvor den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller holdt tale.

- Det vi har lært af deres kamp og de andres kampe er, at hvis du ikke vil kæmpe for dine værdier, så er der ingen værdier, hvis ikke du vil stå op mod bøllerne, så kommer du aldrig af med bøllerne. Det er den slags ting, vi har bragt med os fra deres eksempel, siger Per Stig Møller til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Han var med ved ceremonien som repræsentant for det officielle Danmark.

Henrettelsen af de otte medlemmer af den østjyske modstandsgruppe satte gang i en voldsom opstand i Danmark.

- Det er meget vigtigt at huske på, hvad Hvidstengruppen gjorde. Det er 70 året for deres henrettelser, som var med til at vække danskerne og gøre opmærksom på, hvor voldsom krigen egentlig var, siger Per Stig Møller.

De otte dræbte modstandsfolk blev først lagt i en massegrav i Ryvangen i København. Det var også her, de blev henrettet. Efter befrielsen i 1945 blev deres urner flyttet og nedsat i Mindelunden i Hvidsten.

I de senere år er historien om Hvidstengruppen igen blevet allemandseje, efter at Anne-Grethe Bjarup Riis i sin debut som instruktør lavede en spillefilm om gruppen. Filmen trak flere end 750.000 i biograferne.

Du kan se en 28 minutter lang udsendelse om gruppen her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her